گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: حامد ویس کرمی، معاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی صبح امروز، ۱۷ تیرماه، در نشست خبری گزارش عملکرد دولت سیزدهم در حوزه تعاون اظهار کرد: بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی، اقتصاد دارای سه رکن است که رکن دوم را تعاون به خود اختصاص میدهد. تعاون علی رغم اینکه در ذهن به عنوان یک شرکت نقش بسته، اما شرکت نیست و یک بخش اقتصادی منعطف است و گستردگی فعالیت در بخش تعاون به اندازه گستردگی فعالیت در کل اقتصاد است.
ویس کرمی درمورد عملکرد دولت سیزدهم در حوزه تعاون تشریح کرد: در حال حاضر در سطح کشور بیش از ۱۰۴ هزار تعاونی فعال با مشارکت بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از مردم وجود دارد. از این تعداد، حدود ۲۱ درصد را بانوان تشکیل دادند که این موضوع نشان میدهد تعاون و تعاونی میتواند بستر مناسبی برای بانوان باشد.
وی افزود: این ۱۰۴ هزار تعاونی، بیش از ۲ میلیون فرصت شغلی را فراهم کردند و مجموع سرمایهگذاری در آنها بیش از ۳۳۹ همت است. ۵۴ درصد تعاونیها در سطح کشور در حوزه تولید در حال فعالیت هستند و مسئله تولید از اولویتهای اساسی بخش تعاون است.
معاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی ادامه داد: در طول فعالیت دولت سیزدهم تعداد بیش از ۶۶۰۰ تعاونی تشکیل شد که نسبت به مدت مشابه دولت قبل رشد ۶.۴ درصدی را نشان میدهد. از نظر تعداد فرصت شغلی بیش از ۱۷۳ هزار فرصت شغلی جدید ایجاد شده که نسبت به مدت مشابه دولت قبل رشد ۷.۸ درصدی دارد.
ویس کرمی درخصوص تعاونیهای روستایی گفت: بیش از ۱۴۰۰ شرکت تعاونی در روستاها با ایجاد اشتغال برای بیش از ۲۴ هزار نفر تشکیل شد. در طول دولت سیزدهم بالغ بر ۱۲۳۰ تعاونی در حوزه بانوان تشکیل شد که زمینه اشتغال برای ۱۹۰۵۰ نفر را فراهم کرد و از این جهت، تعداد تعاونیهای بانوان نسبت به دولت قبل با رشد ۲۲ درصدی مواجه بود.
معاون وزیر کار جهت تاکید اهمیت حوزه روستاها گفت: بالغ بر ۱۱۲۴ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی با نرخ قرض الحسنه بالغ بر ۹۶۰ تعاونی روستایی داده شد با این هدف که دایره فعالیت تعاون در روستاها گسترش یابد.
وی افزود: در حوزه پرداخت تسهیلات و تامین منابع بانکی برای تعاونیهای کشور به ویژه در بخش تولید بالغ بر ۸۱۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات از محل منابع داخلی بانکها به تعاونیها داده شد. از این محل حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان خط اعتباری ویژه تعاونیها از محل منابع بانک توسعه تعاون به تعاونیها اختصاص داده شد که در دولت قبل سابقه نداشت.
ویس کرمی در ادامه گفت: برای اولین بار امسال مبلغ ۲ هزار میلیارد تومان به مسئله توسعه مسکن کارگری اختصاص دادیم. در تلاش هستیم که بااستفاده از این تسهیلات که جدای از تسهیلات نهضت ملی مسکن به متقاضیان پرداخت میشود، احداث مسکن کارگری برای کارگران راحتتر شود.
معاون وزیر کار درخصوص توسعه صادرات تعاونیها گفت: این موضوع اهمیت بالایی داشت و در این زمینه ۲۴ درصد رشد صادرات نسبت به دولت قبل را تجربه کردیم. یعنی صادرات از ۳۱۱۸ میلیون دلار در دولت قبل، به ۳۸۷۴ میلیون دلار در دولت سیزدهم افزایش پیدا کرد.
