گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: طی روزهای اخیر مسعود پزشکیان و محمدباقر قالیباف، دو نامزد ریاست جمهوری ۱۴۰۳، در جریان حضور در تلوزیون و صفحه اجتماعی ایکس (توییتر)، درخصوص برنامه خود برای بازار سرمایه در صورت رئیس جمهور شدن اشاره کردند. بنظر میرسد اظهارنظر مستقیم این دو کاندیدا درخصوص بورس به وضعیت نامناسب این بازار در سالهای اخیر مرتبط است؛ به همین دلیل در تلاش هستند تا با ارائه راهکارها در مورد رفع این موضوع نظر فعالان این حوزه را به خود جلب کنند.
مسعود پزشکیان پس از حضور در برنامه صف اول در تلوزیون، در شبکه اجتماعی ایکس نظرات خود را درمورد بازار سرمایه بیان کرد. پزشکیان در توییتهای خود گفت: «بورس اوراق بهادار تهران بدترین دوران خود را در ۴ سال گذشته سپری کرده است. مشکل بورس همان مشکل اقتصاد کشور است. دخالت ناروای دولت در کسب و کارها و تحریمهای بینالمللی. قرار بود سه روزه مشکل بورس حل شود، اما بحران ۳ سال کامل ادامه یافت. برای حمایت از بورس نرخ خوراک صنایع را چند برابر کردند و مصوبه را دو ماه در کشوی معاون اول نگه داشتند تا نورچشمیها فرصت کافی برای خالی کردن پورتفویشان را داشته باشند. اینطور شد که سقوط بزرگ اردیبهشت ۱۴۰۲ شکل گرفت. قرار بود از بورس حمایت کنید نه اینکه فرصتهای استفاده از مصوبههای پنهانی را برای نورچشمیها فراهم کنید.»
در توییتهای که اخیرا پزشکیان منتشر کرده ارائه راهکاری برای بازار سرمایه دیده نمیشود و صرفا به بازگویی مشکلات قبلی پرداخته است. حتی پزشکیان یک اشتباه فنی در توییتهای خود دارد. او در جایی آورده است: «برای حمایت از بورس نرخ خوراک را چند برابر کردند» این گزاره نشان میدهد آنچنان که باید و شاید تیم اطراف این نامزد انتخابات فهم درستی از اقتصاد کشور ندارند. مسلما افزایش نرخ خوراک به نفع صنایع و شاکله بورس نیست و مشخص نیست چطور همچین موضوعی از سوی وی مطرح شده است.
محمدباقر قالیباف نیز در برنامه صف اول موضع خود را در برابر بازار بورس به این شکل بیان کرد: «وقتی دولت دست در بازار سرمایه میاندازد و از شرکتهای بزرگ دستوری پول برمیدارد، بازار سرمایه چطور از سرمایههای خرد جذب سرمایه کند؟ نتیجه این میشود که بخش خصوصی شرکت نمیکند، صندوقهای سرمایه و پروژهها شکل نمیگیرند، چون منفعتی نمیبرند نسبت به تورمی که وجود دارد.»
پس از این توییتی نیز از سوی وی در شبکه ایکس منتشر شد که مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گرفت.
راهکاری هم توسط محمدباقر قالیباف درخصوص بهبود بورس توضیح داده شد. طبق این راهکار، کاهش نرخ بهره بانکی باید دنبال شود تا باعث هدایت سرمایهها به بازار سرمایه میشود.
این راهکار، شاید در کوتاه مدت باعث افزایش کارایی بازار سرمایه شود اما در باقی حوزهها به طور جدی تاثیر منفی میگذارد. به عنوان مثال کاهش نرخ بهره به بهانه افزایش تولید، باعث تبدیل سپردههای بلند مدت به کوتاه مدت شده و در نقطه بعدی نقدینگی را از بانک خارج و به سمت بازارهای دیگر رهسپار میکند.