وحید شقاقیشهری اقتصاددان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص موضوع تامین بودجه دولت و پایداری ثبات و آرامش در اقتصاد در شش ماهه دوم سال جاری گفت: یکی از موضوعاتی که بعد از تشدید تحریمها هر سال بعد از پشت سر گذاشتن نیمه اول سال مطرح میشد کسری بودجه و بحران تامین منابع برای ماههای پایانی سال بود. به دلایل مختلفی امسال بحث کسری بودجه نسبت به سالهای گذشته مشکلساز نمیشود.
وی در این باره گفت: براساس آمارها از تحقق درآمدهای دولت حکایت دارد؛ ضمن اینکه در سال جاری بخصوص در مرداد ماه امسال شاهد بیشترین میزان صادرات نفت طی پنج سال اخیر بودیم. میتوان گفت در سالجاری وضعیت دولت به لحاظ منابع و درآمدها قابل قبول است.
شقاقی شهری گفت: براساس آمارها و گزارشات منتشر شده صادرات نفت ایران در سال جاری نسبت به سالهای ۹۷ و ۹۸ بمراتب افزایش یافته است. موضوع افزایش میزان صادرات نفت حائز اهمیت است فراموش نکنیم در سالهای گذشته بعضا صادرات نفت به زیر ۳۰۰ هزار بشکه هم رسید.
این اقتصاددان افزود:، اما طبق آمارهای قابل اتکا میزان صادرات نفت کشورمان هم اکنون از یک میلیون بشکه در روز عبور کرده است و در مرداد ماه هم رکورد صادرات نفت ثبت شده است.
شقاقی شهری بیان کرد: علاوه بر افزایش میزان صادرات نفت، این نعمت الهی با قیمت مناسبی نیز بفروش رسیده است در حالی که در چند سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا، سیاستهای انقباضی و رکود اقتصاد جهانی قیمت نفت کاهش پیدا کرده بود، اما امروز قیمت هر بشکه نفت به حدود ۸۰ دلار رسیده است.
این کارشناس اقتصادی افزود: در کنار فروش نفت، در حوزه درآمدهای مالیاتی و درآمدهای مربوط به حقوق و عوارض گمرکی هم دولت طبق برنامه و قانون بودجه عمل کرده است و ناترازی در این باره وجود ندارد. این یعنی منابع به درستی احصا شده است.
شقاقی شهری گفت: فارغ از مسائل مطرح شده شاهد شروع آزادسازی منابع بلوکه کشورمان در اقصی نقاط جهان هستیم، در گام اول بخشی از منابع بلوکه ایران در عراق آزاد شد و توانستیم بدهی گازی کشور را پرداخت کنیم و اخیرا هم خبر آزادسازی منابع بلوکه در کره جنوبی مطرح شده است.
وی افزود: اگر روند آزادسازی منابع بلوکه کشورمان ادامه داشته باشد میتوانیم امیدوار باشیم حتی در سال آینده هم کسری بودجه را تجربه نکنیم.
این استاد اقتصاد اضافه کرد: با وجود اینکه این منابع آزاد شده صرف واردات کالا میشود، اما بار سنگینی از فشار ارزی دولت را بر میدارد. این مزیت باعث میشود که منابع موجود صرف توسعه و اقدامات زیرساختی شود که در دهه نود هیچ اثری از آن نبود.
شقاقی شهری خاطر نشان کرد: برآوردها نشان میدهد که دولت توانسته است منابع خود را برای هزینه مندرج در قانون بودجه تامین کند، البته در برخی از موارد عقب ماندگیهایی وجود دارد که باید اصلاح شود برای مثال فروش اموال و داراییهای مازاد و راکد از برنامه عقب است، اما در زمینههای دیگر عملکرد مطلوب بوده است و میتواند موید آن باشد که ۱۴۰۲ با کسری بودجه اندک یا اساسا صفر به پایان برسد.