بایسته‌های فردای توافق ایران با آمریکا
آخرین اخبار:
کد خبر:۱۴۱۹۰۷۷
یادداشت|

بایسته‌های فردای توافق ایران با آمریکا

حال جمهوری اسلامی ایران در موقعیت جدید و بعنوان یک کشور پیروز در جنگ رمضان، توافق نامه جدیدی را با آمریکا در بالاترین سطح ممکن امضا کرده است.
پرچم ایران
اکبرمعصومی _ کارشناس سیاسی

 به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، جمهوری اسلامی ایران بار‌ها تجربه توافق با آمریکا را در کارنامه خود دارد و در طول چهار دهه گذشته بیشتر تمرکز سیاست خارجی ایران، حول محور مذاکره با آمریکا بوده است. تجربه بدعهدی آمریکا را هم نسبت به توافق دارد.

ترامپ با رویکرد تئوری مرد دیوانه به طور مستقیم دو بار به میز مذاکره شلیک است. در طول این مدت متاسفانه از دلخوشی به توافق با آمریکا، بزرگترین غافلگیری را هم دولت ایران تجربه کرد که باعث شهادت عده‌ای زیادی از مسئولین طراز اول کشورمان شد.

حال جمهوری اسلامی ایران در موقعیت جدید و بعنوان یک کشور پیروز در جنگ رمضان، توافق نامه جدیدی را با آمریکا در بالاترین سطح ممکن امضا کرده است.

بر اساس متن ۱۴ بندی توافق که به امضای دو رئیس جمهور ایران و آمریکا رسید، تهران و واشنگتن به پایان جنگ متعهد شدند و در عین حال تعهداتی نسبت به هم ارائه دادند.

از این رو چند نکته اساسی قابل بیان است؛

۱-بر اساس تجربه برجام، به هیچ وجه نباید اجازه داد که کشور به خصوص اقتصاد و تجارت معطل توافق با امریکا بماند و به عبارتی نباید اجازه شرطی شدن اقتصاد به نتیجه توافق بین ایران و آمریکا را داد. شرطی شدن اقتصاد کشور به میز مذاکره، می‌تواند قدرت چانه زنی ایران را در میزه مذاکره پایین بیاورد. همچنین فضای شرطی جامعه، دشمن را دوباره به سمت دستکاری متغیر‌های اقتصادی در کشور امیدوار می‌کند؛ بنابراین نباید اقتصاد و جامعه شرطی به مذاکره در دهه نود، دوباره تکرار شود.

۲- در حالی که دیپلمات‌های وارد فاز مذاکره شدند و برای حصول توافق نهایی تلاش میکنند، نیرو‌های مسلح کشورمان باید در آمادگی کامل و همچنین برای تجهیز خود و بروز کردن اهداف عملیاتی خود باید تلاش کنند. هر چه میزان آمادگی نیرو‌های مسلح بیشتر باشد، به همان اندازه نیز موفقیت شاهد موفقیت دیپلماسی خواهیم بود.

۳- قبل از جنگ رمضان، فشار بر جمهوری اسلامی ایران به اندازه بیشتر بود، که در اتاق فکر‌های دشمن، از چگونگی سیاست‌های راهبردی ایران برای بقا خود صحبت میشد، امروز بعد از جنگ رمضان، صحبت از تثبیت قدرت ایران در وسعت بین المللی می‌شود. به عبارتی جهش موقعیتی که بواسطه پیروزی ایران در جنگ رمضان بدست آماده است، باید محترم شمرده شود و تثبیت آن نهایت تلاش میدان و دیپلماسی باشد.

۴- بدون شک، در روند مذاکرات، آمریکا تلاش خواهند کرد که ایران به عقب برگرداند و با اخذ مولفه‌های قدرت، از جمله صنعت هسته‌ای، ایران قدرتمند را تبدیل به ایران ضعیف بکند و اجازه تثبیت موقعیت جهش یافته را به تهران ندهد؛ بنابراین باید با هوشیاری کامل و با بی اعتمادی مطلق رفتار آمریکا در طول زمان مذاکرات دو ماهه مورد بررسی قرار گیرد.

