احمد اشتیاقی، کارشناس بازارهای پولی و مالی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در رابطه با اطلاعیه جدید بانک مرکزی برای دریافت ارز از طرق حساب ارزی گفت: در سیاستهای گذشته عرضه ارز در کشور، افرادی که ارز دریافت میکردند اکثرا کسانی بودند که کدملیهایشان توسط افراد دیگری خریداری شده بود و پس از دریافت آن را به دلالان واگذار میکردند.
وی ادامه داد: دریافت ارز توسط دلالان و فروش آن در بازار گاهی وقتها منجر به خروج سرمایه از کشور میشد و نگاه سرمایهای به دلار شکل میگرفت، همچنین افرادی که نیاز واقعی نداشتند ارز خریداری میکردند؛ بانک مرکزی با رصدی که داشت متوجه شد عمده افراد متقاضی با این نوع روشی که گفته شده دلار دریافت میکنند.
اشتیاقی ادامه داد: بانک مرکزی برای جلوگیری از سواستفاده شیوه خود را تغیر داد، روش جدید تخصیص ارز خدماتی یا به اصطلاح فروش ارز با کارت ملی باعث میشود که تقاضای ارز ناشی از نیاز واقعی و مصرفی افراد باشد و خرید فروش کدملی و مسائلی از این دست کاهش پیدا کند.
وی افزود: با توجه به اختیاری که بانک مرکزی از ستاد اقتصادی سران قوا گرفته مبنی بر این که بتواند به طور مستقیم در بازار ارز مداخلهگری کند اگر هم سواستفادهای نسبت به شیوه جدید به وجود بیاید میتواند با اختیاراتش از آن جلو گیری کند و قیمت را مدریت کند.
اشتیاقی در رابطه با قیمتهای جدید دلار گفت: قیمتهایی که در شیوه جدید اعلام شده فاصله معناداری با بازار آزاد دارد و اگر بتواند با همین قیمت اعلام شده حدود یک ماه ارز را ثابت نگه دارد باعث کاهش التهابها در بازار خواهد شد و به همین واسطه شاهد مدیریت بهتری از بانک مرکزی در بازار آزاد خواهیم بود، مانعی نیز مقابل ریزش دلار نیست.
این کارشناس بازارهای پولی و مالی با بیان این که بانک مرکزی در تلاش است تا ارز را تک نرخی کند گفت: در حال حاضر چهار نرخ در بازار وجود دارد اولی دلار نیمایی است که برای کالاهای اساسی استفاده میشود. دیگری دلار مرکز مباز مبادله ارز و طلا است که مبلغ آن بر اساس عرضه و تقاضا شکل میگیرد. نرخ دیگر برای بانک مرکزی است که از طریق شیوه جدید قرار است به متقاضیان بدهد و اخرین نرخ هم مربوط به بازار ارز میشود.
وی در پایان صحبتهایش گفت: با توجه به شرایطی که کشور ما در آن قرار دارد و فضای تحریم که به ما تحمیل شده عملا نمیتوان به تجربهای که سالهای ۸۱ تا ۹۰ برای تک نرخی شدن ارز دست پیدا کرده بودیم برسیم اما با توجه توافقات و افزایش صادرات نفت اگر منابع ارزی ما به حد خوبی برسد بانک مرکزی تک نرخی کردن را به دستور کار خود حتما اضافه خواهد کرد.