گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی؛ در روزهای اخیر مردم شاهد افت و خیزهای فراوان قیمت محصولاتی از جمله سیبزمینی، پیاز و گوجه فرنگی بودند که از قبل این عوارض صادراتی شامل آنها شده بود.
تنها نقطه امید مردم، تنظیم بازار داخلی در روزهای آینده و مناسب شدن قیمت این محصولات اساسی بود تا بخشی از این فشار اقتصادی کاهش یابد اما دیروز در تاریخ ۲ بهمن ۱۴۰۱، معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در نامهای به سازمان توسعه تجارت ایران، عوارض صادراتی بر محصولات جالیزی یعنی «پیاز، سیب زمینی، گوجه فرنگی، هندوانه، خربزه، ملون و طالبی» را برای سال ۱۴۰۲ ابلاغ کرد.
عوارض صادراتی به این صورت است که عوارض تعیین شده برای هر کیلوگرم گوجه فرنگی و سیب زمینی ۷۰ درصد ارزش پایه صادراتی و برای محصولاتی مثل پیاز، هندوانه، خربزه، ملون و طالبی ۱۰۰ درصد ارزش پایه صاراتی تعیین شده است.
شاید در ابتدا اینگونه در ذهن متبادر شود که با افزایش عوارض صادراتی، محصولات جالیزی در کشور خواهند ماند و به دنبال آن کاهش قیمت پدید خواهد آمد اما تجربه نشان داده است که کشاورزان هزینه عوارض صادرات را با افزایش قیمت در داخل تامین میکنند.
بر این اساس، با توجه به تجربهای که در گذشته برای تعیین عوارض سیب زمینی و گوجه فرنگی و پیاز وجود داشت، انتظار میرود که در سال آینده با اعمال این عوارض افزایش قیمت را در بازار داخلی برای محصولات ذکر شده را شاهد باشیم. حالا باید منتظر باشیم تا ببینیم وزارت جهاد چه راهکارهایی را برای مهار افزایش قیمت شدید و ناگهانی این محصولات در نظر خواهد گرفت.