گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ سال گذشته را باید از سال های خوب تمام دوران پس از انقلاب اسلامی محسوب کرد. اختصاص بودجۀ نیم درصدی به فعالیت های قرآنی از ویژگی های خوب سال گذشته بود.
اما شاید این فضای قرآنی در سطح دانشگاه ها چندان که در جامعه به چشم می آمد، دیده نمی شد. طبیعتاً انتظار می رفت شور و نشاط قرآنی که سال گذشته در کشور شدت گرفته بود را در دانشگاه ها نیز ببینیم. اما خبری از آن نشاط در دانشگاه ها نبود. البته به نسبت سال های گذشته بهتر بود اما انتظار ما بیش از این حرف ها بوده است.
به همین دلیل کارنامۀ قرآنی سال گذشتۀ جامعه، به خصوص دانشجویان را به همراه دکتر رحیم قربانی، مسئول کانون قرآن و عترت سازمان بسیج دانشجویی کشور بررسی کردیم.
دکتر قربانی به جهت سمتش و همچنین ارتباطات کاملی که با دانشگاه های سراسر کشور و نهادهای مربوطه دارد، بهترین فرد برای بررسی فعالیت های قرآنی سال گذشتۀ دانشگاه ها است.
وی در ابتدا با ابراز خشنودی از ارتقای هرسالۀ فعالیت های قرآنی گفت: فعالیت های قرآنی هرساله هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی بیشتر می شود. به لطف خدا با تشکیل شورای توسعۀ فرهنگ قرآنی کشور و منشور توسعۀ قرآن،فعالیت های قرآنی هماهنگی بیشتری به دست آورده اند. هر دستگاه و سازمانی که بخواهد کاری در این زمینه انجام دهد، وظایفش را می داند. بر این اساس یک هماهنگی و انسجام نه به طور کامل ولی به شکل نسبی انجام شده است.
قربانی در خصوص مهمترین ویژگی قرآنی سال گذشته ابراز داشت: برای اولین بار بودجۀ نیم درصدی گرچه مصوب سال 90 بود، امسال واگذار شد. همین امر یک شور و نشاطی به فعالیت های قرآنی داد. گرچه هم در تقسیم و هم در نظارت به این دلیل که اولین سال اختصاص این بودجه به فعالیت های قرآنی بود، ضعف هایی وجود داشت. اما در کل این امر یک گام مثبت از سوی دولت، مجلس و شورای توسعۀ قرآنی کشور بود.
مسئول کانون قرآن و عترت سازمان بسیج دانشجویی فعالیت های قرآنی دانشگاه ها در سالی که گذشته را چندان رضایت بخش ندانست.
وی گفت: متأسفانه از بحث بودجۀ نیم درصد با وجود آنکه اختصاص خوبی نیز به مراکز آموزش عالی پیدا کرد، اما وزارت علوم نتوانست از این فرصت استفاده کند. حتی شنیده ها حاکی از آن است که بودجه ای که به وزارت علوم اختصاص پیدا کرده، دارد بر می گردد. بنابراین نیاز دارد در سطح آموزش عالی و به ویژه وزارت علوم اقدام جدی صورت گیرد. کمیسیون پژوهش و آموزش عالی کشور که یکی از مهمترین کمیته های پژوهش و آموزش عالی و کمیسیون آموزش قرآنی در سطح کشور است، بر عهدۀ وزارت علوم است که عملاً این کمیسیون خوابیده است.
وی در خصوص دیگر مراکز آموزش عالی کشور افزود: سایر نهاد ها و دستگاه ها به نوعی فعالیت خوب خود را دارند. وزارت بهداشت فراز و نشیب های مختلفی داشت که حس می شود اواخر سال به جایگاه خود برگردد. اما آنجا نیز مشکلات فراوانی هست که باید آن هم دیده شده و جبران شود. دانشگاه آزاد، پیام نور و جامع علمی کاربردی فعالیت های خوبی داشته اند. نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها نیز در راستای فعالیت های قرآنی قدم های مثبتی برداشت.
