گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ در حالیکه روز چهارشنبه روز اعتصاب عمومی در اسپانیا و پرتغال تعیین شده دیگر کشورهای جنوب اروپا نظیر ایتالیا و یونان هم شاهد اعتصاب بخش های مختلف در اعتراض به سیاست های ریاضتی دولتهای متبوع خود هستند.
ضرب و شتم تظاهر کنندگان در اسپانیا
اولین نشانه های این اعتصاب بزرگ در اروپا در اختلال در وسائل حمل و نقل عمومی در اسپانیا و پرتغال مشهود بود. پلیس در مادرید و دیگر شهرهای اسپانیا به ضرب و شتم تظاهرکنندگان پرداخت و حداقل 42 نفر از آنها را دستگیر کرد. یکی از اعتصاب کنندگان اسپانیایی می گوید: دارند تمام حقوق ما را پایمال می کنند. بانکها و دیگر تجار با دزدیدن حقوق ما، ما را به خیابان آورده اند. ما دیگر هیچ حقی نداریم.
نرخ بیکاری در اسپانیا که چهارمین اقتصاد بزرگ اروپاست به 25 درصد رسیده و با اخراج تدریجی هزاران نفر از کارگران و کارمندان که در شرکت های خصوصی و دولتی مشغول به کار هستند، روز به روز بر تعداد بیکاران کشور افزوده می شود.
در پرتغال هم که سال گذشته میلیاردها دلار وام و کمک های نقدی از اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول دریافت کرد، اعتراض های خیابانی و اعتصاب ها ادامه دارد.
از سوی دیگر آماری که روز چهارشنبه منتشر شد نشان می دهد که نرخ تولید در 17 کشور عضو واحد پولی یورو در ماه سپتامبر 2.5 درصد کاهش یافته است.
در همین حال اختلاف بین صندوق بین المللی پول و اتحادیه اروپا بر سر چگونگی دادن وام به کشورهای بحران زده و شرایط آن شدت گرفته است.
از سوی دیگر برخی از کشورهای اروپایی خواهان کنترل بودجه کشورهای مقروض از طرف اتحادیه اروپا هستند و لی تعداد دیگری از اعضای اتحادیه اروپا مخالف اجرای چنین سیاستی هستند.
صندوق ثبات مالی اروپا که با 750 میلیارد یورو سرمایه در اوایل سال جاری برای کمک به کشورهای عضو اتحادیه اروپا تشکیل شد وظیفه دارد با تصویب رهبران اتحادیه اروپا وام های کوتاه مدت و بلند مدت در اختیار کشورهای مقروض قرار دهد و چگونگی هزینه کردن این وام ها را نیز کنترل کند.
در این روز که روز همبستگی در اروپا هم هست در کشورهای دیگری نظیر فرانسه و بلژیک نیز به دعوت اتحادیه های کارگری اعتصابات و یا تظاهراتهایی ترتیب داده شده است.
40 اتحادیه کارگری در23 کشور اروپایی از فراخوان راهپیمایی در این روز در اعتراض به ریاضت اقتصادی حمایت کرده اند.
وضعیت ایتالیا در روز اعتصاب های اروپا
همزمان با اعتصابات و تظاهرتهای فراگیر در شهرهای مختلف اروپا، هزاران نفر از کارگران و دانشجویان ایتالیایی با تجمع در خیابانهای پایتخت به سیاست های ریاضتی دولت ماریو مونتی اعتراض کردند.
یک بازنشسته ایتالیایی می گوید: امیدوارم همه اتحادیه های کارگری در سراسر اروپا بر ضد این بحران که بارش فقط روی دوش فقراء است بتوانند بسیج شوند. یک شهروند دیگر می گوید: وضعیت اسف باری است. فقط کاهش بودجه، کاهش بودجه و کاهش بودجه. یک معلم ایتالیایی می گوید: آینده تاریک است و قعطا این سیاستهای اقتصادی سیاستهایی نیستند که ما باید دنبال کنیم.
معترضان با پشتیبانی سندیکاهای اصلی کارگری و دانشجویی یک اعتصاب چهار ساعته در رم و برخی شهرهای دیگر نظیر میلان و تورین ترتیب داده اند و طبق آخرین گزارش ها پلیس پایتخت در مواردی با دانشجویان درگیر شده است.
