گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو_علیرضا بابایی: افزایش نرخ مسکن در سالهای اخیر خانه دار شدن را برای بسیاری از مردم به رویایی دست نیافتنی تبدیل کرده است، از طرف دیگر گران شدن اجارهبها باعث شده بخش قابل توجهی از درآمد خانوارها به این موضوع اختصاص پیدا کند.
شهرداری تهران در راستای رفع این چالش قرارگاهی تحت عنوان مسکن تشکیل داده است، همچنین علیرضا زاکانی نیز گفته است که «نمیگذاریم حسرت خانه دار شدن در دل جوانان باقی بماند.»
فارغ از اینکه شهرداری وظیفهای درباره ساخت یا تامین مسکن دارد یا نه، یکی از پروژههای این قرارگاه فروش متری خانه بوده که توسط زاکانی چندی پیش مطرح شد. در این طرح قرار است افرادی که سرمایه کافی برای خرید یک واحد مسکونی را ندارند به اندازه سرمایه خود یک یا چند متر از یک واحد مسکونی را خریداری کنند و همزمان از انتفاع در برابر افزایش قیمت مسکن گام به گام به سمت تهیه یک واحد مسکونی حرکت کنند.
بستر طرح خرید و فروش متری خانه بورس معرفی شد. برخی از کارشناسان این طرح را ابزاری برای مصون ماندن در برابر تورم مسکن و برخی دیگر مکملی برای سرمایهای شدن آن میدانند و معتقدند جای مسکن در بورس نیست.
خردادماه سال جاری مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، اعلام کرده بود که مصوبه فقهی فروش متری مسکن در بورس (فروش اوراق موازی سلف اسلامی) اخذ شده و این موضوع در هیات مدیره بورس در حال پیگیری است و به محض ابلاغ دستورالعمل مربوطه، شهرداری تهران جز اولین مجموعههایی است که اولین عرضه در قالب این نوع فروش را عملیاتی خواهد کرد.
بر اساس پیگیریهای انجام شده مسؤولان سازمان بورس اعلام کردند که دستورالعمل طرح فروش متری مسکن به تصویب هیات مدیره این سازمان میرسد؛ گفته میشود که طرح مسکن متری مراحل کارشناسی و فقهی را گذرانده و هماکنون توسط هیات مدیره بورس در حال بررسی نهایی است.
تمامی این اقدامات برای اجرای فروش متری خانه در حالی است که مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده که این طرح در دستور کار قرار ندارد.
ناهماهنگی شهرداری و وزارت راه و شهرسازی
مهرداد بذرپاش در یک واکنش صریح درباره طرح فروش متری گفته است: «طرح فروش متری مسکن فعلاً در دستور کار ما قرار ندارد و اجرا نمیشود.»
در ماههای گذشته موضوع ساخت خانههای ۲۵ متری در تهران مطرح بود که اعتراضات و مخالفتهای رسانهها و مردم را به همراه داشت. در این خصوص نیز وزیر راه و شهرسازی همانند طرح فروش متری زمین با مسئله برخورد کرد و گفت «مسکن ۲۵ متری اصلا در دستور کار ما نبوده و نیست. ضرورتی هم فعلا ندارد.»
اینطور که پیداست اقدامات شهرداری تهران برای ساخت مسکن با سیاستهای وزارت راه و شهرسازی منطبق نیست و شهرداری بصورت مستقل و بدون هماهنگی این وزارتخانه پروژه و طرحهایی را شروع میکند و پس از صرف هزینههای گزاف با سد مخالفت دولت برخورد میکند.