به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ابراهیم نقدی معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران پیش در نشست مدیران ستادی و اجرایی گمرکات سراسر کشور گفت: در مجموعه گمرک یک نفر نمیتواند آمپر را پیش ببرد و یک دست صدا ندارد. باید با هم اندیشی و همراهی جنگ ترکیبی اقتصادی را مدیریت کنیم.
وی با اشاره به احیا مطالبات ۱۷ هزار میلیاردی ادامه داد: ما میتوانیم با تصمیم سازی و تصمیم گیری و ارائه اطلاعات به موقع به مدیران و همکاران آنها را به مسیر درست هدایت کنیم. ۱۷ هزار میلیارد تومان مطالبات را توانستیم بدون کوچکترین دغدغه در جامعه و ایجاد حادثه در کشور زنده کنیم. با تلاش گمرکات کشور این مشکلات هموار شد.
معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران تصریح کرد: انتظار داریم بهتر از گذشته از آسیبها درس بگیریم و قوانین و مقررات را بهتر اجرا کنیم. عدم تعیین تکلیف یک پرونده مربوط به مقررات یا کسری دریافت، یعنی باز گذاشتن پرونده تعهدات ارزی که منجر به ترخیص نشده است. یعنی عملاً شرکتی را در هوا معلق نگه داشتیم بخاطر پروندهای که یک هفتهای میتوان برای آن تصمیم گیری کرد. مبارزه با قاچاق کالا و ارز گمرک دیگر سازمان شاکی تخصصی محسوب نمیشود و جرم قاچاق جرم عمومی است و هر ضابطی میتواند آن را گزارش کند.
نقدی با اشاره به حوزه ترانزیت اضافه کرد: ترانزیت خارجی منافع زیادی برای جامعه دارد. گمرک ایران همواره در راستای خدمت پیشگام بوده است. زحمات زیادی کشیده شده تا در حوزه ترانزیت خارجی نقش مؤثری در حوزه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و منطقهای داشته باشیم.
معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران از عملکرد گمرک جمهوری اسلامی ایران ابراز خرسندی کرد و افزود: موارد بسیار ناچیزی پیدا میشود که پروندهای به مشکل خورده باشد. ما تلاش میکنیم بتوانیم نهایت استفاده از ظرفیت جمهوری اسلامی با همسایگی و مرزها را داشته باشیم و با اصلاح برخی قوانین و مقررات چالشهای موجود را کاهش دهیم.
نقدی با اشاره به اینکه ۶۶ مورد از قوانینی که برای پیشگیری از تخلفات اهمیت داشت را اصلاح کردیم، گفت: کار کارشناسی در حوزه اقتصادی و دارایی انجام شده و در مرحله تصویب به سر میبرد تا بتوانیم از ظرفیت موجود در قانون و آئین نامه بهترین استفاده را کنیم.
نقدی افزود: در حوزه مبارزه با مواد مخدر کشفیات نشان میدهد زحمات زیادی به ویژه در مرزهای شرقی و غربی کشیده میشود. در تلاش هستیم نیازهای سخت افزاری بیش از گذشته تأمین شود و تجهیزات مکفی اعم از سگهای مواد یابد و استفاده از دادههای اطلاعاتی را بیش از پیش فراهم کنیم.
نقدی گمرک را به عنوان مرزبان اقتصادی تمامی قوانین بیتن کرد و گفت: کالای سریع الفسادی که لب مرز میآید صرف نظر از اینکه نگهداری اش هزینه ایجاد میکند، توقفش هم حوزه تولید را با مشکل مواجه میکند بنابراین همکاران ما در مرز نمیتوانند در مورد این کالاها تعلل کند. عملکرد گمرک تصمیم سازی به هنگام و به موقع است.
معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران تاکید کرد: تمام تلاش ما این است که در قوانین و مقررات به این موارد توجه کنیم. اگر در گمرکی روزانه ۳ هزار کانتینر وارد میشود قانون گذار به ما اجازه داده با مدیریت ریسک و خطر اهم و فی اللهم کنم و با معیارهای پیشبینی شده تعدادی از کالاها را مورد بررسی قرار دهیم.
وی ادامه داد: گمرک با دو وظیفه سرعت و دقت روبهرو است. هم باید نظارت بهینه داشته باشد و هم آنی تصمیم بگیرد که خللی در امور ایجاد نشود. اگر ۲۵۰۰ کانتینر در گمرک شهید رجایی، تک به تک کانتینرها بررسی شود فعالیت یک روزه این گمرک دو ماه طول میکشد و قانونگذار اجازه داده ما به صورت سیستمی موارد را ارزیابی کنیم. همکاران ما باید عنایت داشته باشند و اظهارنامههای روزانه را رصد کنند و اظهارنامههای پر ریسک را بررسی کنند. برای ما پیشگیری بر برخورد و مقابله تقدم دارد.
کنترل سنتی و فیزیکی دیگر جوابگو نیست. گمرک در اتاق شیشهای قرار دارد که مورد رصد و نظارت دستگاههای گمرک و دستگاههای نظارتی است. ۸۰ درصد فعالیت ما در حدود ۱۵ گمرک است و مابقی گمرکات ما وقت کافی برای رصد را دارند.
وی با اشاره به تحریمهای چندجانبه بعد از سال ۹۷ گفت: کشور برای تأمین مایحتاج ضروری خود نیازمند ارز ناشی از صادرات است. خواهش ما این است که در حوزه صادرات عنایت خاصی وجود داشته باشد که در حوزه پیشگیری اقدامات لازم انجام شود.
وی در پایان گفت: در حوزه مبارزه با پولشویی بارها تاکید کردم بیشترین کنترلها پیشبینی شده است. بسیاری از الزامات در FATF در حوزه گمرک و در حوزه قاچاق کالا و ارز دقیقاً اجرا میشود.