به گزارش گروه اقتصادی خبرگزای دانجشو، سالها قبل قرار بود ذیل یک پروژه بزرگ ایران گاز خود را از طریق خط لوله به هند و پاکستان صادر کند؛ کوچکترین دستاورد این اتفاق درآمد چندین میلیارد دلاری برای کشورمان بود. از سوی پیشبینی میشد با این اتفاق امنیت کامل در مرزهای شرقی ایران برقرار شود. صد البته خنثیسازی تحریمها از دیگر آوردههای این رویای ۳۰ ساله بود که هیچگاه محقق نشد.
البته بیان این نکته ضروری است که رفته رفته مصرف گاز در کشورمان فزونی یافت و ناترازیهای زمستان باعث شد این موضوع تا حدودی کنار گذاشته شود.
پس از حدود ۳ دهه اما باز بارقههای امیدی برای این رویداد بزرگ به وجود آمدده است. اخیرا قراردادی برای سوآپ گاز روسیه توسط کشورمان امضا شده است؛ بطوریکه ایران گاز را از روسیه وارد و از منابعی که در جنوب کشور دارد به کشورهای همجوار در غرب و شرق گاز صادر کند.
این اتفاق صلح و امنیت را به منطقه جنگ زده و تشنه سرمایه و امنیت میتواند بازگرداند. انرژی همواره یک ابزار برای چانهزنیهای سیاسی بوده و است.
وابستگی اقتصادی کشورها به یک دیگر امنیت آفرین است
در همین باره حسن مرادی، کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی، خبرگزای دانشجو گفت: در گذشته قرارداد سوآپ بین ایران و ترکمنستان منعقد شده بود و بخشی از نیازهای شمال کشور از طریق ترکمنستان تامین و سپس در جنوب این گاز مجدد برای فروش قرار میگرفت، این مساله سبب شد تا دیگر برای انتقال گاز از جنوب کشور با مسافت ۲۰۰۰ کیلومتر به شمال هزینه نکنیم.
مرادی ادامه داد: اکنون با توجه به اتفاقاتی که برای گاز روسیه پس از جنگ اوکراین افتاده و تغییری که در معادلات و مبادلات اقتصادی این کشور شکل گرفته و همچنین انفجار خط لوله نوردستریم، روسیه نیاز دارد تا مازاد گاز خود را صادر کند، بنابراین ایران میتواند حجم گاز مازاد را از روسیه از طریق قرارداد سوآپ وارد کشورکرده و از آن هم در مصرف گاز داخلی استفاده و هم به کشورهای همسایه مانند ترکیه، عراق و... از طریق خط لوله منتقل کند.
وی اضافه کرد: وارد کردن گاز از طریق سوآپ برای ایران به صرفه است و صحبتهای عوامانهای که برخی از افراد در خصوص اینکه ایران خود گاز دارد و لزومی به وارد کردن گاز روسیه ندارد، کاملا اشتباه است، در واقع در دنیای تجارت همه چیز امکان پذیر است و باید از فرصتهای طلاییای که برای کشور ایجاد شده نهایت استفاده را ببریم.
این کارشناس انرژی گفت: به هر میزانی که وابستگی کشورهای همسایه و سایر کشورها در زمینه انرژی به ایران افزایش یابد، این کشورها برای حفظ امنیت در ایران تلاش بیشتری میکنند و اگر تهدیدی از سوی دشمنان برای کشورمان شکل گیرد، کشورهای وابسته به ایران قطعا مقاومت میکنند، در واقع قرارداد سوآپ در موضوعات سیاسی، امنیتی و اقتصادی کشور اثرگذار است.
وی بیان کرد: میتوان بخشی از گاز وارد شده به کشور را از طریق ژنراتورهایی که در نیروگاه مبنا در کارخانهی مفلا ساخته میشود به برق تبدیل کرد و برق تولید شده را به کشوری مانند افغانستان که مسیری صعب العبور برای انتقال گاز دارد، از طریق دکلهای برق صادر کرد.
مرادی در خصوص امکان ورود ایران به بازار گاز اروپا نیز بیان کرد: ممکن است ایران بتواند بخشی از گاز ترکیه را فراهم و سپس این کشور گاز مازاد را به اروپا صادر کند، همچنین از طریق خط لوله عبوری از سوریه میتوان گاز را صادر کرد؛ در مجموع اگر ما با دیدی باز به مسیر ادامه دهیم فرصتهای ویژهای برای کشورمان وجود دارد که باید از آنها استفاده شود.