اکبر صحرایی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص مهم ترین رویداد کتاب در سال 91 گفت: متاسفانه مشکل چاپ و نشر و گرانی کاغذ مهم ترین رویداد در سال 91 به حساب می آید که گریبان حوزه کتاب را گرفته است.
وی بیان داشت: مسئله گرانی کاغذ، انتشارات کتاب را به یک دهم تقلیل داده و در حوزه فروش و چاپ کتاب ها نیز تاثیر گذاشته است.
این نویسنده کشورمان با بیان اینکه می طلبید برای این مسئله راهکارهایی را در نظر بگیریم تا تاثیرات آن در حوزه کتاب کمتر شود، اضافه کرد: البته بحث تحریم هم در این امر دخیل است، ولی متاسفانه ما با بی تدبیری تاثیر این مسئله را تشدید کردیم و باعث افزایش قیمت کتاب شدیم.
صحرایی با بیان اینکه عمده مشکلی که پیش آمد این بود که حوزه تالیف و نوشتن تحت تاثیر این مسئله قرار گرفت، افزود: این مسئله در حدی است که برخی از نویسندگان برای چاپ و توزیع کتاب هایشان دچار مشکل شده اند، در حالی که چنین مسئله ای اصلاً خوشایند نیست.
وی ادامه داد: برگزاری جشنواره های مختلف مانند جشنواره جایزه جلال در سال 91 نیز رویداد مهمی به حساب می آید؛ هر چند که این جشنواره هم با تلخکامی هایی همراه بود.
برگزیده جایزه جلال اضافه کرد: برگزاری جشنواره هایی مانند جشنواره کتاب سال و جشنواره شهید غنی پور را نیز می توان جزو رویدادهای مهم و مثبت سال 91 به حساب آورد.
صحرایی بیان داشت: رویداد تلخی که در سال 91 رخ داد، دوسالانه شدن جشنواره کتاب سال دفاع مقدس بود.
وی گفت: فشارها در حوزه ادبیات و هنر در سال 91 نسبت به سال های گذشته بیشتر بود و اعتقاد دارم تمام این معضلات به این برمی گردد که ما دچار بی برنامگی هستیم و نقشه راهی را نداریم که از آن استفاده کنیم.
این نویسنده کشورمان در خصوص محتوای کتاب های تولید شده در سال 91 اظهار داشت: کتاب های پارسال نسبت به سال های گذشته فرق چندانی نداشته و کتاب های چشمگیری را مشاهده نکردیم.
برگزیده جایزه جلال افزود: سال 91 نیز روند سال های گذشته ادامه داشت و کتاب فاخری را ندیدیم و شاید یک دلیل آن این باید که در حوزه کتاب روشنفکران، موضع حزب اللهی ها و حزب اللهی ها موضع روشنفکران را قبول ندارند.
وی در همین زمینه ادامه داد: جشنواره های خصوصی ما موضع جشنواره های دولتی و همین طور جشنواره های دولتی، موضع جشنواره های خصوصی را قبول ندارند و همین امر باعث شده که اگر کار خوبی هم در حوزه های مختلف چاپ می شود، به چشم نیاید.
صحرایی با بیان اینکه شاید ما هم در حوزه روشنفکری و هم در حوزه متعهد کارهای خوب و فاخری داشته باشیم، بیان داشت: متاسفانه به خاطر تضادها و مشکلاتی که وجود دارد چین آثاری دیده نمی شود.
وی گفت: خوشبختانه در سال 91 اگر پیشرفتی در حوزه ادبیات نداشتیم حداقل عقب گرد هم نکرده ایم، ولی در حوزه چاپ و نشر دچار افت شدید شدیم و این مسئله قابل چشم پوشی نیست.
این نویسنده کشورمان در خصوص عملکرد معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در حوزه کتاب گفت: عملکرد معاونت فرهنگی در حوزه ادبیات و کتاب روتین و تکراری شده است.
برگزیده جایزه جلال ادامه داد: همه ساله بودجه ای به حوزه ادبیات اختصاص می یابد که این بودجه باید هزینه شود، ولی در مورد اینکه ما چه نقشه راهی را باید داشته باشیم هم معاونت فرهنگی و هم متولیان فرهنگی نمی دانند که چه کاری باید انجام دهند.
صحرایی با بیان اینکه نتیجه هزینه کرد بودجه های فرهنگی در حوزه کتاب و ادبیات مشخص نیست، بیان داشت: متاسفانه هزینه کرد بودجه در حوزه ادبیات و کتاب مشخص نیست و این مسئله باید بررسی شود.
وی با بیان اینکه نویسندگان ما به امان خدا رها شده اند، به طوری که متولیان فرهنگی ما تکلیف شان را با نویسنده و حتی نویسندگانی متعهد نیز مشخص نمی کنند، ادامه داد: قبل از اینکه بودجه ها در زمینه ادبیات و کتاب هزینه شود باید نقشه راهی داشته باشیم و علاوه بر آن متولیان فرهنگی تکلیف شان را با نویسندگان مشخص کنند.
این نویسنده کشورمان اضافه کرد: مسئله نویسندگان و تالیف در جشنواره ها و مسابقات کتابخوانی و همه این موارد که به عنوان مسئله اصلی به حساب می آید، گم شده است و به همین دلیل خروجی های خوب و مناسبی از جشنواره ها بدست نمی آید.
برگزیده جایزه جلال افزود: صرف اینکه ما بودجه ای را هزینه کنیم، به نتیجه نخواهیم رسید و دلیل آن هم بر می گردد به اینکه ما نقشه راهی در حوزه ادبیات و کتاب نداریم.
صحرایی در خصوص آرزویش برای سال 92 گفت: امیدوارم مشکل افت چاپ و نشر کتاب که در سال 91 اتفاق افتاد، در سال 92 برطرف شود.
این نویسنده کشورمان در پایان خاطرنشان کرد: انشاءالله روزی ادبیات ما دارای نقشه مهندسی راه شود و این حوزه طبق برنامه و نقشه به سمت حرفه ای شدن حرکت کند.