به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، برنامه ثریا دیشب با موضوع «شهدای علمی و تاسیسات هسته ای ایران» و با حضور حجت السلام علیرضا پناهیان و مهدی محمدی، کارشناس مسائل هسته ای، در سالگرد ترور شهدای علمی کشور، پخش شد.
در ابتدا محسن مقصودی، مجری برنامه در پاسخ به سوال پناهیان مبنی بر اینکه چرا به برنامه ای که در حیطه تخصص ایشان نیست دعوت شده اند، گفت که در دو هفته ای که بطور ویژه روی این موضوع کار شد به این نتیجه رسیدند که کم لطفی است اگر تنها به یافته های این شهید، از بعد علم و فناوری، پرداخته شود، به عبارتی علل اینکه امثال احمدی روشن ها به چنین مجاهدت های علمی دست می زنند، چیزی فراتر از یافته ها و دستاوردهای علم و فناوری است؛ هرجایی در کشور رشد و پیشرفت خیره کننده بود، تفکر امثال احمدی روشن ها وجود داشته است، پس پرداختن به جریان فرهنگی و تفکر انقلابی که امثال این شهدا را رشد داده است، مقدم دانسته شد.
در ادامه پناهیان اظهار داشت: به عقیده دانشمندان قبل از تحول و تکنولوژی سخت باید در جامعه تحول و تکنولوژی نرم صورت پذیرد. ما باید روش زندگی خود، روش برخورد با علم و فناوری و نگرش خود به مقوله پیشرفت را تغییردهیم.
تحول مد نظر ما به معنای تبعیت از غرب که برای رفع کاستی های خود به مانند آنها به علم نگاه کنیم نیست؛ چراکه اگر بخواهیم مثل غرب به علم و فناوری نگاه کنیم پس باید مثل غرب حرکت کنیم، درنتیجه به آنها نخواهیم رسید چه برسد بخواهیم گامی پیشتر بگذاریم.
اگر تحول در نگرش به علم، در جامعه پیش بیاید و در افرادی غریب مانند احمدی روشن متوقف نشوند، نه تنها در جامعه جلوی پیشرفت گرفته نمی شود بلکه الگویی برای جهانیان خواهد شد.
اینکه در روایات آمده است خداوند دشمنان ما را از احمق ها قرار داده است به این معنا نیست که علم بر این نداشته باشند که چه شخصی راحذف می کنند. دشمنان به خوبی می دانند چه کسی را هدف قرار دهند و بهتر از ما شهید احمدی روشن را می شناختند، اما نمی دانستند با شهادت او موجب تکثیر احمدی روشن می شوند و با تکثیر احمدی روشن، دیگر توانایی مهار پیشرفت ایران را نخواهند داشت.
سرمایه داری و تضمین پایداری رشد علمی
مجری برنامه با تایید گفته های پناهیان این سوال را مطرح کرد که در توسعه فناوری ما باید از مدل های غرب تقلید کنیم یا امثال این شهدا مدل های نویی را ارائه داده اند؟
حجت الاسلام پناهیان در پاسخ گفت: اجازه دهید از کلمه «لااله الاالله» شروع کنم که کلمه ای کلیدی در دین ماست. در این کلمه قبل از پرداختن به پروردگار به الهه های دیگر می پردازد. برای بنای تمدن اسلامی باید تمدن های دیگر را به درستی - نه از سر حب و بغض یا تعصب- نفی کنیم.
تمدن غرب در جامعه ما به خوبی، یعنی براساس عقل و منطق و استدلال، نفی نشده است. شهید احمدی روشن مهم ترین دلیل ما برای نفی تمدن غرب است. غربی ها رشد کرده اند اما پیشرفت غرب جدای از ناپایدار بودن و همه جانبه نبودن و جدای از آسیب زا بودن –آسیب به طبیعت وفرهنگ – به مانند بچه پولدار و بی نظم و ترتیبی است که از شدت ولخرجی به چند کار خوب هم نمی رسد.
من منکر هزینه برای پیشرفت نیستم اما نظام سرمایه داری به نسبت امکانات خود بسیارکم رشد کرده است. ایران درتمام محدودیت ها 13 برابر نسبت به کشورهای صنعتی پیشرفته، رشد علمی داشته است.