وضعیت ناوگان حمل و نقل لیسبون در روز اعتصاب سراسری
همزمان با درخواست اتحادیه های اصلی کارگری پرتغال و اعتصاب سراسری، حمل و نقل عمومی در این کشور را به حالت فلج درآمده است. سیاستهای ریاضتی لیسبون هر روز شهروندان بیشتری را با مشکلات عدیده اقتصادی روبرو می کند . برخی از آنها حتی در تامین نیازهای اولیه خانوادهایشان هم مانده اند.
یک راننده اتوبوس می گوید: خدمات حداقلی را باید تضمین کنیم و مجبوریم که کار کنیم. او در پاسخ به این سئوال که اگر کار نکند چه اتفاقی می افتد ادامه می دهد:خوب آنوقت حقوقمان را نمی دهند و بعد ما را به کمیته انضباطی اداره می فرستند. یک معترض دیگر می گوید: من برنامه قایق ها را چک کرده ام و می دانم که هیچ قایقی بین کاسیلیاش و اینجا کار نمی کند. برای همین منتظر اتوبوسم.
اعتصاب فراگیر در پرتغال ناوگان حمل و نقل عمومی را بشدت در لیسبون مختل کرده است. مترو و اتوبوسهای دریایی کاملا تعطیلند و مسافران مجبورند برای جابجایی های درون شهری از اتوبوس هایی استفاده کنند که خدمات محدود ارائه می دهند.
تصاویر ارسالی از ایستگاه اصلی راه آهن مادرید نیز، تجمع گسترده اعتصاب کنندگان را در آن نشان می دهد.
یکی از اعضای سندیکای اسپانیا می گوید: از دزدی دست بردارید و کار مفیدی انجام دهید. لطفا از ما ندزدید. این مردم خیلی محتاجند. شرم آور است که ببینیم این گونه کشور را ترک می کنند. حرکت حدود 70 تا 80 درصد قطارهای بین شهری و درون شهری در اسپانیا و 600 پرواز که عمدتا متعلق به شرکتهای ایبریا و ولینگ هستند نیز لغو شده است.
یونانی ها پرچم پرتغال و اسپانیا را به نشانه وحدت در دست داشتند
آتنیهای معترض نیز با حمل پرچم پرتغال، اسپانیا و ایتالیا، دیگر اقتصادهای بحران زده منطقه یورو اتحاد مردم خشمگین اروپا را به نمایش گذاشتند.
پارلمان یونان هفته گذشته بار دیگر طرح دولت برای تشدید سیاستهای ریاضت اقتصادی را تایید کرد. این امر به معنای کاهش دستمزدها و افزایش مالیاتها و در نهایت سخت تر شدن شرایط زندگی برای مردم این کشور است.
شکست مذاکرات مسئولان اتحادیه اروپا بر سر بودجه سال آینده
با کناره گیری پارلمان اروپا از مذاکرات و علی رغم تلاش قبرس به عنوان رییس دوره ای اتحادیه اروپا، مسئولان این اتحادیه نتوانستند در مورد بودجه سال 2013 به توافقی دست یابند. کسری بودجه 9 میلیارد یورویی اتحادیه اروپا در سال 2012 یکی از علتهای شکست این مذاکرات عنوان شده است.
مارتین شولتس، رییس پارلمان اروپا، با اعلام این که دولتهای اروپایی مسئول شکست این مذاکرات هستند، گفت: ما هنوز به توافقی نرسیده ایم. این فاجعه نیست ما فقط آن را متوقف کرده ایم. ما اکنون منتظر یک طرح جدید از طرف کمیسیون اروپا هستیم و پس از آن مذاکرات را از سر خواهیم گرفت.
بنابر گزارشها، وزرای شورای اروپا نتوانسته اند در حل مشکل باقی مانده حساب سال 2012، به توافقی برسند.
آلن لاماسور، رییس کمیسیون بودجه پارلمان اروپا، می گوید: پارلمان اروپا در صورت تسویه شدن حسابهای سال 2012، آماده مذاکره در مورد تمام طرحهای سال 2013 است. اما متاسفانه بسیاری از کشورهای عضو با آن موافق ولی بعضی دیگر هم مخالفند.
رهبران اروپایی پنجشنبه و جمعه هفته آینده در مورد بودجه سال 2014 تا 2020 اتحادیه اروپا به بحث و گفتگو خواهند پرداخت.