معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران از تغییرات جزئی در اولویتهای ده گانه تخصیص ارز مرجع خبرداد؛ از سویی دیگر مجلس برای نظارت بیشتر بر بانک مرکزی به دنبال الحاق آن ...
به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، کیومرث فتحاله کرمانشاهی از تغییرات جزئی در اولویتبندیهای ده گانه ارزی خبرداد و گفت: گروه اول این ردهبندی را کالاهای اساسی و نهادههای تولید غذا تشکیل میدهند که قرار است ارز مرجع بگیرند و کماکان نیز دولت به آنها ارز 1226 تومانی تخصیص میدهد.
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران افزود: اولویت دوم را دارو، تجهیزات پزشکی ضروری هستند، ضمن اینکه اولویت سوم را نیز مواد اولیه بخش کشاورزی و مواد اولیه پایه صنعتی در بر میگیرند.
وی تصریح کرد: اولویت 4 را قطعات منفصله خودرویی و مواد شیمیایی تشکیل می دهند که در اتاق مبادلات ارزی در کنار گروههای 2 و 3 ارز از بانک مرکزی به قیمت دو درصد زیر بازار دریافت می کنند.
به گفته کرمانشاهی، اولویت 5 و 6 از یک جنس هستند و اجزا و قطعات و تجهیزات صنعتی را تشکیل می دهند که با توجه به اینکه جنس آنها به هم نزدیک است، در اتاق مبادلات ارزی ارز می گیرند، البته ردیف 5 تعرفههای بالاتری برای ورود دارند.
وی اظهار داشت: ردیف 7 شامل اجزا و قطعات و ماشین آلات خطوط تولیدی است که احتمالا از روزهای آینده در اتاق مبادلات ارزی، ارز دریافت خواهند کرد، ضمن اینکه اولویت 8 را ماشین آلات سواری کم مصرف و ماشین آلات راهسازی و حمل و نقل عمومی تشکیل می دهند.
به گفته کرمانشاهی، اولویت 9 شامل ماشین آلات سواری پرمصرف، لوازم خانگی ضروری، موبایل و رایانه و اجزا آن هستند که هنوز تکلیف خاصی برای اختصاص ارز در اتاق مبادلات ارزی ندارند.
وی اظهار داشت: اولویت ده کالاهای غیرضروری مثل لوازم خانگی غیرضرور، اسباب بازی، وسایل تزئینی و لوکس تشکیل می دهند.
کرمانشاهی گفت: براساس دستور رئیس جمهور، قرار شد که غربالگری بر روی اولویتها صورت گیرد که نتیجه این غربالگری آنچیزی است که در بالا اشاره شد.
اولویت اول شامل کالاهای اساسی نظیر گوشت قرمز، گوشت مرغ، گوسفند زنده، جو، ذرت، دانه سویا، کنجاله، روغن خام، شکر خام و شیرخشک صنعتی.
اولویت دوم شامل کالاهایی نظیر داروهای ساخته شده، مواد اولیه دارو و تجهیزات پزشکی که در داخل کشور تولید نمیشود.
اولویت سوم شامل حیوانات زنده، بذور، گاو شیری، جوجه یک روزه، جوجه یک روزه تخمگذار، جوجه اجداد، تخم مرغ SPF برای تهیه واکسن، کود، دانه کتان و سموم.
اولویت چهارم شامل کالاهایی نظیر کائوچو، لاستیک کامیون، پنبه، الیاف مصنوعی، آلیاژها، قطعات منفصله، ماشینآلات راهسازی و گرانول.
اولویت پنجم شامل رزینها، روانکنندهها،کربونات منیزیوم، سنگ منیزیوم، سنگ فلزات، زغال سنگ، گازهای کمیاب، سولفاتها، ماشینآلات چاپ و تراکتور است.
همچنین اولویت ششم شامل کالاهایی نظیر نشاسته، روغن زیتون، روغن جلا، لاکتوز، کلوکوز، کربوناتها، میلگرد، ماشینآلات راهسازی، روغنهای صنعتی.
اولویت هفتم شامل توتون، تنباکو، اتصالات زانویی، دوربین عکاسی و اولویت هشتم شامل انواع عصارهها، لامپها، ریشتراشها، ماشینالات خاکبرداری، یخچالفریزر، لاستیک سواری، ماشین رختشویی، ماشین ظرفشویی.
اولویت نهم شامل تخم پرندگان، ادویهجات، کاغذ سیگار و کالاهایی از این دست و اولویت دهم شامل سایر حیوانات زنده، مرغ، خروس، اسب، گوشت پرندگان، کاغذ دیواری، موبایل، خودروی سواری، سیگار برگ، کیف، چمدان، لباس است.
طرح الحاق بانک مرکزی به وزارت اقتصاد
تعدادی از نمایندگان مجلس در صدد تهیه طرحی هستند تا بانک مرکزی زیر نظر وزارت اقتصاد قرار بگیرد.
اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در حال بررسی و آماده کردن طرحی جهت قرار گرفتن بانک مرکزی در زیرمجموعه وزارت اقتصاد و دارایی هستند.
قرار است این طرح بعد از آماده شدن نهایی با قید دو فوریت به هیئت رئیسه مجلس ارسال شود.
علی ایرانپور نماینده مردم مبارکه در مجلس در همین رابطه ضمن تایید خبر فوق گفت: با توجه به شرایط فعلی اقتصاد کشور و نوسانات بازار ارز و طلا و همچنین افزایش نرخ تورم مجلس از رئیس بانک مرکزی دعوت به عمل آورد تا پاسخگوی سؤالات نمایندگان باشد اما آقای بهمنی در مجلس حاضر نشد.
وی افزود: همچنین از آنجایی که بانک مرکزی زیرمجموعه وزارت اقتصاد نیست، نمایندگان نمیتوانند بر آن نظارت داشته باشند بر همین اساس نمایندگان به دنبال طرح مذکور هستند تا هم بتوانند بر بانک مرکزی نظارت داشته باشند و هم اینکه بانک مرکزی پاسخگوی سؤالات نمایندگان باشند.