در ادامه گزیده هایی از مستند «لبه روشنایی» که گوشه ای از شخصیت و نگرش شهید احمدی روشن و فعالیت ها و مجاهدت های ایشان در حیطه پیشرفت هسته ای کشور و در نهایت نحوه شهادت و روز شهادت این شهید بزرگوار را به تصویر کشیده بود، پخش شد.
دوستان شهیداحمدی روشن از او بعنوان پرچم دار صنعت هسته ای کشور نام بردند و اذعان داشته اند 999 بار در فضای غربت به شهادت رسیده است چرا که در گمنامی برای توسعه این صنعت تلاش کرد.
درادامه گفت وگو مجری برنامه چنین سوالی را مطرح کرد که ما در 30 سال بعد از انقلاب چه کردیم؟
چرا مدیران دیگر صنایع برای غرب خطرساز نیستند؟
حجت الاسلام پناهیان گفت: در این سی سال، نظام سرمایه داری غرب در پیشرفت علم- در چیزیکه مدعی آن هستند-مقابل انقلاب اسلامی به چالش کشیده شده است. اگر به شیوه غرب عمل می کردیم هرگز به این پیشرفت ها دست پیدا نمی کردیم. قانون گذاران کشور، مدیران و سیاسیون کشور باید تلاش کنند که مدل طراحی شده برای پیشرفت کشور به مانند نظام سرمایه داری نباشد. غرب با سرمایه هایی که غارت کرده است در چند زمینه هم پیشرفت کند، هنر نکرده است.
مدل پیشرفت علمی ما را افرادی مانند احمدی روشن ها، که در این پیشرفت ها بوده اند، تعریف کرده اند. سبک زندگی انقلابی داشتند، بخاطر مدارج عالی پست های مدیریتی و یا برای عضو هئیت علمی شدن به دنبال کار نرفتند.
با جان و دل کار کردند، راه دور را که بسیاری از نیروهای مذهبی ما حاضر به انجام آن نیستند، انتخاب کردند و...! چنین ویژگی هایی باید شناخته شوند. اگر سبک زندگی انقلابی– که قابل تئوریزه شدن است- را تکثیر کنیم به پیشرفت خواهیم رسید.
وی در ادامه افزود: درجمع مدیران برخی صنایع کشور به صراحت پرسیدم که چرا باید برخی از مدیران صنعت هسته ای ترور شوند اما مدیران دیگر صنایع نه؟چرا مدیران دیگر صنایع خطری برای دشمن درست نکرده اند؟ هرجا بوی نظام سرمایه داری برای اداره کشور به میان آمده ما عقب ماندگی داشته ایم. هرمدیری که پیرو طرز تفکر غرب بوده ما در آن بخش لطمه خوردیم. داشتن مدرک علمی اصلا کافی نیست، داشتن استعداد کافی نیست.
الگوی شهید احمدی روشن را در تاریخ جست وجو کنید به دکتر حسابی باید برسید. کسی که مادرش نگران دین اوست وقتی در فرانسه درس می خواند، کسی که وقتی انیشتین او را پروفسور خطاب می کند به ایران باز می گردد تا به مردم خود خدمت کند، کسی که عوامل رژیم شاه بارها اقدام به قتل او می کنند اما او مخلصانه به مردم خدمت می کند! جنس شهید احمدی روشن جنس اصل ایرانی- اسلامی ماست که ما باید به آن باز گردیم. همان جنسی که پیامبر خطاب به سلمان فرمودند که این جنس به علم اگر در ثریا باشد دست می یابد.
الگوی عملی شهید احمدی روشن؟!
درادامه برنامه گفت وگوی تلفنی با یکی از دوستان شهید احمدی روشن صورت گرفت-که به دلیل مسائل امنیتی نام ایشان گفته نشد- وی در این گفت و گو در پاسخ به این سوال که شهید احمدی روشن در صنعت هسته ای فقط به عنوان معاون بازرگانی بودند یا خیر، چنین اظهار کرد: مصطفی نمونه یک جوان نسل سومی ولایتی با سبک زندگی و روحیه ای جهادی و بسیجی است. در واقع نمونه ای از رویشی است که انقلاب اسلامی در کشور ایجاد کرد. وی محل کار خود را سنگر مبارزه با کفر قرار داده بود، و همواره این مطلب را تاکید می کرد که ما نوع دیگری از مبارزه با کفر را پیش رو داریم.
