نامزد انتخابات ریاست جمهوری با حضور در «خبرگزاری دانشجو» از خبرگزاری بازدید و به سؤالات پاسخ داد.
محمدسعیدیکیا در گفتوگوی تفصیلی که ظهر 24 فروردین در خبرگزاری دانشجو برگزار شد در راستا یازردهمین انتخابات ریاست جمهوری به تبیین برنامه انتخاباتی خود پرداخت و در تبیین سوابق تحصیلی خود گفت: من فارغ التحصیل سال 48 هستم و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته راه و ساختمان از دانشگاه امیر کبیر تهران دریافت کردم.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه است که در کارنامه وی سابقه کار با دولتهای مختلف از جمله چپ، راست و تکنوکرات وجود دارد، گفت:سابقه مدیریتی من به قبل از انقلاب برمیگردد اما پس از انقلاب در دوره دوم دولت موسوی و در دوره اول سایر دولتهای دیگر کار کردم،این امر از لحاظ کارکردی برای من بسیار خوب بوده است اما این امر که در دولت دوم با این دولتها کارنکردهام به خاطر این امر بوده است که همواره بر اصول اعتقادی خود پایبند بودهام و به طور کلی برای ماندن کار نکردهام بلکه برای خدمت کار کرده کردهام.
سعیدی کیا با بیان اینکه اکنون نیز بر این امر اعتقاد دارد خاطرنشان کرد: اکنون نباید جریانهای سیاسی موجود در کشور را خط کشی کرد چرا که بخشی از این قشر مدیریتی در این خط کشیها حدف خواهند شد بنابریان همه وفاداران در قالب سلایق و جریانهای مختلف درون که قائل به نظام ولایت فقیه، ارزشهای انقلاب و مبانی فکری نظام هستند باید میدان داشته باشند تا بتوانند خدمت کنند و این امر را سرلوحه کار خویش قرار دادهام.
کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری در تبیین عملکرد خود گفت: عملکرد من ثابت کرده است که در عمل به اعتقادات خود پایبند هستم اما این امکان وجود دارد که افراد اعتقادات من را نپذیرند و من را انتخاب نکنند.
وی با بیان اینکه همواره با روحیه جهادی عمل کرده است، ادامه داد: حرفهای من به تکنوکرات تعبیر نکنید چراکه تکنوکراسی به معنی فنگرایی است که لازمه هر کاری، تخصص در کار است ولی امری که باید به آن توجه کنیم آن است که در عمل باید به تخصص توجه شود در کنار آنکه نباید روحیه انقلابی نباید نادیده گرفته شود و باید با آن همراه باشد تا بتوانیم به نتیجه مشخصی دراین امر برسیم.
سعیدی کیا در پاسخ به سوالی مبنی بر لزوم سادهزیستی رئیس جمهور اظهار داشت: پدر من راننده شرکت نفت بود اما چون 7-8 سال پیش از انقلاب کارکردم، طبیعی است که انسان با پسانداز میتواند از وضعیت رفاهی خوبی برخوردار باشد و نکته دیگر آنکه من با ماشین و خانه وارد انقلاب شدم اما به نظرم نباید سادهزیستی را در این امر معنی کرد چراکه سادهزیستی را باید در علایق فرد به دنیا سنجید.
وی ادامه داد: تاکنون چهار از اموال صورتبرداری شده است و حتی در دوره احمدینژاد نیز بر این امر تاکید شده است.
سعیدیکیا مبتلاشدن به بیماری قلبی از جمله دلایل عدم ادامه همکاری با دولت احمدینژاد را رد کرد و اظهارداشت: الحمدالله خداوند همیشه توانایی کار را به من داده است و گفتههایی مبنی براینکه من مبتلا به بیماری هستم گفته احمدی نژاد بود که خواست به این صورت من را کنار بگذارد و من هم هیچ تمایلی به کارکردن با احمدینژاد نداشتم.
وی ادامه داد: در گزارشی که در فروردین 88 معاون رییس جمهور از وضعیت سفرهای استانی ارائه داد، وزرات مسکن یکی از بالاترین تعداد سفرهای استانی را برخوردار بود و چگونه کسی که مریض باشد میتواند به این تعداد سفر استانی برود بنابراین امر صحت ندارد.
