به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، امروز ازدواج یک جوان ایرانی، تهیه جهیزیه ساده و اجاره منزل در مناطق شهری تبدیل به معضل بزرگی شده است و ذهن اکثر جوانان مجرد را به خود مشغول کرده است. در واقع بدون حمایت دولت از جوانان، امر ازدواج دشوار شده و اکثر خانوادههای ایرانی برای ازدواج فرزندانشان به وام و تسهیلات قرضالحسنه، امید بستهاند.
آیا مبلغ وام ازدواج، برای شروع زندگی مشترک کافی است؟
حداقلیترین امکاناتی که برای آغاز زندگی زوج جوان به آن نیاز دارند؛ دسترسی به مسکن مناسب و آبرومندی است که بتوانند زندگی خود را در آن پایهگذاری کنند. برآورد دادههای سال ۱۴۰۱ بانک مرکزی و ۱۴۰۰ وزارت راه و شهرسازی نشان میدهد میانگین رهن مسکن ۶۰ متری برای شهرستانهای خارج از تهران در تابستان ۱۴۰۲، ۷۳ میلیون تومان، بوده و برای اجاره همین متراژ مسکن در تهران به طور میانگین به ۲۸۴ میلیون تومان ودیعه نیاز است.
همچنین، با توجه به شرایط گرانی و تورمی که در بازار وجود دارد شاید در نگاه اول خرید جهیزیه فقط با مبلغ وام ممکن نباشد، اما طبق بررسیهای پژوهشی، خرید ۶۰ قلم ضروری جهیزیه برای شروع زندگی، ۳۵ الی ۱۰۰ میلیون تومان هزینه دارد. بنابراین، فراهم کردن الزامات ابتدایی ازدواج (اجاره مسکن ۶۰ متری+اقلام ضروری جهیزیه) برای تهران ۳۵۱ میلیون تومان و در سایر شهرستانها کمتر از ۱۴۰ میلیون تومان آب میخورد!
در حالی که طبق بند الف تبصره ۱۶ قانون بودجه ۱۴۰۲، به زوجینی که تاریخ ازدواج آنها از ابتدا سال ۹۸ بوده در مجموع مبلغ ۳۶۰ میلیون پرداخت میشود و میزان این تسهیلات برای زوجهای زیر ۲۵ سال و زوجههای زیر ۲۳ سال مبلغ ۴۴۰ میلیون تومان است که باتوجه به برآوردهای کارشناسی انجام شده میتوان گفت بعد از دریافت وام، شروع زندگی امری دستیافتنی و میسر خواهد شد.
خب مسلم است برای جوانی که قصد ازدواج دارد و قرار است به پشتوانه وام، ازدواج کند دریافت به موقع وام خیلی اهمیت دارد؛ بنابراین اگر بانکها در پرداخت وام به قولهایشان عمل نکنند این جوان بدون پشتوانه مالی چیزی جز یاس وناامیدی عایدش نمیشود.
در نتیجه توصیه میشود زوجهای جوان از هزینههای ازدواج نهراسند. مسئولین نیز موانع و سختگیریهای غیرضرور شبکه بانکی که در مسیر پرداخت وام ازدواج وجود دارد را تسهیل کنند تا دریافت تسهیلات در حداقلترین زمان ممکن اتفاق بیافتد و کام جوانان برای شروع زندگی با انتظار طولانی در صف دریافت وام ازدواج، تلخ نشود!
محبوبه پولادی، فعال اجتماعی