وی در ادامه افزود: مصطفی این کار را انتخاب کرد، یعنی برحسب اتفاق و بعنوان یک شغل پا به این عرصه نگذاشت.
همانطور که سختی های بسیاری را حتی در گزینش این حوزه پشت سر گذاشت. وی قهرمان مبارزه با تحریم ها بوده است. در یک سو سیستم امنیتی غرب و در سوی دیگر جوان مومن و شیعه و ولایتمدار، که مصطفی توانست بر آنها فائق آید و دشمن بعد از اینکه می بیند از این جوان نسل سومی که انقلاب و جنگ را درک نکرده، شکست خورده او را شناسایی می کند و ماه ها برنامه می ریزد و در نهایت اقدام به حذف این عنصر می کند. در واقع شهید احمدی روشن الگوی عملی برای توسعه علم و فناوری در کشور ایجاد می کند.
مجری برنامه پرسید: اینکه برای بازدهی بیشتر نخبگان و دانشمندان باید سوددهی برای آنها بالا رود در امثال احمدی روشن ها وجود داشته است و ما باید با این شیوه پیش رویم؟
حجت الاسلام پناهیان گفت: رسالت برنامه شما این است که مطالبه عمومی- مطالبه از خود، از بدنه و مدیران کشور- را افزایش دهید. اگر دیدید ماشین تولید داخل ضعیف تر از ماشین تولید خارج است بدانید که عنصر انقلابی در بدنه مدیریتی مدیران خوب کشور ما کم است. در بدنه تجاری و اقتصادی اگر عنصری به مانند شهید احمدی روشن داشتید پایانی بر واردات بسیاری از کالاها ایجاد می شد. تا ژاپنی ها و چینی ها و ...از چادر خانم های ایرانی سود نبرند.
فرهنگ شهید احمدی روشن بسیار مهم تر از کل صنعت هسته ای کشور ماست. بحث بر سر بچه حزب اللهی بودن و آرزوی شهادت داشتن نیست که تفاوت بالاتر ازاین هاست. غرب از انرژی هسته ای ما نمی ترسد، از فرهنگ انقلابی ما می ترسد. که این مطلب را یکی از سفرا در دیدار با مدیران ما اظهار داشت.
در این فرهنگ افراد کار و علم را برای خود نمی خواهند بلکه خود را برای کار و علم می خواهند. تکنولوژی را برای تامین منافع خود نمی خواهند.
پرونده هسته ای ایران تاریخ ناباوری هاست!
مجری برنامه در اولین سوال خود از محمدی، کارشناس مسائل سیاسی، نظر وی را در مورد سوال نظرسنجی برنامه- آیا ترور دانشمندان هسته ای پیشرفت های ایران را متوقف می کند؟- جویا شد.
محمدی پاسخ داد: پرونده هسته ای ایران یک دهه تاریخ دارد و اگر کسی سر انگشتی این تاریخ را ورق زده باشد متوجه خواهد شد که این سوال یک پاسخ بیشتر ندارد. بهترین شاهدان طراحان ترور دانشمندان هسته ای ما هستند.
هرچه فشار افزایش یافته متقابلا پیشرفت ها عمیق تر شده و در نهایت طراحی های سرسختانه تر انجام گرفته است. بسیاری حتی در داخل ایران باور نمی کردند. کسانی که در ابتدای راه از کمک سرباز زدند – چرا که نمی توانستند و گمان می بردند که چون آنها نمی توانند پس کشور هم نمی تواند- امروز بیانیه امضا می کنند که این تاسیسات جمع شود و اینکه چه می شود چند سانتریفیوژ در این کشور نچرخد؟
در ادامه برنامه، مستندی از غنی سازی نطنز اصفهان که به سایت احمدی روشن معروف است، جائیکه اکنون چشم تمام دنیا به اتفاقات رخ داده در آن، دوخته شده است، پخش شد. در این مستند به نحوه غنی سازی و قطعات و تاسیسات مورد نیاز، که همه به دست متخصصین داخل تهیه و تولید شده است، اشاراتی شد.
