کارگردان فیلم «هیس...» با بیان اینکه این فیلم نتیجه 3 سال تلاش و دوندگی من است، گفت: جرقه فیلم در سال 80 با خواندن دو دفترچه که از کردستان ...
به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، نشست پرسش و پاسخ فیلم سینمایی «هیس...» با حضور پوران درخشنده ، کارگردان؛ کارن همایونفر، آهنگساز؛ هایده صفییاری، تدوینگر؛ طناز طباطبایی، مریلا زارعی، بهنام صفوی و امیر آقایی، بازیگران لحظاتی پیش در تالار سعدی مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد.
در ابتدای این نشست پوران درخشنده درباره پروسه تولید فیلم هیس دخترها فریاد نمی زنند گفت: ابتدا باید انتقادی را به دوستان مطبوعات داشته باشم که همه در یکجا در کنار هم فیلم میبینند و از نمایشهای مردمی و برآیند کلی حضور مردم در سینماها غافل هستند از استقبال مردم و حضورشان در سالنها تشکر میکنم.
وی در ادامه گفت: این فیلم نتیجه سه سال کار و تلاش و دوندگی من است؛ جرقه فیلم در سال 80 با خواندن دو دفترچه که از کردستان برایم فرستاده شد، آغاز و در سال 86 خانمی نگران موضوعی را مطرح کرد که دیگر نتوانستم تحمل کنم و خواب و خوراک را از من گرفت.
کارگردان فیلم «هیس...» در همین زمینه اضافه کرد: بعد از آن احساس کردم این مشکل و معضل اجتماعی را باید در قالب یک فیلم به مردم و جامعه هشدار دهم؛ برای ساخت فیلم پژوهش و تحقیقات باز شد با کارشناسان، روانشناسان و جامعهشناسان بسیاری صحبت کردم برای انتخاب شیرین نعیمی از 700 دختر تست گرفتم چون قصد داشتم با آوردن بازیگر نقش باورپذیرتر جلوه کند و بخشی از مشکلات مالی من مرتفع شود و همه این 700 نفر به نوعی با موضوع درگیر شدند و تعدادی از آنها مسائلی که برای خودشان اتفاق افتاده بود برایم بازگو کردند.
درخشنده گفت: فیلمنامه را برای دریافت پروانه ساخت به ارشاد ارائه دادم و برای پیدا کردن سرمایهگذار 6 ماه در فارابی رفت و آمد داشتم تا موافقت دوستان را جلب کنم و برای تمام نهادها و ارگانهایی که قرار بود امکاناتی در اختیار من قرار دهند فیلمنامه را فرستادم و برای قوه قضاییه نیز این کار را کردم که دو ماه فیلمنامه در قوه قضاییه ماند و درباره جزئیات آن صحبت شد.
درخشنده: ما سعی کردیم از بهترینهای بازیگری و عوامل پشت دوربین بهره ببریم زیرا قرار بود موضوع ملتهبی را به فیلم تبدیل کنیم.
درخشنده در ادامه گفت: این کار محصول کار گروهی ما است تک تک دوستان به همراه خود انرژی مضاعفی آوردند تا تلاش کنیم از زبان مردم و برای مردم فیلمی بسازیم همچنین سعی کردیم از کنار خط قرمزها عبور کنیم تا با مشکل مواجه نشویم.
وی ادامه داد: جامعه ما جامعه اخلاقی است البته معضلی که در فیلم مطرح میشود معضلی بینالمللی است و ممکن است برای هر فردی در هر کشوری پیش بیاید.
وی درباره جریان تولید فیلم توضیح داد: ما سعی کردیم از بهترینهای بازیگری و عوامل پشت دوربین بهره ببریم زیرا موضوع ملتهبی را قرار بود به فیلم تبدیل کنیم و مخاطب باید با هر یک از بازیگران ارتباط خوبی برقرار میکرد تا برای نقشهای کوتاه نیز از بازیگران حرفهای استفاده کردیم و هزینه فیلم 800 میلیون تومان است.
درخشنده درباره انتخاب نیما صفایی توضیح داد: اصلاً قرار نبود این نقش را به یک نابازیگر بدهم قرار بود شیرین نابازیگر باشد و برای نقش امیرعلی افراد متعددی از جمله میلاد کیمرام و حمید گودرزی را مدنظر داشتیم اما وقتی خانم طباطبایی را انتخاب کردیم ترجیح دادم نقش مقابل ایشان نابازیگر باشد.
