آلبرت بغزیان اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درباره تحقق شعار سال جاری در آستانه شروع سال ۱۴۰۲ گفت: رهبر معظم انقلاب طی یک دهه گذشته عناوین و برنامههایی برای سالها انتخاب کردهاند که همگی رنگ و بوی اقتصادی داشته و تاکیدی ویژهای نیز بر تولید داشتهاند.
وی افزود: اگر بخواهیم بیتعارف صحبت کنیم هیچگاه این شعارها محقق نشدهاند، ایشان همواره بر تولید تاکید دارند و بحق اگر در همین یک مسئله ما به نقطه مطلوبی برسیم میتوانیم امیدوار باشیم که رشد و توسعه اقتصادی هم محقق شود.
این استاد اقتصاد درباره چرایی عدم اجرای شعارهای سالهای اخیر توضیح داد: یکی از دلایل این نارسایی تشدید تحریمهای اقتصادی است؛ واقعیت این است که تحریمها سیاستگذار را مجبور به اتخاذ تصمیمهای لحظهای و هیجانی میکند و راه را برای برنامهریزیهای بلند مدت میبندد.
وی افزود: از سوی دیگر تحریمها مانع از واردات مواد اولیه و ماشینآلات صنعتی به کشور شد؛ برخی از کالاها نیز بصورت مشترک در کشورمان تولید میشد که تحریمها تولید آنها را با مشکل مواجه کرد.
بغزیان خاطر نشان کرد: در کنار تحریمها، تصمیمهای غلط نیز مانع از تحقق تولید و شعارهای یک دهه گذشته شده است. ما شاهد آن هستیم که دولتها برای دستاوردهایی که ندارند برای خود دستاوردسازی میکنند و به گونهای القا میکنند که تمام تلاش خود را انجام دادهاند. این فضاسازی به مراتب از تحریمها خطرناکتر است.
وی ادامه داد: تولید وظیفه بخش خصوصی است، در همه جای دنیا هم همینطور است؛ دولتهای مختلف توضیح دهند که در ۱۰ سال گذشته تصمیمهایی برای حمایت از بخش خصوصی گرفتند یا آنها را تحت فشار گذاشتند؟
عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: بخش خصوصی واقعی توسط دولتها کنار گذاشته شده است. با این دست فرمان نمیتوان امیدوار به رشد تولید بود.
کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی افزود: بخشی از رشد تولید وابسته به کاهش تصدیگری دولتها در بخشهای مختلف اقتصادی و باز کردن مسیر برای حضور و تمرکز بر فعالیتهای مولد در اقتصاد توسط بخش خصوصی است. وقتی دولتهای مختلف همچنان با کاهش تصدیگری خود مشکل دارند تحقق شعار سال آنگونه که مطالبه رهبر است رخ نمیدهد.
بغزیان معتقد است: مولد سازی داراییها دولت نشان داد کماکان اموال بلا استفادهای در اختیار سازمانها ونهادهای دولتی و حاکمیتی است که استفاده از آن و واگذاری به بخش خصوصی حقیقی منجر به افزایش راندمان و بهره وری اقتصادی بخصوص در فعالیتهای مولد میشود، بنابراین مولد سازی با هدف رشد تولید و واگذاری بنگاهها به بخش خصوصی موضوع بسیار مهمی در تحقق شعارهای مرتبط با تولید است.
این اقتصاددان گفت: اگر از همان زمانی که رهبر معظم شعار سال را بر محور مهم تولید قرار دادند دولتها واقعا روی تحقق شعار تولید کار میکردند و تبلیغاتی عمل نمیکردند یعنی برای دستاورد سازی و تبلیغ کارهای خود در حوزه تولید کار نمیکردند و برنامه محور موضوع رشد تولید را دنبال میکردند قطعا امروز تحولی شگرف در مساله تولید کشور رخ داده بود، اما تنگ نظریها و دستاورد سازیها مانع بزرگی در این مسیر مهم و توسعهای شد.