به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، «علیرضا پیمانپاک» که به همراه مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی و هیاتی متشکل از فعالان اقتصادی در حوزههای مرتبط کشاورزی و دامپروری برای گسترش همکاریهای مشترک به قزاقستان سفر کرده است، در دو نشست تخصصی تجاری و معرفی فرصتهای جدید تجارت و سرمایهگذاری مشترک در آلماتی و آستانه که برای پیگیری الزامات مورد نیاز برای تسهیل همکاریهای مشترک در حوزه کشاورزی بین دو کشور انجام شد، حضور یافت.
قائم مقام وزیر جهادکشاورزی در نشستهای تخصصی با معاون نخستوزیر قزاقستان، وزیر تجارت، وزیر کشاورزی و استاندار آلماتی، ضمن معرفی فرصتهای جدید همکاری در حوزه صادرات میوه و ترهبار، لبنیات و آبزیان و نیز تامین نیازهای ایران در خصوص گندم و گوشت به صورت مستقیم از قزاقستان و همچنین توافق در خصوص کشت فراسرزمینی به گفتگو و ارائه راهکار پرداخت.
حل چالشهای پیش روی دو کشور در حوزه دامپزشکی، لجستیک، نقل و انتقالات مالی و تضامین مربوط به قراردادهای تجاری با محوریت محصولات کشاورزی و دامپروری از جمله محورهای مذاکرات پیمانپاک و مقامات قزاقستانی بود.
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی در نشست تخصصی با حضور بیش از ۸۰ فعال تجاری حوزه کشاورزی ایران و قزاقستان به توافق روسای جمهور دو کشور برای دستیابی به تجارت ۳ میلیارد دلاری ظرف ۲ سال آتی اشاره و سهم حوزه کشاورزی و صنایع غذایی را از این هدفگذاری حداقل ۱ میلیارد دلار برآورد کرد.
گفتنی است قزاقستان یک کشور محصور در خشکی و فراقارهای در آسیای مرکزی و اروپای شرقی است. قزاقستان با مساحت ۲،۷۲۴،۹۰۰ کیلومتر مربع؛ نهمین کشور پهناور و همچنین بزرگترین کشور محصور در خشکی است و با جمعیت ۱۹،۲۰۵،۰۰۰ نفر، جزو کشورهای کم تراکم و کم جمعیت در جهان است.
اقتصاد این کشور تا حد زیادی به بخش کشاورزی متکی است، قزاقستان بیشترین تولید ناخالص داخلی و درآمد سرانه را در میان جمهوریهای تازه استقلال یافته دارد و نیز از اعضای مهم سازمان همکاری شانگهای است.
این کشور از لحاظ منابع زیرزمینی هم بسیار غنی است، از سال ۱۹۹۳ تاکنون بیش از ۴۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی در این بخش انجام شدهاست. همچنین تخمین زده میشود که قزاقستان صاحب دومین منابع بزرگ در اورانیوم، کروم، روی و سرب و سومین در منگنز، چهارمین در مس و در مورد زغال سنگ، آهن و طلا نیز در بین ۱۰ کشور اول دنیا قرار میگیرد؛ و همچنین یازدهمین منابع بزرگ هم در نفت و هم در گاز طبیعی را در اختیار دارد.
کشف و استخراج نفت در مناطق غربی در کنار دریای خزر، این کشور را جزو کشورهایی با درصد رشد اقتصادی بالا در میان جمهوریهای اتحاد شوروی سابق قرار دادهاست.
قزاقستان به درآمدهای نفتی بسیار وابسته است و سقوط جهانی قیمت نفت در مقطعی وضعیت اقتصادی این کشور را دشوار کرد.