پوران درخشنده در خصوص درام فیلم گفت: معضل مطرح شده در فیلم به قدری مهم و عمیق است که به نظرم باید اینگونه به آن میپرداختم و توجه مخاطب را به آن جلب میکردم این فیلم هشداری اجتماعی است که باید پس از دیدن آن در خانوادهها بحث شود و در جامعه به چالش کشیده شود نخبگان درباره آن صحبت کنند ما نباید در این حوزه پنهانکاری کنیم یا بیتفاوت از آن بگذریم یا صورت مسأله آن را پاک کنیم من برای نسل آینده احساس خطر بزرگی را میکنم.
کارگردان «هیس...» درباره دیدن فیلم توسط کودکان توضیح داد: البته باید به کودکان هشدار داده شود و فیلم برای آگاهسازی مخاطب آماده شده اما ترجیحاً دختران زیر 10 سال فیلم را نبینند و خانواده باید از این فیلم استقبال کند و تلاش کنند تا فضای گفتو گو در خانواده ایجاد شود.
وی درباره طولانی شدن پروسه گفت: فیلم موضوع ملتهبی را مطرح میکند برای من تحقیق دقیق و استفاده از نظر کارشناسان و تحقیقات میدانی اهمیت خاصی داشت.
درخشنده درباره اینکه چرا فیلم چند پایان دارد، گفت: به نظرم این لازمه درام است نیاز بود که این تعلیقها را برای پایانبندی در نظر بگیریم این پایانی بود که انتخاب کردم و با نشان دادن مدرسه دخترانه تمام حرف فیلم به مخاطب انتقال داده میشود که ما نگران آیندگان هستیم.
وی درباره حضور جمشید هاشمپور به عنوان افسر آگاهی توضیح داد: بازی متفاوتی را از ایشان شاهد هستیم و من به شخصه به بازی ایشان علاقه دارم در لحظاتی که این افسر آگاهی صحبت میکند تنها انجام وظیفه نمیکند بلکه به نوعی از فرد دفاع میکند که گویا جامعه و افراد آن جزو نوامیسش هستند.
پوران درخشنده درباره حضور بابک حمیدیان گفت: ما مشکلات زیادی برای این نقش داشتیم زیرا اکثر بازیگران علاقهای به بازی در این نقش را نداشتند اما بابک حمیدیان که جایش بسیار خالی است با علاقه این نقش را پذیرفت و بسیار هم خوب از عهده آن برآمد.
درخشنده در ادامه نشست درباره بازگو کردن نقش به کودکان فیلم گفت: من به شدت اخلاقی هستم و بسیاری از مطالب را نباید و نمیتوانستم برای کودکان بازگو کنم و تلاش میکردم به گونهای با آنها صحبت کنم که در حد و اندازه درک و فهمشان باشد که بسیار کار سختی بود ابتدا پلانهای شادی و دوست بودن را گرفتم و بعد پلانهایی که او باید از نقش مقابلش دور شود.
وی درباره بحرانهای اجتماعی و شرایط میان خانوادهها توضیح داد: این فیلم خانوادهها را به تفکر و تأمل وامیدارد که در شرایط فعلی نباید از یکدیگر پدر و مادر دور شوند و در تربیت و فرزندانشان همراه باشند اختلافات را کنار بگذارند زیرا وظیفه دارند فرزندانی سالم تحویل جامعه دهند و تربیت نسل آینده در دستان آنها است. من به برتری زن یا مرد اعتقادی ندارم به عقیده من برتری در اندیشه و تفکر است باید نگاه جامعه به زنان تغییر کند و برای آنها شأن و حرمت قائل شوند.
پوران درخشنده به آرای مردمی جشنواره اشاره کرد و گفت: من هیچکس را متهم نمیکنم و میدانم که نمایش فوقالعاده فیلم در آرای مردم تأثیری ندارد اما ما چند روز در صدر جدول قرار داشتیم اما متأسفانه فیلم در دومین رده رتبهبندی قرار گرفت که برایم حس دیگری را ایجاد میکند. سالنهایی که مملو از جمعیت است و مخاطبینی که از ساعتها قبل مقابل سینما قرار گرفتند چگونه با فیلم ارتباط برقرار نمیکنند و رأی پایین در صندوق میاندازند.
وی از همه عواملی که تلاش کردند تا فیلم در طول تولید و پس از تولید آن ساخته، آماده و دیده شود از جمله شهاب حسینی، محمدرضا دلپاک، شاهوردی، مریلا زارعی، طناز طباطبایی، مائده طهماسبی، امیر آقایی، هاشمپور و دو کودک فیلم و خانوادههایشان تشکر و قدردانی کرد.
