به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، اکثر کارشناسان رکود حاصل در بازار مسکن را ناشی از نوسانات ارزی می دانند و معتقد هستند از شهریور ماه نوسان در بازار ارز و سکه ایجاد شد و همین موضوع قیمت مسکن را در طول سه ماه 30 درصد افزایش داد.
از سوی دیگر بسیاری فروشندگان مسکن دندان طمع را تیز کرده و به امید افزایش یافتن قیمت مسکن برای فروش خانه دست نگه داشته اند.
براساس این گزارش بر اساس اطلاعات مرکز آمار، متوسط قیمت فروش هر مترمربع مسکن در شهر تهران در بهار سال 88 حدود یک میلیون و 500 هزار تومان بود که این رقم در بهار امسال به بیش از دو میلیون و 500 هزار تومان رسیده که گویای افزایش بیش از یک میلیون تومانی در این سه سال یا رشد 68 درصدی است.
برخی از بنگاه داران نیز از آثار این افزایش قیمت بر بازار اجاره بها در فصل پاییز خبر دادند و گفته اند :فصل پاییز بر خلاف فصل تابستان قیمت اجاره ،تا حدودی کاهش می یابد و به حالت ثبات می رسد در حالی که امسال قیمت اجاره 50 درصد افزایش داشته است.
مقایسه گزارش مرکز آمار از قیمت فروش و اجارهبهای مسکن در بهار سال 91 با گزارش وزارت مسکن سابق درباره قیمت فروش و اجارهبهای مسکن در بهار سال 84 بیانگر رشد 331 درصدی قیمت مسکن و رشد 390 درصدی اجارهبها در این دوره است.
متوسط قیمت مسکن در تهران در بهار سال 88 هر مترمربع 587 هزار تومان و اجارهبها هر مترمبع 2750 تومان بود که در بهار امسال به ترتیب به 2 میلیون و 530 هزار تومان و 13 هزار و 500 تومان افزایش یافته است.
به عبارت دیگر میتوان گفت قیمت فروش مسکن نسبت به ابتدای دولت دهم 3/4 برابر و اجارهبها 9/4 برابر شده است.
از سوی دیگر افزایش قیمت مصالح ساختمانی در این برهه از زمان به دلیل آشفتگی بازار ارز و وسکه از دیگر دلایل اصلی رکود و افزایش قیمت مسکن در طول سه ماه گذشته است.
بر اساس این گزارش یکی از بنگاه داران با بیان اینکه تثبیت بازار ارز و سکه زمینه را برای هجوم نقدینگی به سمت بازار مسکن فراهم کرده است، افزود: اکثر فروشندگان پس از نا امید شدن از بازار ارز و سکه به سمت بازار مسکن آمده اند و قیمت های باور نکردنی برای واحدهای مسکونی خود در نظر گرفته اند.
رئیس اتحادیه املاک کشوری با اشاره به اینکه بیش از 80 درصد از مصالح ساختمانی در داخل کشور تولید می شود ، افزود: جو روانی ایجاد شده ناشی از نوسانات بازار ارز موجب افزایش قیمت مصالح ساختمانی و ایجاد رکود انتظاری در این بازار شده است.
خسروی در خصوص رکود انتظاری ایجاد شده در بازار مسکن گفت: در رکود انتظاری فروشنده با توجه به وضعیت بازار قیمت واحد مسکونی خود را تعیین و افزایش می دهد، اگرچه این افزایش قیمت مانع از وجود مشتری می شود ولی فروشنده قیمت واحد خود را تحت هیچ شرایطی کاهش نمی دهد.
وی با اشاره به تعدیل بازار مسکن با کنترل نوسانات ارزی گفت: تعدیل بازار ارز و نوسانات موجود، آرامش را به بازار مسکن باز می گرداند.
رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک با بیان اینکه خرید و فروش مسکن دچار رکود شدیدی است گفت: خرید و فروش مسکن از روزی 15 هزار معامله به 5700 معامله کاهش یافته است.
قلیخسروی افزود: با توجه به صحبتهای وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص دلار که اعلام کردند قیمت دلار پایینتر خواهد آمد مسلما قیمت مسکن نیز در بازار به ثبات بیشتری میرسد.