به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، مسعود جعفرنژاد مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: یکی از دلایل عملکرد پایین باغات پسته استان نسبت به سایر استانها به جوان بودن درختان پسته است و قسمت اعظم درختان پسته موجود در سن ۱۲ سالگی هستند که هنوز با باردهی اقتصادی فاصله دارند.
جعفرنژاد از افزایش سطح زیر کشت پسته در استان خبرداد و افزود: سطح زیر کشت این محصول حدود ۳ هزار هکتار است که شامل ۲ هزار و ۲۵۰ هکتار باغات بارور و ۸۷۰ هکتار باغات غیر بارور است.
وی گفت: با بالا رفتن هدایت الکتریکی و میزان نمک محلول در آب و خاکهای زراعی استان و نیز پائین رفتن سطح آبهای زیر زمینی و کاهش نزولات آسمانی و تغییرات اقلیمی، سطح زیر کشت پسته در استان نیز افزایش یافته است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بیان کرد: کاشت پسته به دلیل ارزش اقتصادی بالا و ارزآوری این محصول و نیز تحمل نسبی به شوری بالای خاک، آب و کم آبی در تبدیل اراضی کم بازده به مناطقی با بهره وری بالا و در جایگزینی محصولات پرآب بر با این محصول از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اظهار کرد: شرایط آب و هوایی حاکم بر منطقه در اردیبهشت ماه به دلیل بارندگیهای زیاد و بالا بودن رطوبت نسبی هوا، با ایجاد اختلال در تلقیح درختان، بستر خسارت در کیفیت و کمیت محصول را فراهم میکند.
جعفرنژاد گفت: عمدهترین ارقام پسته کشت شده در استان رقمهای احمدآقائی و اکبری است، هرچند دیگر ارقام مانند کله قوچی، اوحدی، شاه پسند نیز در باغات استان کشت میشود.
وی افزود: پایههای مرسوم استان بادامی زرند و پسته وحشی است، البته توسعه پایههای پر رشد امریکایی مانند UCB ۱ در استان از لحاظ مقاومت به سرما نیاز به مطالعه و بررسی دارد.
جعفرنژاد ادامه داد: آفت کلیدی پسته در منطقه «پسیل» است که امسال با توجه به شرایط آب و هوایی طغیان کرده و باعث خسارتهای زیادی از جمله ریزش میوه، برگ و کاهش عملکرد در محصول شده است و تلاش کارشناسان حفظ نباتات در راستای کاهش استفاده از سموم و مبارزه آفت با کارت زرد و صابونهای حشره کش است.
وی افزود: در آذربایجان شرقی نزدیک به ۱۸ مرکز فرآوری پسته وجود دارد که از این تعداد ۶ مورد دارای خط کامل فرآوری با ظرفیت روزانه ۶ تن در ساعت و بقیه به صورت نیم خط یا خانگی اقدام به فرآوری میکنند که برای جلوگیری ازتر فروشی نیاز است مراکز فرآوری افزایش یابد.