در ادامه نشست مریلا زارعی درباره حضورش در این فیلم گفت: شخصاً دغدغه خاصی درباره معضلات و مسائل اجتماعی جامعه دارم و جدای از بحث بازیگری آسیبهای اجتماعی برایم اهمیت زیادی دارد در این کار که قرار بود معضلی اجتماعی مطرح شود علاقهمند بودم در کنار خانم درخشنده باشم و با تمام انرژی درباره ارائه مفهوم مدنظر ایشان تلاش کردم.
وی درباره پیگیریهای وکیل و باورپذیر شدن آن گفت: من جزو اولین افرادی بودم که پروژه پیوستم دو ماه دادگاههای مختلف را تجربه کردم و پیش از این نیز چنین نقشهایی را ایفا کرده بودم اشراف تقریبی به نقش داشتم و برای آن طراحی کرده بودم و جزئیاتی را در نظر گرفتم که در تدوین از فیلم درآمده است من در طول کار در خدمت کارگردان هستم تکیهگاه مطلق من کارگردان است و حرف اول و آخر را کارگردان میزند.
طباطبایی: خوشحالم که این فیلم توسط مردم دیده شد
طناز طباطبایی درباره حضورش در تیم توضیح داد: من فیلم را همراه با خانم درخشنده در سینما فرهنگ و ظهر امروز دیدم استقبال مردم بسیار خوشایند بود و تشکرهای آنها به من انرژی مضاعف داد در شرایط سختی کار کردیم اما خوشحالم فیلم توسط مردم دیده شد من دستمزدم را از منتقدین و مردم گرفتم که از هر جایزه و کاندیدایی برایم با اهمیتتر است.
وی درباره ایفای نقش شیرین در این فیلم و سختیهای آن گفت: من در این فیلم و همچنین مرحم برای درآوردن نقش محول شده سختیهای بسیاری کشیدم و با کاراکتر شیرین به شدت درگیر شدم حضور شهاب حسینی و خانم درخشنده در دور خوانیها و تمرین کمک بسیاری کرد سعی میکردم در طول کار با کسی صحبت نکنم زیرا احساس میکردم شیرین پر از حرفهای ناگفته است که اجازه گفته شدن به او داده نشد و شیرین در روح من رسوخ کرد و سکانسهای دادگاه با کمک خانم درخشنده و پیشنهادات ایشان به نظرم به خوبی درآمد.
امیر آقایی نیز درباره حضور در نقشی کوتاه در فیلم «هیس...» گفت: افتخاری بود که در خدمت گروهی خوب و با انرژی کار کنم برایم نقشم بسیار جذاب بود و به خانم درخشنده و تمام بازیگران تبریک میگویم.
نیما صفایی درباره انتخابش برای بازی در نقش امیرعلی توضیح داد: من با این نقش عاشقی کردم و امیرعلی عاشقی بود که دچار مشکل میشود، شرایط کار بسیار سخت بود اما همراهی و توجه شهاب حسینی باعث شد اعتماد بیشتری پیدا کنم و جلوی دوربین قرار بگیرم دو ماه برای گرفتن این نقش به دفتر درخشنده مراجعه میکردم و در نهایت ایشان به من اعتماد کردند و نقش را به من سپردند.
هایده صفییاری درباره ویژگیهای کار توضیح داد: من فیلم را دوست داشتم و علاقه داشتم با یک کارگردان خانم کار کنم موضوع فیلم موضوعی ملتهب و اجتماعی بود که برایم جذابیت داشت موضوعی که ممکن است افرادی از مردم با آن درگیر باشند اما نتوانند آن را بیان کنند گروه خوبی در این فیلم حضور داشتند.
در ادامه کارن همایونفر درباره ساخت موسیقی این فیلم گفت: خوشحالم که با خانم درخشنده کار کردم و دومین بار است با خانم صفییاری کار میکنم امیدوارم این شرایط هولناک تمام شود تعدادی از فیلمهای من که از بهترینها هستند از جشنواره بیرون ماندند خوشحالم این کار که از بهترینها است در جشنواره حضور دارد.
وی در پایان گفت: هر آهنگسازی مؤلفههای خودش را دارد و امضای خودش را پای کار میگذارد نتهای تکراری در فیلم دیده نمیشود چون فیلم کاراکتری خاصی دارد اما هارمونی فیلم امضای من را دارد.