مجری برنامه گفت وگو را با طرح این سوال، که نگرش احمدی روشن فقط برای زمان فشار و بحران است یا مدلی است برای تمام زمان ها، ادامه داد.
حجت الاسلام پناهیان چنین پاسخ داد: ایثارگونه فعالیت کردن فقط برای دوران بحران نیست. کلمه جهاد که در قرآن آمده است فقط به زمانی که دشمن در پشت مرزهاست مربوط نمی شود. اشتباه بزرگ برخی از سیاستمداران ما در این بود که گمان می کردند فقط در زمان دفاع مقدس به ایثار نیاز داریم و در باقی موارد با پول زیاد دادن می توانیم شروع به کار کنیم.
مجری برنامه از چرایی سنگ اندازی های غرب و آژانس با وجود دوربین های متعدد و نظارت کامل پرسید.
ترس غرب از قدرت هسته ای ایران؟
کارشناس مسائل هسته ای ایران چنین اظهارداشت: تمام فرآیند غنی سازی زیر نظر آژانس است، از ابتدا به همین صورت بوده است. برخی از تاسیسات روزی که ساخته نشده بود آژانس حضور داشت! در سال 2000 آقای البرادعی را به منظور بازدید از زمین خالی که قرار بود تاسیسات غنی سازی در آن ساخته شود، به ایران دعوت کردند.
این تاسیسات عظیم که گوشه ای از جهاد علمی ماست به چند مورد اشاره دارد؛ کسانی در ایران و در خارج از همان ابتدا قسم می خوردند که ما قادر نخواهیم بود این تاسیسات را بنا کنیم. این فناوری کاملا انحصاری و به شدت امنیتی است و به همین دلیل بسیاری از کشورها مانند برزیل به ناظران آژانس سانتریفیوژهای خود را نشان ندادند. غرب این صنعت را به شدت کنترل می کند چرا که گمان می کند این فناوری ابزار تولید قدرت است.
یکی از بزرگترین دروغ هایی که در تاریخ گفته شده است معاهده MPT است. چرا که در آن گفته شده بمب نسازید ما فناوری می دهیم! حال به ما فناوری می دهند؟ یکی از وظایف آژانس در قبال امضا کنندگان این معاهده ارائه خدمات فنی است، که این ارائه خدمات در ایران به حکم شورا به حالت تعلیق درآمده است.
در ماده 10 این معاهده ذکرشده تنها کشورهایی بابت عدم پایبندی به معاهده مجازات خواهند شد که از آژانس خدمات فنی و مواد هسته ای دریافت کرده اند، در حالیکه ایران نه به اندازه گرمی ماده هسته ای دریافت کرد و نه به اندازه پیچی خدمات.
ایران در سال یک میلیارد دلار در کمپانی یورودیف- کمپانی چند جانبه غنی سازی اورانیم است- در فرانسه سرمایه گذاری کرد.10 درصد ازسهام این کمپانی مال ماست. در قرارداد ذکر شده می توانید از محصول این شرکت استفاده کنید. اما تاکنون یک گرم مواد در اختیار ما نگذاشتند.
در نهایت وقتی چنین تشکیلاتی می بیند تبدیلات را بدون خطای مهندسی انجام می دهیم، غنی سازی به روش سانتریفیوژ انجام می دهیم و.... نمی پذیرد که در داخل انجام شده باشد- بخشی از تاریخ هسته ای ایران به اثبات ادعای ساخت تاسیسات در داخل مربوط می شود- اما با قبول این مطلب ترس عمیقی سراپای وجود اینها را فرا گرفت که چه ضمانتی است بعد از این پیش نروند؟
در ادامه گزیده ای از مستند «استاد» به کارگردانی محمدحسین حقیقی کاری از انجمن سینمای دفاع مقدس پخش شد. این مستند درباره شهید علیمحمدی و دستاوردها و شهادت ایشان ساخته شده بود.
چرا احمدی روشن؟
بعد از پخش مستند در گفت وگوی تلفنی از دوست شهید احمدی روشن درباره تمایزهای این شهید با سایرین پرسیده شد.