وزیر مسکن وشهرسازی دوره اول دولت دهم در پاسخ به سوالی مبنی براین امر که اگر احمدینژاد هم وی را انتخاب میکرد با دولت نهم کار نمیکرد، تصریح کرد:همواره تلاش کردهام که در مصاحبههای خود فردی را تحقیر نکنم اما این حرف را چون بارها در رسانهها گفته شده است، میگویم آن هم اینکه احمدینژاد چندبار در رسانهها جملههای شبیه به این حرف را به کاربرده است که این که تیم کابینه مانند تیم فوتبال است و من باید به مانند مربی تیم را هرکاری دلم بخواهد انجام میدهم در صورتی که این حرف برخلاف قوانین اساسی کشور است و رئیس جمهور در برابر مردم، رهبر مجلس و خدا مسئول است و در قانون اساسی نیز وظیف وی را هماهنگی وزرا ذکر شده است و این امر موجب میشود که مدیریت خلاقانه را از یک وزیر بگیرد که من این امر را برخلاف قانون اساسی میدانم در حالی که احمدینژاد فکر میکند افراد باید تنها دستورات او را اجرا کنند که این امر موجب اضمحلال مدیریتی میشود و مهمترین نقد من به عملکرد احمدینژاد در این رابطه بود.
وی ادامه داد: از کابینهای که احمدینژاد در مرداد سال 84 به مجلس معرفی شد اکنون تعداد افراد کمی در کابینه دولت دهم باقی ماندهاند و فقط مصطفی نجار مانده و از کل افراد دولت نهم عباسی نیز هم که به وزارت ورزش رفته است ماندهاست که وی نیز در سرکار خود نیست که نکته دوم عدم توجه به برنامهریزی است این تغییرات مکرر به ضرر دولت بوده و برنامهریزی از بین میرود.
کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر این امر که وی دارای 300 تا 400 حکم مدیریتی است، خاطرنشان کرد: من این حکمها را دادهام نه آنکه خود 300 یا 400 حکم مدیریتی داشته باشم،
وی ادامه داد: من در جواب سوالی که ازپرسیدند که که شما چگونه مدیر انتخاب میکنی گفتم مانند گذشته مدیر انتخاب میکنم چرا که من در هر ارگانی که بودم 70 تا 80 حکم مدیریتی صادر کردهام که در مجموع حدود 300 تا 400 حکم در دستگاههای دولتی شده است.
سعیدیکیا در پاسخ به سوالی درباره موضع وی در برابر فتنه و جریان انحرافی خاطرنشان کرد:درباره هر دو موضوع رهبری صحبت کردند و بارها گفته و نوشتهاند که این شخص به درد کارهای کلیدی نمی خورد و برای کارهای اجرایی منصوب نشود و حتی رهبری برای این امر حکم دادهاند اما برخلاف این امر شاهدیم که هفت وزیر در اعتراض به رسیدگی نشدن به این امر به احمدینژاد نامه نوشتیم و نسبت به این امر اعتراض کردم بنابراین موضع من در این امر صریح و روشن است.
وی ادامه داد: فتنه تفسیر مفصلی دارد،باید حساب مردم را از فتنه و نفاق جدا کرد چراکه در این انتخابات حدود 40میلیون نفر از مردم شرکت کردند و از این جمعیت حدود 14 یا 15 میلیون نفر به کسی رأی دادند که رئیس جمهور نشد بنابراین رای همه 40 میلیون نفر مردم محترم هستند اما گاهی به صورتی برخورد میشود که انگار این افراد مرتکب خطاشدهاند درحالی تنها سلیقه و فکر آنان متفاوت بود و نمیتوانیم همه را به پذیرش یک فکر مجبور کنیم.
وی ادامه داد: در جریان انتخابات برنده و بازنده مرتکب اشتباهاتی شدند که این زمینه فتنهای را که از قبل از سوی غرب آماده شده بود، بارور کرد و در جریان فتنه اغتشاشاتی نیز صورت گرفت ولی با جلو آمدن فتنه با رهنمودهای رهبر مردم به صحنه آمدند و فتنه را جمع کردند.
