گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: در پی سفر استانی اخیر سید ابراهیم رئیسی به اذربایجان شرقی از راه آهن خاوران-بستان آباد که حدود ۲۲ سال به دلیل سهلانگاری و عدم تامین منابع به نتیجه نرسیده بود بهره برداری شد.
این خط راه آهن میتواند شتاب دهنده توسعه و پیشرفت منطقه شمالغرب کشور باشد؛ بطوریکه افتتاح این بخش از راهآهن میانه-تبریز، (ایستگاه خاوران) مسیر ریلی و زمان سفر تهران تا تبریز را ۱۱۴ کیلومتر کوتاهتر خواهد کرد.
این مسیر ریلی صرفنظر از محاسن زیست محیطی، مزایای اقتصادی زیادی هم به دنبال دارد؛ درآمد سالیانه این پروژه ۳.۲ هزار میلیارد تومان است که از طرق مختلف ترانزیت، صرفهجویی در مصرف سوخت، کاهش سوانح و ... بهدست میآید.
افزایش ظرفیتهای ترانزیتی معادل هفت میلیون تن بار و ۲ میلیون نفر مسافر در سال، از دیگر مزیتهای این پروژه ریلی است. همه ریل به کار رفته در خطآهن بستان آباد- خاوران تراورسهای تولید داخل است؛ احداث راهآهن تبریز- بستانآباد- میانه از مهمترین و قدیمیترین پروژههای حملو نقل کشور و آذربایجانشرقی است که عملیات احداث آن، برای تسهیل در رفت و آمد مردم و جابهجایی حجم قابل توجهی کالا از سال ۱۳۷۹ آغاز شد و پس از ۲۲ سال وقفه سرانجام به بهرهبرداری رسید.
راهآهن دوخطه میانه- بستانآباد- تبریز از ایستگاه میانه واقع در مسیر راهآهن تهران- تبریز شروع شده و با گذر از مسیری کوهستانی و شهرهای ترکمانچای، بستانآباد و باسمنج واقع در مسیر خود، به ایستگاه موجود تبریز متصل میشود. راهآهن تبریز- میانه به عنوان حلقه مفقوده اتصال راهآهن سراسری به راهآهن شمالغرب موجب پیوستگی بیشتر شبکه ریلی کشور میشود. استفاده از قالب لغزنده در عرشه پلهای بزرگ از دیگر اقدامات ویژه این مسیر ریلی است.
بهره مندی از توان و تخصص مهندسان ایرانی با استفاده از تولیدات داخلی در راه آهن بستان آباد-خاوران از ویژگیهای این طرح است. برای اولین بار تمامی ادوات زیرسازی و روسازی استفاده شده در این مسیر ریلی از جمله بالشتکهای بزرگ مقیاس، تولید داخل است که موجب کاهش ۶۰ درصد از هزینهها در این بخش نسبت به گذشته شده است. همچنین تمامی ورقهای خاص به کار رفته در عرشه پلهای مسیر نیز تولید داخل و ساخت کارخانه اکسین اهواز است که پیش از این تماما وارداتی بوده است.
تمامی ریل به کار رفته در این مسیر و تراورسها تولید داخل است به نحوی که میتوان گفت این پروژه موجب شکستن سدهای بسیاری برای رسیدن به خودکفایی در ساخت خطوط ریلی کشور است.
سبزترین پروژه ریلی ایران
مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در مراسم افتتاح راهآهن بستان آباد_ خاوران با اشاره به امتیازات این مسیر ریلی اظهار کرد: در این پروژه از ریل تمام ایرانی استفاده شده و تمام زیرساختها با ظرفیت دو خطه شدن نیز احداث شده است.
بذرپاش خاطر نشان کرد: این پروژه به عنوان سبزترین پروژه ریلی ایران در حال حاضر میباشد چرا که در تمام طول مسیر و تونل و تمامی سازههای به کار رفته در این پروژه تماما با رعایت موارد زیست محیطی انجام شده است.
وی ادامه داد: قطعه ایستگاه خاوران به ایستگاه راهآهن قدیمی تبریز نیز در اولویت ساخت قرار دارد و براساس برنامه زمان بندی شده با طی مراحل تملک زمین و احداث خط و سایر الزامات به زودی افتتاح خواهد شد.
بذرپاش تاکید کرد: با اتصال این ایستگاه به ایستگاه قدیمی تبریز زنجیره شرقی به غربی تکمیل میشود و از سرخس تا مرز جلفا ادامه خواهد یافت.
وی با اشاره به موقعیت ژئوپولتیک ایران در حوزه حملونقل نیز افزود: توسعه زیرساختها بدون توسعه حملونقل ریلی امکان پذیر نیست از این رو سیاست توسعه زیر ساختهای حمل و نقل از اولویتهای وزارت خانه است.