گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی؛ ۲۲ فروردین بود که علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت سیزدهم، در گفتوگویی تلویزیونی تغییرات جدید در کابینه دولت را اعلام کرد. بین اسامی اعلام شده، نام سید جواد ساداتی نژاد نیز به چشم میخورد.
به گفته بهادری جهرمی این تغییرات به دلیل عملکرد موفق آقامیری در حوزههای مدیریتی و داشتن تحصیلات مرتبط با این حوزه است. آقامیری، دکترای دامپزشکی و دکترای تخصصی علوم اقتصادی را در کارنامه تحصیلی خود دارد. البته تصمیمات غیرمنطقی ساداتی نژاد در برکنار شدن از سمت خود نیز بیتاثیر نبود که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
اشتباهات غیر قابل بخشش ساداتینژاد
ساداتی نژاد در طول دوران مدیریتی خود تصمیمهایی در این حوزه اتخاذ کرد که با مخالفت کارشناسان حوزه کشاورزی همراه بود اما وی هیچ اعتنایی به این هشدارها نداشت.
یکی از این تصمیمها تعیین عوارض صادراتی برای محصولات جالیزی بود که متاسفانه هنوز هم ادامه دارد. این تصمیم در پاییز سال گذشته از سمت وزارت جهاد کشاورزی اعلام شد و برای محصولاتی مانند گوجه فرنگی، پیاز و سیب زمینی عوارض ۷۰ الی ۱۰۰ درصدی تعیین شد.
این مهم با اعتراض گسترده کشاورزان همراه شد؛ چرا که مسیر صادرات محصولات دشوار شده بود. علاوه بر کشاورزان برخی مسئولان و کارشناسان نیز از این تصمیم اتخاذ شده ناراضی بودند.
وزارت جهاد برای این تصمیم دلایلی مانند جلوگیری از خروج آب مجازی، کمبود زمین و آب برای کشاورزی، تنظیم قیمت بازار و تامین نیازهای داخلی را عنوان کرد.
حجت ورمزیاری، رئیس گروه کشاورزی مرکز پژوهشهای مجلس در انتقاد به این تصمیم در گفتوگویی با خبرگزاری دانشجو گفته بود: «وقتی ما روی ارزآوری تاکید زیادی داریم و میگوییم که تراز تجاری بخش کشاورزی منفی است و واردات بر صادرات غلبه دارد اما تعرفه وضع میکنیم، با سیاست تقویت کشاورزی تضاد دارد. علاوه بر این وقتی که با سیاستهای خلق الساعه مقررات وضع کنیم سرمایه گذار از بخش کشاورزی فرار میکند و در بخش کشاورزی نمیماند.»
همچنین علیرضا عباسی، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، درباره این تصمیم گفته بود: «وزارت جهاد باید راههای دیگری پیدا کند؛ مثل اینکه یک درصد قابل توجهی از کشت را به گلخانهها ببرد، سهم تولید را افزایش بدهد که هم برای تولید کننده وهم برای مصرف کننده صرفه اقتصادی داشته باشد و در مصرف آب نیز صرفه جویی شود. فقط با وضع عوارض، نمیتوانیم این کار را انجام بدهیم؛ چون کشاورزان به مرور زمان به این نتیجه میرسند که کشت نکنند اما با بردن کشت به گلخانهها میتوانیم به اهدافمان برسیم.»
با وجود تمامی این مخالفتها وزیر جهاد کشاورزی سابق همچنان بر این تصمیم اصرار داشت و در سال جدید هم برای محصولات بیشتری عوارض صادراتی تعیین کرده است، باید دید آقامیری مسیر وزیر سابق را پیش میگیرد یا به نصیحتهای کارشناسان توجه میکند.
اشتباه پشت اشتباه
یکی از دیگر فعالیتهای وزارت جهاد کشاورزی در این مدت که باز هم با مخالفتهای گسترده روبهرو شد، صدور سند برای تمام اراضی کشاورزی بود.
به گفته وزارت جهاد کشاورزی هدف این تصمیم، جلوگیری از تغییر کاربری زمینهای کشاورزی بود. این کار اما جنبههای متفاوتی داشت که به آنها توجهی نشده بود.
صدور سند برای زمینهای کشاورزی باید تحت قوانین و چارچوبهای خاصی از جمله تعیین متراژهای مشخص، صورت بگیرد. در غیر اینصورت باعث خرد شدن اراضی کشاورزی و در نهایت تغییر کاربری و نابودی کشاورزی خواهد شد. این تصمیم نیز با مخالفت برخی افراد کارشناس و مسئول همراه بود که متاسفانه مورد توجه قرار نگرفت.
دانشجو در دو مطلب به تفصیل با عناوین «صدور سند برای اراضی زراعی خُرد یعنی نابودی کشاورزی کشور» و «سنددار کردن اراضی کشاورزی باعث خرد شدن زمین و نابودی زراعت کشور میشود» به این موضوع پرداخته است.
عدم توجه ساداتی نژاد، وزیر سابق جهاد کشاورزی، به نظر کارشناسان و مسئولان این حوزه اتفاق ناپسندی در این حوزه بود. این روزها که محمد آقامیری به عنوان سرپرست جهاد کشاورزی مشغول به فعالیت شده است، امیدواریم که در جهت اصلاح تصمیمات وزیر سابق قدم برداشته و در این مسیر با اتخاذ تصمیمات منطقی و علمیتر در جهت بهبود شرایط کشاورزی در کشور حرکت کند.