وی اظهار کرد: ۷۴۷ تعاونی مسکن در سطح کشور ایجاد شد که ۳۵۵ تعاونی آن در بخش نهضت ملی مسکن است. اولین موج افتتاحیه این تعاونیها در اردیبهشت ماه در استان سیستان و بلوچستان اتفاق افتاد که بیش از ۱۶۰۰ واحد تعاونی در قالب نهضت ملی مسکن به افتتاح سید و کلید آن را تحویل متقاضیان دادیم. تفاهم نامههایی نیز با سازمانهای مختلف در جهت احداث مسکن کارگری به تعداد ۳۸ هزار واحد مسکونی منعقد کردیم و در دست پیگیری و اجرا هستند.
معاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی درخصوص سند مهم توسعه تعاون گفت: در ابتدای سال ۱۴۰۲ این سند به تصویب هیئت دولت رسید. سند توسعه تعاون یک برنامه ۱۰ ساله را برای توسعه بخش تعاون اختصاص داده است.
ویس کرمی درخصوص برنامههای مهم وزارت کار توضیح داد: یکی از اصلیترین برنامهها واگذاری بنگاههای دولتی به بخش تعاون است. مسئلهای ک در سالهای گذشته و در مسئله خصوصی سازی به آن بیتوجهی شده است. ما به دنبال افزایش مشارکت مردم در مدیریت و مالکیت بنگاه ها، هدایت منابع مردمی به سمت تولید، افزایش بهره وری بنگاهها و کاهش فقر مردم به ویژه در ۳ دهک اول از طریق واگذاری بنگاههای دولتی و تعاونیهای فراگیر ملی هستیم؛ این موضوع آغاز شده و اولین واگذاری در حال طی کردن مراحل است.
وی در ادامه گفت: برنامه دوم تشکیل تعاونیهای نیروگاهی است. هدف ما جهش تولید برق و کاهش ناترازی ۱۴ هزار مگاواتی برق کشور توسط بخش تعاون و جلوگیری از قطع برق صنایع است. در این خصوص سه استان به عنوان آزمایشی مشخص شدند و به جد این برنامه پیگیری میشود.
معاون وزیر کار افزود: برنامه سوم توجه به اقتصاد دریاپایه است. امروز در کشور ۹۰ درصد از ظرفیت صید صیادی را توسط بخش تعاون پیگیری میکنیم، اما به دلیل اینکه زنجیره ارزش در این حوزه ناقص است امکان بهره وری کامل نیست. ما در این برنامه به دنبال فرآوری محصولات و ایجاد زنجیرههای تولید در بخش صید آبزیان و ارتقا حمل و نقل دریایی توسط بخش تعاون هستیم.
وی درمورد چهارمین برنامه که ایجاد شهرکهای تخصصی بخش تعاون است، عنوان کرد: با وجود این شهرکها میتوانیم تکمیل زنجیرههای ارزش را توسعه دهیم و به اقتصاد تعاون عمق بخشی کنیم. در این برنامه، شهرکها به جای رقابت با همدیگر نیازهای هم را پوشش میدهند.
ویس کرمی درخصوص برنامهای که نیاز است دولت چهاردهم به آن توجه کند، گفت: برای توسعه بخش تعاون، تاسیس نهادهای مالی تعاون لازم است؛ هم به وسیله ایجاد بانکهای تعاون و هم با ایجاد و تاسیس صندوقهای تخصصی بخش مسکن. این موضوع در برنامه دولت سیزدهم بود، اما فرصت اجرای آن پیش نیامد.
معاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی در پایان گفت: توسعه تعاونیهای پلتفرمی به ما کمک میکند سطح مشارکت آحاد جامعه را افزایش دهیم و از طرف دیگر میزان سهمبری اقتصادی کاربران را به عنوان اعضای تعاونی بالا ببریم. درصورت توسعه این نوع تعاونی ها، کاربران صرفا به عنوان کاربر نخواهند بود، بلکه همه کاربران و مشارکت کنندگان امکان افزایش سرمایه و ارزش افزوده را در طول فعالیتهای پلتفرمی خواهند داشت.