به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، گمانهزنیهای رسانهای درباره وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی دولت چهاردهم درست از آب در آمد و امروز نام عبدالناصر همتی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرائت شد.
همتی از وزرایی است که احتیاج به معرفی ندارد و مردم ایران با گوشت، پوست و استخوان قریب به ۴ سال به سبب ریاست وی بر بانک مرکزی با تواناییهای مدیریتش آشنا هستند.
سفیر ایران در چین، کارشناس رسمی دادگستری، عضو کمیته اقتصادی شورای عالی امنیت ملی در زمان حسن روحانی به مدت ۵ سال، رئیس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، رئیس شورای عالی بیمه، مسؤول کمیته اقتصادی جهاد دانشگاهی و و ریاست بانک مرکزی از جمله سوابق اجرایی همتی محسوب میشود.
تجربهای بیسابقه در افزایش قیمت دلار
قیمت دلار در بازار غیررسمی یکی از شاخصههایی است که باوجود اینکه رسمیت ندارد، اما برای شناسایی افزایش قیمتها در طی یک دوره زمانی مورد تحلیل قرار میگیرد. رئیس سابق بانک مرکزی در گذشته اعلام کرده بود که قیمت دلار در دولت سیزدهم ۹۵ درصد رشد داشته است و نشان دهنده وضعیت مناسبی نیست.
قابل ذکر است که در دوره ریاست همتی بر بانک مرکزی نرخ دلار بیش از ۲۵۰ درصد افزایش یافته است. به عبارت دیگر از حدود ۱۰ هزار تومان در سال ۹۷ به ۲۵ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ رسید. ضمن اینکه میزان رشد قیمت ارز در ۸ سال دولت روحانی نزدیک به ۱۰۰۰ درصد افزایش داشته است.
افزایش بی رویه قیمتها در هیچ دولتی توجیه ندارد، اما در اینجا یادآوری این موضوع لازم است که تذکر این نکات توسط افرادی که خود، روزی در کابینه دولت مسئولیت داشته اند و با این حال وضعیت بدتری را رقم زده اند، باعث بی اعتمادی اذهان عمومی نسبت به آنها میشود.
رشد نقدینگی بدترین رکورد را ثبت کرد
یکی از عوامل اصلی اثرگذار بر تورم، حجم و نرخ رشد نقدینگی است؛ بنابراین کنترل این متغیر اقتصادی یکی از اولویتهای هر دولتی به شمار میرود. هنگامی که همتی از افزایش حجم و نرخ رشد نقدینگی سخن میگوید توجه به دو نکته لازم است. یک اینکه نرخ رشد نقدینگی در زمان حضور او در ساختمان میرداماد، رکورد ۴۰ ساله خود را شکست و به ۴۰.۲ درصد رسید. پس از ورود دولت سیزدهم به عرصه ریاست کشور، این نرخ روند نزولی به خود گرفت تا اینکه در سال ۱۴۰۲ به رقم ۲۴.۳ رسید؛ یعنی تقریبا همان نرخی که همتی کشور را با آن تحویل گرفته بود.
نکته دوم اینکه رئیسکل بانک مرکزی دولت گذشته، توجه به افزایش حجم شاخصهای پولی دارد و نه میزان رشد آن. نقدینگی عددی است که هرسال به میزان آن اضافه میشود و میتوان گفت هرروز رکورد قبلی خود را میشکند؛ درحالی که میزان رشد این شاخص اقتصادی مدنظر است و باید با نظارت و کنترل صرفا میزان افزایش آن را کنترل کرد.
رکورد تورم شکسته شد
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد نرخ تورم سالانه در شهریور ۱۴۰۰ یعنی درست در شروع به کار دولت سیزدهم به ۵۹.۳ درصد رسید؛ تورمی که کشور در تمام سالهای پس از انقلاب تا کنون نظیر آن را به خود ندیده است. نکته جالب اینکه رکوردشکنی تورم در دوره مدیریت همتی در حالی رخ داد که در آن دوران سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان اجرا میشد تا جایی که در ۵ ما نخست سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۸ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص داده شد، اما باز هم تورم سالانه در آستانه ۶۰ درصد و تورم نقطه به نقطه به ۶۵ درصد رسید. همه این رکوردها در حالی رقم خورد که مقامات دولت قبل و از جمله شخص همتی در پاییز سال ۹۷ آمار تورم بانک مرکزی را از دید مردم سانسور کرده بودند.