وزیر سابق اقتصاد فرانسه گفت: پشت ماجرای بحران در بازار مالی جهان، جنگ ارزها بین دلار، یورو و یوان وجود دارد.
به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از واحد مرکزی خبر، شبکه خبری فرانس بیست و چهار در گفتوگویی اختصاصی با تیه ری برتون، وزیر سابق اقتصاد فرانسه، اوضاع اقتصادی این کشور و اروپا را به بحث گذاشت.
وزیر سابق اقتصاد فرانسه در پاسخ به سوالی مبنی براین که آیا بحران مالی سال 2008 در سال 2011 نیز در حال تکرار شدن است، گفت: بحران مالی سال 2008 تکرار نخواهد شد؛ زیرا عوامل زیر بنایی بحران مالی سال 2008، اکنون وجود ندارد.
وی ادامه داد: اکنون بدهی های حاکمیتی کشورهای با بنیه مالی ضعیف به اشتراک گذاشته شده است و خطری فروپاشی نظام مالی کشورهای عضو منطقه یورو را تهدید نمی، از همه مهمتر آنکه، اکنون مسئولان درباره شرایط حاکم بر اوضاع اقتصادی و مالی آگاهی به دست آورده اند، دیگر مانند گذشته کشورهای عضو منطقه یورو نمی توانند میزان بدهی های حاکمیتی شان را افزایش دهند مگر آنکه سیاست های اصلاحی و توازنی خود را در کوتاه مدت به اجرا گذاشته باشند.
برتون درباره اینکه چرا ارزش شاخص سهام بانک ها در اروپا و به ویژه در فرانسه تا این حد در حال کاهش است، گفت: چون دولت نیازهای مالی خود را تا 70 درصد از طریق بانک ها تامین می کند، ارزش شاخص سهام بانک ها در اروپا کاهش می یابد.
در چنین شرایطی وقتی دولت ها از نظر وضع مالی و مدیریت اقتصادی مورد انتقاد هستند بانک ها نیز از این حملات و انتقادها با توجه به ارتباطات تنگاتنگی که با دولت دارند در امان نخواهند بود.
این اقتصاددان فرانسه در ادامه سخنان خود در این باره گفت: حمله سرمایه گذاران به بانک های اروپایی به ویژه بانک های فرانسه توجیه پذیر نیست؛ زیرا بانک های فرانسه کاملا از نظر مالی تامین می شوند و از نظر اعتبار و پول، از وضع بسیار خوبی برخوردارند.
وزیر سابق اقتصاد فرانسه تصریح کرد: در این باره نباید بیش از این ساده بود؛ زیرا پشت این ماجرا که در حال گذر است جنگ ارزها قرار دارد.
جنگ بین دلار، یورو و یوان
تیه ری برتون درباره ضرورت ایجاد دولت اقتصادی در جهان هم گفت: دولت اقتصادی جهانی ضرورتی ندارد اما دولت اقتصادی اروپایی با توجه به آنکه کشورهای اروپایی در قالب یک اتحادیه و یک منطقه گردهم آمده اند ضرورت دارد، ضرورت دارد چون ما از یک سو پول واحد مشترک(یورو) در اروپا داریم، اما از سوی دیگر بدهی های کشورهای اروپایی، اوراق قرضه ای که منتشر می کنند، سیاست های بودجه ای، سیاست های مالی و دیگر جنبه های اقتصادی شان جداگانه و متفاوت از هم است.
وی افزود: بازار مالی به نبود سیاست اقتصادی مشترک در اروپا خرده می گیرد حال آنکه بازار مالی امروز نیازهای مالی کشورها را تامین می کند، در نتیجه سیاستمداران اروپایی باید شرایط بازار مالی را درک کنند و با آن وارد تعامل شوند.
وزیر سابق اقتصاد فرانسه در ادامه سخنان خود به موضوع موافقت نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل، صدر اعظم برای اعمال مالیات بر معاملات مالی و اعمال مالیات بر فعالیت شرکت های مشترک در دو کشور آلمان و فرانسه پرداخت و گفت: دست اندر کاران و کارگزاران بازار از این تصمیم خشگمین شدند؛ زیرا این موافقتنامه در واقع انطباقی از سه عامل بود؛ نخست، انطباقی از نمایشنامه ای بود که در کنگره آمریکا برای افزایش سقف بدهی های این کشور به اجرا در آمد و این امر موجی از اعتراض درست و به جایی را در بازار مالی به بار آورد، این امر همچنین توانایی آمریکا در رسیدن به توافقی درباره سیاست بودجه ای که با سطح سرسام آور بدهی های حاکمیتی آمریکا سازگار باشد زیر سئوال برد.
وي ادامه داد: دوم آنکه، در اروپا به گونه ای سنجیده این ضرورت حس می شود که سیاست همگرایی وجود داشته باشد و به همین علت دست اندر کاران بازار مالی از دیدار سارکوزی و مرکل خوشحال بودند.
برتون افزود: سوم آنکه، برخی از ناظران و فعالان اقتصادی از چند ماه پیش تاکنون انتظار دارند رشد اقتصادی همان نباشد که ما انتظار داریم، البته هنوز ما با رکود اقتصادی فاصله زیادی داریم اما رشد اقتصادی نباید به گونه ای باشد که ما را به رکود اقتصادی سوق دهد.
این اقتصاددان فرانسه بيان داشت: چیزی که اکنون کاملا روشن است این است که روند تولید ناخالص داخلی کشورهای اروپایی بسیار کند شده است و این چیزی است که بازار مالی از آن هم درباره اروپا و هم درباره آمریکا مطلع شده است، در نتیجه پیش بینی می شود سال 2011 و 2012 از نظر رشد اقتصادی زیاد خوب نباشد.