۵- بر اساس تجربه برجام، ممکن است در روند مذاکرات آمریکا نقش پلیس خوب و رژیم صهیونی نقش پلیس بد را بازی کنند تا محاسبات دیپلمات‌های ما در پیشبرد استراتژی وحدت ساحات بین محور مقاومت را بهم بزنند؛ لذا باید توجه کرد که سیاست منطقه‌ای رژیم صهیونی کاملا در راستای اهداف آمریکایی پیش می‌رود و تصور سیاست مستقل رژیم نسبت به آمریکا در خاورمیانه وجود ندارد.

۶-دولت محترم در عین اینکه بدنبال توافق نهایی با امریکا برای رفع تحریم‌ها و همچنین اخذ خسارت‌های جنگ می‌باشد. باید سیاست نگاه به شرق را هم به صورت ویژه دنبال کند. در همین زمینه باید اجرای قرارداد ۲۵ ساله تهران- پکن در راس اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد. این راهبرد در عین حال که به توسعه کشور کمک شایانی خواهد کرد، می‌تواند از شرطی شدن اقتصاد به توافق با آمریکا جلوگیری کند.

۷-موقعیت امروز جمهوری اسلامی ایران، متفاوت از گذشته است. امروز جهان با ایران پیروز در جنگ با دو قدرت اتمی رو‌به‌رو است و آماده پذیرش موقعیت جدید تهران بعنوان بازیگر تاثیر گذار در معادلات منطقه‌ای و بین المللی را دارد. از این رو نباید از موضع ضعف و بر اساس رویکرد‌های دهه نود با آمریکا وارد یک میز مذاکره شد.

۸ـ از دل جنگ رمضان، حاکمیت ایران بر تنگه هرمز تثبیت شد. به طوری که تهران در وضعیت فعالیت جنگنده‌ها و پهپاد‌های امریکایی-صهیونیستی توانست به طور کامل تنگه هرمز را مدیریت کند و محاسبات دشمن را در غلبه بر ایران را به چالش بکشاند؛ بنابراین ایران در شرایط عادی نیز باید همواره حاکمیت خود بر تنگه را به عنوان اهرم فشار بر آمریکا در اختیار داشته باشد تا در صورت خطای دوباره محور صهیونی- آمریکایی بتواند در کمترین زمان و با بهترین روش دشمن را به چالش بکشاند.

۹ـ خاورمیانه وارد نظم جدید امنیتی شده است. امنیت وارداتی کارکرد خود را در میان کشور‌های حاشیه خلیج فارس از دست داده است. به طوری کشور‌های قطر، عربستان در مرحله اول و امارات در مرحله بعدی عملا خود را صحنه جنگ کنار زدند و بدنبال ارسال پالس‌های مثبت همکاری با ایران بودند. از این بهترین فرصت برای دستگاه دیپلماسی کشور ایجاد شده است که بتواند از شرایط پیش امده نهایت استفاده را ببرد و سطح ارتباط ایران با کشور‌های مورد اشاره به سطح همکاری راهبردی ارتقاداد.

برگزاری نشست سه جانبه ایران، امریکا و قطر با موضوع لبنان و اموال بلوکه شده

نشست سه جانبه ایران، امریکا و قطر با موضوع آتش بس فراگیر در لبنان و اموال بلوکه شده ایران هم اکنون در محل مذاکرات در حال برگزاری است.

طبق بند یک تفاهمنامه، پایان جنگ در تمامی جبهه‌ها از جمله لبنان از شروط تفاهم‌نامه است که تاکنون نقض شده و از شب گذشته همزمان با عزیمت هیئت مذاکره کننده ایرانی به سوییس به اجرا در آمد.

اموال بلوکه شده نیز بند ۱۱ تفاهمنامه است و هیئت ایرانی هدف خود از حضور در مذاکرات سوییس را پیگیری ۵ بند از جمله دو موضوع ذکر شده دانسته است.

پربازدیدترین آخرین اخبار