قربانی در ارتباط با فعالیت های سازمان بسیج دانشجویی خاطرنشان کرد: سازمان بسیج دانشجویی نیز تقریباً بالای 90 درصد برنامه هایی که برای سال 91 پیش بینی کرده بود، انجام شد. انسجام جشنواره های قرآنی که نمود آن در جشنوارۀ ملی قرآن و عترت بود که بسیج دانشجویی برگزار کرد به نقطۀ نطلوبی رسیده است. در بحث نهضت حفظ قرآن کریم تقریباً تنها جایی که به این امر اهتمام ورزید، سازمان بسیج دانشجویی بود. این نقص در سایر مراکز آموزش عالی حس می شود. عموماً فعالیت های تبلیغی و در مرحلۀ بعد آموزشی و پژوهشی به نسبت انجام شد.
مسئول کانون قرآن و عترت سازمان بسیج دانشجویی در یک جمع بندی کلی اعلام کرد: سایر مراکز آموزش عالی نیز به همین شکل برنامه های خود را پیش بردند. نقص را فقط در وزارت خانه ها بزرگ یعنی وزارت علوم و به نسبتی کمتر وزارت بهداشت می دانم. در مجموع در بحث فضای قرآنی کشور رشد خوبی داشتند. حتی نهادهای مردمی نیز فعالیت های خیلی خوبی داشتند. البته انتظاری که از تزریق بودجۀ نیم درصدی بود، خیلی بیش از اینها بود. برخی دستگاه ها کمبود بودجۀ خود را از این منبع مالی جبران کردند. اما اگر این روند ادامه پیدا کند یک ثباتی در فعالیت های قرآنی ایجاد می شود.
وی ابراز امیدواری کرد هماهنگی، انسجام، پیگیری امور از مسئولین مربوطه در سال جدید بیشتر شده مجلس و دولت برای تصویب قوانین و بودجۀ لازم قادامات ماسبی انجام دهند.
وی ادامه داد: شنیده ایم روند براین است که دولت همان بودجۀ نیم درصدی را نیز برای سال 92 حذف کرده است.
قربانی در ارتباط با فعالیت های قرآنی در بدنۀ دانشجویی دانشگاه های کشور گفت: فعالیت های قرآنی در بدنۀ دانشجویی را باید در برنامه های مقطعی و زمان های خاصی مثل ماه مبارک رمضان، نمایشگاه قرآن، ایام اعتکاف، ماه محرم، ایام فاطمیه و ... سنجیده شود. این گونه مقاطع نشان می دهد خود دانشجویان به شک لخود جوش بسیاری از خلأها را پر می کنند و خیلی منتظر تصمیم مسئولین و حمایت آنها نمی مانند. اما اگر این حمایت ها صورت گیرد، شور و حال و فعالیت های قرآنی در بین دانشجویان به مراتب بیشتر از الآن خواهد بود.
مسئول کانون قرآن و عترت سازمان بسیج دانشجویی در پاسخ به این سؤال که به این فعالیت های قرآنی در سطح کشور و در بین دانشجویان به شکل جداگانه نمره چند می دهید گفت: اگر فضای کلی دانشگاه ها و خود دانشجویان را در نظر بگیریم، نمرۀ خوبی باید بدهیم. اما در سطح آموزشی، پژوهشی و مدیریتی، نمره ضعیف می شود. در کشور نیز به همین شک لاست. در برخی عرصه های نهادی و خود شور و نشاط مردم، نمره خوب می شود. اما در سطح ادارات و مدیران، نمرۀ جالبی نمی شود.
قربانی در نهایت گفت: بسیاری بی اخلاقی هایی که در سطح مدیران بالایی و میانی می بینیم، نشان می دهد که فضای قرآنی در بین مسئولین و مدیران جاری نشده است.