پاسخ چنین بود: ایشان در راه اندازی اولیه غنی سازی در کشور، در توسعه خط غنی سازی، در تولید و بهینه سازی بسیاری از تولیدات و در جنگ سایبری نقش بسیار کلیدی را ایفا می کردند.
علاوه بر دانشمند بودن خصوصیاتی در ایشان بود که از او یک انسان محوری در این حوزه ساخته بود. یکی از این خصوصیات ولایت مداری ایشان بود. او نه تنها ولایت باور بود بلکه تمام زندگی خود را بر مبنای ولایت قرار می داد.
تکلیف محوری و با بصیرت بودن ایشان زبانزد همه بود. چرا که می دانست در چه برهه ای و به چه حیطه ای وارد شود تا در پیشرفت کشور ایفای نقش کند. ایشان فردی صبور و مقاوم در برابر مشکلات بود؛ فردی که به دنبال عافیت طلبی خویش نبود.
برج عاج نشینی وپیشرفت علمی؟
در ادامه مجری برنامه توضیحاتی در باب عافیت طلب نبودن شهید احمدی روشن خواستار شد.
حجت الاسلام پناهیان گفت: این فرهنگ باید از آموزش و پرورش شروع شود تا به سیاست مداران و مدیران کشور برسد. خاطراتی از شهید احمدی روشن ذکر کنم؛ ایشان 6 ماه منتظر می ماند تا در این حیطه پذیرفته شود اما با دیگران چنین برخورد نمی کند. اگر کسی شایستگی حضور در قسمتی از این عرصه را داشت خود ایشان از وی دعوت می کردند و حتی بارها مشکلات این افراد را برطرف نمود تا ازاین افراد در این عرصه استفاده شود.
این مسائل را بچه مذهبی ها جلو خود بگذارند که آیا حاضرند چنین کنند؟
این فرهنگ باید بین مدیران ما جا بیفتد. اگر هر کس در پست مدیریت برج عاج نشین شود و به دنبال کاخی برای خود باشد ما به جایی نخواهیم رسید. نمونه هایی به مانند احمدی روشن باید به خط تولید برسند، به عبارتی تکنولوژی تولید چنین افرادی باید راه اندازی شود.
مجری پس از آن از دستکاری ها و خرابکاری های غرب برای از بین بردن تاسیسات هسته ای ایران پرسید.
خرابکاری غرب نفع یا ضرر؟
آقای محمدی، کارشناس مسائل هسته ای چنین پاسخ داد: از ابتدای کار برنامه هسته ای ایران تلاش غرب برای متوقف کردن این برنامه بود. اگر نتوانست متوقف کند، با کند کردن سرعت حرکت زمان بخرد تا به راه حلی برای این مسئله برسد.
بعد از فتنه 88 گزینه های فشاری را با هم ترکیب کردند. ایجاد تهدید معتبر نظامی، تحریم، مذاکره و دیپلماسی، عملیات روانی و رسانه ای، حمایت از برخی جریان ها در داخل ایران– تفکر غرب چنین است که اگر این جریانات وارد شود خود به خود برنامه هسته ای ایران جمع خواهد شد- و عملیات اطلاعاتی از جمله گزینه های فشاری غرب علیه ایران است.
عملیات های اطلاعاتی با دو هدف انجام می شود؛ ایجاد اختلال در روند برنامه ی هسته ای ایران و مرعوب کردن جامعه علمی- تا به این نتیجه برسند که این مسیر رفتنی نیست- که درگیر این مسئله هستند. ترور دانشمندان و عناصرکلیدی برای هزینه مند کردن حضور در این عرصه هاست. عملیات سایبری نوعی دیگر از عملیات اطلاعاتی است. خرابکاری از طریق فروش قطعات معیوب و دست کاری کردن قطعات شکلی دیگر از عملیات اطلاعاتی است.
این نوع عملیات اطلاعاتی که علیه ما انجام شد باعث ورزیدگی فوق العاده ایران در بخش فنی شده است. در نتیجه از جایی به بعد غرب به این خواهد رسید که ضرر عملیات اطلاعاتی از نفع آن بیشتر است.
