
۸۱ درصد پتروشیمیها استاندارد مصرف انرژی را دارند

علی ربانی، معاون بهینهسازی مصرف انرژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در چند سال گذشته موضوع ناترازی گاز به یکی از مسائل و چالشهای روز کشور و صنایع تبدیل شده است. صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع عمده کشور متاسفانه از این نوع ناترازی، به ویژه در فصل سرد سال، تاثیر میپذیرد.
وی افزود: در سال گذشته، با توجه به شرایطی که به وجود آمد، در بعضی از ماههای سال محدودیتهایی را برلی تامین خوراک گازی ۱۲ مجتمع پتروشیمی اعمال کنیم که این امر عدم بهرهوری و ضرر قابل توجهی را برای اقتصاد کشور به همراه داشت.
ربانی با اشاره به اینکه کشور ما دومین دارنده ذخایر گاز جهان و سومین تولیدکننده آن است، عنوان کرد: میزان گاز تحوی به خطوط لوله روزانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب است که مقدار کمی هم نیست. اما حکمرانی نادرست و عدم یکپارچگی در مدیریت تقاضا و رشد قابل توجه آن به ویژه در بخش تعرفهگذاری، کشور را به یکی از کشورهای صادرکننده مجازی آب و انرژی تبدیل کرده است.
معاون بهینهسازی انرژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: در صنعت پتروشیمی، برای ارتقای تابآوری و کاهش هزینه فرصت از دست رفته، دو رویکرد عمده در نظر گرفته شده است. اولین رویکرد، اجرای طرحهای بهینهسازی است که این بهینهسازی خود به دو بخش تقسیم میشود: بهینهسازی داخلی صنعت و بهینهسازی خارج از آن. دومین رویکرد، توسعه سبد انرژی صنعت پتروشیمی است.
وی افزود: در حوزه بهینهسازی، در سه سال گذشته یک و سه دهم میلیارد نرمال متر مکعب کاهش مصرف گاز ثبت شده است. در این مدت، شرکتهای پتروشیمی با اجرای طرحهای مختلف توانستند میزان گازهای سوختهشده، به ویژه فلرها و گازهای پرارزش هیدروژن، را کاهش دهند. به عنوان مثال، در پتروشیمی فناوران با نصب دستگاه بویلر هیدروژنسوز توانستیم گاز هیدروژن مازاد را جمعآوری کرده و از آن برای سوخت فرایندی استفاده کنیم.
ربانی با اشاره به اینکه در مجموع، ۵۱ طرح بهینهسازی در سطح شرکتهای پتروشیمی اجرایی شده است، اظهار داشت: در نتیجه این طرحها، ۸۱ درصد از شرکتهای پتروشیمی توانستهاند استانداردهای مصرف انرژی را که توسط سازمان ملی استاندارد تعیین شده، رعایت کنند. برای ۱۹ درصد باقیمانده نیز پروژههایی در دست اجراست که پیشبینی میشود تا پایان سال جاری، ۲۷۰ میلیون نرمال متر مکعب کاهش مصرف گاز داشته باشند.
وی افزود: باید توجه کرد صنعت پتروشیمی که سالانه ۲۴ میلیارد دلار درآمد دارد و برای کشور ارزآوری میکند، تنها ۱۰ درصد از گاز کشور را مصرف میکنند. این ۱۰ درصد به سه بخش تقسیم میشود: خوراک، سوخت فرایندی و سوخت نیروگاهی. صنعت پتروشیمی تنها صنعتی است که قبل از ناترازی در بخش برق، برق خود را به طور مستقل تامین کرده و نیروگاههای خود را در مناطق ویژهای مانند ماهشهر و عسلویه ایجاد کرده است. از مسئولین انتظار داریم که گاز سوخت مورد نیاز برای تولید برق صنعت پتروشیمی را از سهمیه گاز این صنعت جدا کنند تا تابآوری آن افزایش یابد.
ربانی گفت: دولت با جداسازی گاز سوخت مورد نیاز برق از سهمیه گاز پتروشیمی میتواند کمک قابل توجهی به تابآوری صنعت پتروشیمی کرده و همچنین به درآمدهای پایدار کشور کمک کند. این اقدام میتواند منابع لازم برای تحقق بودجههای مختلف کشور، از جمله سازمان هدفمندی یارانهها، فراهم آورد.
این مقام مسئول اظهار داشت: در زمینه توسعه سبد انرژی، شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر در پتروشیمیها و نقاط مختلف کشور پرداخته است. اکنون بیش از ۵۰ مگاوات انرژی خورشیدی به شبکه تزریق میشود یا در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف ما تولید ۲۴۰۰ مگاوات انرژی از منابع تجدیدپذیر است که امید داریم تا پایان سال جاری بیش از ۴۰۰ مگاوات آن وارد مدار تولید شود.
ربانی گفت: با این حال، موانعی همچون محدودیت در استفاده از ارز حاصل از صادرات برای واردات تجهیزات، مشکلات در اتصال به شبکه و کمبود زمین برای احداث نیروگاهها، روند توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر را کند کرده است. اگر این موانع برطرف شوند، صنعت پتروشیمی قادر خواهد بود در حوزه انرژی تجدیدپذیر خورشیدی و بادی به کشور کمک شایانی کند و وابستگی کشور به گاز را کاهش دهد.
وی در پایان عنوان کرد: در کنار طرحهای داخل صنعت، پیشبینیهایی برای بهینهسازی مصرف انرژی در بخشهای خارج از صنعت نیز در نظر گرفته شده است. در حال حاضر، ۶۰ درصد انرژی کشور در زمان پیک مصرف، در بخش ساختمانها مصرف میشود. در این زمینه، با بهرهگیری از بازار انرژی و محیط زیست، میتوانیم بدون اتکا به منابع دولتی، به بهینهسازی مصرف انرژی در کشور کمک کنیم.