جلال الدین میرزای رزاز رئیس انجمن تغذیه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در رابطه با سلامت نان اظهار کرد: نان سالم نانی است که در طول روز نیاز انسان را به کربوهیدرات فراهم کند، آلاینده و انواع سموم و نمک اضافی نداشته باشد.
میزان مصرف نمک در ایرانیان ۲ برابر مصرف کشورهای توسعه یافته است
وی ادامه داد: میزان متوسط مصرف نمک روزانه در کشورهای توسعه یافته و اروپایی حدود پنج گرم به ازای هر نفر در روز است؛ درحالی که همین آمار در کشور ما حدود دوبرار میزان مصرف نمک در کشورهای توسعه یافته است.
این کارشناس تغذیه افزود: در بیشتر مواقع از پنج گرم نمک مجازی که ما باید در طول روز دریافت کنیم فقط دو برابر آن را از نان مصرفی جذب میکنیم. یعنی حدود ۱۰ گرم نمک را روزانه با خوردن نان جذب میکنیم! همین مسئله موجب موجب میشود تا مسئولین توجه بیشتری به اماکن طبخ نان داشته باشند.
رزاز به انواع نانهای مصرفی روزانه اشاره کرد و گفت: مردم ایران در طول روز بیشتر از نانهای مسطح استفاده میکنند که نان تافتون، لواش، بربری و سنگک از جمله نانهای مسطح هستند. این نانها در معرض مستقیم حرارت آتش قرار گرفته و پخته میشوند.
نانهای مسطح طبق فرمولاسیون خاص پخته نمیشوند
وی مطرح کرد: متاسفانه در پخت نانهای مسطح فرمولاسیون واحدی در کشور رعایت نمیشود یعنی هر نانوایی برای آماده کردن خمیر، روش خاص خودش را دارد و بر اساس ذائقه مردم آن منطقه به خمیر نمک، جوش شیرین و مواد افزودنی غیرمجاز اضافه میکنند.
برشتگی بیشاز حد نان میتواند سرطانزا باشد
رزاز رئیس انجمن تغذیه به برشتهگی نانها اشاره کرد و گفت: وقتی نانها را برشتهتر از حد مجاز میکنند، سوختگیهای نان، قهوهای رنگهای تیره در نان سمی تولید میکنند که میتواند سرطانزا باشد.
وی عنوان کرد: معمولا نانهای ما از آرد سفید تهیه میشود یعنی ما یکبار گندم را که با این همه زحمت تهیه و آماده میشود از پوست جدا میکنیم درحالیکه بخش ویتامینها در پوست آن است. متاسفانه پوست گندوم را با این همه خواص غذایی میگیریم و از آنها را به عنوان غذای دام و طیور استفاده میکنیم.
نانهای مسطح هیچ ارزش غذایی ندارند
این کارشناس تغذیه ادامه داد: نانی که مردم کشورمان مصرف میکنند هیچ فیبر و ارزش غذایی بهغیر از کربوهیدرات ندارد. در مرحله اول پوست گندم را گرفته و بعد میخواهیم با اضافه کردن ویتامین و فولیکاسید ارزش غذایی را به آن برگردانیم درصورتی که همه این خاصیتها در پوست گندم وجود داشت.
رزاز تاکید کرد: مردم کشورمان باید به جای استفاده از نانهای مسطح ازنانهای حجیم استفاده کنند. در صورتی که تمایل به استفاده نانهای مسطح دارند حتما از شرکتهایی که خمیر را با آرد مجاز و غنی از پوست گندم آماده میکنند خریداری کنند.
وی به نظارتها و بررسیهای بیشترتاکید کرد و گفت: باید مسئولین مربوطه در جریان اتفاقات نانواییها باشند و بدانند با چه روشی نان طبخ میشود درغیر اینصورت مردم بسیارمتضرر خواهند شد.
درمیان نانهای مسطح سنگک ارزش غذایی بیشتری دارد
رئیس انجمن تغذیه بهترین نان برای استفاده روزانه را نانهای حجیم دانست و مطرح کرد: نان حجیم در نانواییهای خاص با فرمولاسیون خاص و در کارخانجات معتبر پخته میشوند. نانهای حجیم در واقع نانهایی هستند که در غیر از نانواییهای رایج کشور پخته میشوند و بهتر از دیگر نانها هستند؛ اما در میان نانهای سطحی گفته میشود نان سنگک به دلیل میزان سبوس بالاتر و ارزش غذایی بیشتر، بهتر از دیگر نانهای مسطح است.