سوال بعدی مجری برنامه چنین بود: نقش احمدی روشن در افتخار و سربلندی علم و اسلام در چیست؟
حجت الاسلام پناهیان گفت: افتخار اسلام ناب فراتر از افتخار کشور است در حالیکه این دو به هم مرتبط می باشند. وجود احمدی روشن و شهدای هسته ای نه تنها باعث افتخار ایران اسلامی بلکه باعث افتخار اسلام در جهان هم شدند. مقام معظم رهبری حکمی را در یکی از سخنرانی های خود فرمودند و این فتوا در تمام رسانه های غربی انتشار یافت: «ما تولید سلاح هسته ای را حرام می دانیم» حکمی اسلامی است. این حکم زمانی موجب اقتدار اسلام خواهد شد که فناوری هسته ای داشته باشید و بعد چنین حکمی را اعلام کنید. اگر فناوری نداشتیم این حکم نه تنها شنیده نمی شد بلکه عزتی را به همراه نداشت.
افق بلندی که رهبری در بحث هسته ای تعیین کرده اند را چطور ارزیابی می کنید؟
منطقه قرق شده غرب
محمدی گفت: در مقطعی از تاریخ هسته ای ایران تیمی در ایران بر این باور بود که این برنامه نتیجه ای نخواهد داشت و این باید پیش پای آرمانی تحت عنوان «ارتقای روابط با غرب» قربانی شود. این آقایان آمریکا را از آنچه که خود آمریکا تلقی می کند قدرتمندتر می دانند. چگونه است که ارزیابی اینها از قدرت دشمن ارزیابی فوق العاده اغراق آمیز و ارزیابی از توانایی های ما ارزیابی بسیار توسری خورده است؟
بخشی دیگر از تاریخ هسته ای ما اینست که توان غرب برای فشار آوردن بر ما خیلی کمتر از چیزی است که می پنداشتیم و توان ما در مقاومت در مقابل فشار غرب خیلی بیشتر از آن چیزی است تصور می شد و اگر بایستیم و در این حوزه برخی مراحل را طی کنیم وارد منطقه مصونیت استراتژیک خواهیم شد. در این منطقه باید فشار محدودی را تحمل کنیم برای گشایشی نامحدود.
اینجاست که مردم ما باید بدانند دعوا بر سر یک سانتریفیوژ و دو سانتریفیوژ نیست، دعوا بر سر لزوما برنامه هسته ای نیست. دعوا بر سر این است که الگویی از توسعه ایجاد می کنیم و وارد حیطه هایی می شویم که تاکنون قرق بوده است. و این ورود نظمی که بعد از جنگ حهانی دوم ایجاد کردند بر هم می زند و این مطلب تبعاتی را در بر خواهد داشت که غیرقابل چشم پوشی است.
نسخه سازش، درمان مشکلات ما نخواهد بود. تنها زمانی دشمن در مقابل شما تسلیم خواهد شد که بداند گزینه ای برای متوقف کردن شما ندارد. اگر دشمن شما به این مطلب برسد زمانیکه به شما فشار می آورد شما عقب می نشینید، دلیلی نمی بیند که فشار خود را کم کند. زمانی فشار را کاهش خواهد داد که بداند فشار بی نتیجه است.
و آخرین سوال: آیا رفتن احمدی روشن ها به معنای پایان آنهاست؟
در پاسخ به این سوال حجت الاسلام پناهیان چنین پاسخ داد: مشکلات غرب با ما بر سر انرژی هسته ای نیست. سیاستمداران ساده لوح ما این مسئله را درک نمی کنند. پس اگر از برنامه هسته ای کوتاه بیائیم باید تمام تحریم ها را به دلیل کوچکتر دیگری تحمل کنیم.
امام علی (ع)فرمودند: «شهادت مرگ کسی را نزدیک نمی کند.»؛ تا زمانیکه مردم به شهادت بعنوان یک فرصت بنگرند، از این گونه شهادت ها عقب نشینی نمی کنند.
دست شما درد نکند
خدا خيرتان دهد
چه خوب شد كه آمدي و راهم را روشن كردي .........
شهادتت رفتنت نبود ، آمدنت به متن رندگي من بود
اي سرتا سر روشن و نور
از طرف يك دانشجوي نسل چهاري
احمدي روشن ديگري در راه است؟؟؟؟؟
نه احمدي روشن هاي ديگري در راه هستند!