کاندیدای احتمالی ریاست جمهور در پاسخ به سوالی مبنی که اعضای کابینه وی از چه افرادی تشکیلی شدهاست اظهارداشت:من دیدگاههایم را میگویم اگر کسی پای انقلاب بوده و این امر را در عمل به اثبات رسانده باشد و متناسب با توانمندیهای خود بتواند کاری انجام دهد عضو دولت محسوب میشود.
سعیدیکیا در پاسخ به سوالی مبنی بر ارزیابی وی از تعددکاندیداها و حضور افراد وسلیقههای مختلف در نظام، گفت: قوانین ما تاکنون فضا را به این شکل تعریف کرده و ممکن است در آینده قوانین جدیدی تعریف شود که با تأیید شورای نگهبان فرد کاندیدای ریاست جمهوری تعریف مشخصتری از خصوصیات یک فرد معرفی شود و به این صورت این امر محدودتر شود اما در حال حاضر این امر در قانون اساسی تعربف نشده است و هرکسی که احساس تکلیف میکند منعی برای وارد عرصه انتخابات و فضای سیاسی نخواهد داشت.
وی در پاسخ به سوالی مبنی تعدد نامزدهای اصوگریان و اصلاحطلبان یا 3وجهیشدن انتخابات ادامه داد: اشکالی در این تعدد نمیبینم چراکه که هرکس متناسب با افکار خود وارد فضای انتخاباتی شود و در انی میان ممکن برخی افراد با سلایق مختلف ائتلاف کنند یا به طور مستقل وارد شوند و در دورههای قبل تجربه کاندیدا شدن ده نفر را نیز را داشتهایم. درحال حاضر نیز قصد ائتلاف با هیچکس را ندارم.
کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در حوزه سیاست خارجی دولت فعلی با دولتهای مستضعف و کوچک ارتباط نزدیکتری را برقرار کرد مانند کومور، ونزوئلا یا گینه بیسائو، عدهای معتقدند که نظرات مختلفی نسبت به این امر وجود دارد، سیاست شما در این باره چیست، اظهار داشت: نکته اول آنکه هرکشور در سازمان ملل دارای یک رأی است، نکته دوم آن است که منافع ملی ما ایجاب می کند که از منافع ملی کشور خود حمایت کنیم،سوم آنکه منافع ملی ما ایجاب میکند که براساس اعتقادات و مبانی فکری خود از کشورهای مسلمان حمایت کرده و با آنان ارتباط برقرار کنیم، چهارم آنکه سهم ما از اقتصاد دنیاست که باید باید این امور را در کنار هم قرار بدهیم و هرکس که در نظان فکری ما هماهنگ باشد کار را ادامه خواهیم دادو به بزرگ یا کوچک آن کشور کار نخواهیم داشت اما طبیعی است که با کشورهای همسایه میتوانیم ارتباط استراتژیک و قویتری داشته باشیم، در جهت خواستههای سیاسی در جهت پشتیبانی ما در مقابل آمریکا میتوانیم با کشورهای امریکای لاتین ارتباط داشته باشیم چرا که با این کشورها منافع ملی بیشتری خواهیم داشت.
وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر ارزیابی وی از وضعیت برنامه یارانهها در دولت گفت: بهتر بود که در این امر نظرسنجی در دانشگاهها انجام میشد چرا که در ایلام در جلسه پرسش و پاسخ مردمی کسی از من این سؤال را پرسید که این یارانهای را که باعث تورم در کشور شدهاست را چه میکنید؟
و ی ادامه داد: یارانه را باید حتما داد اما در بهترین اقتصادهای دنیا وقتی تزریق نقدینگی شدید شود و این نقدینگی به جای تولید به سمت مصرف برود باعث ایجاد تورم میشود ،مسلماً در دولت من به دو دهک اول یارانه نقدی پرداخت میشود اما باید به دنبال جایگزینی مناسب برای یارانه بود تا از ایجاد تورم در کشور جلوگیری شود.
سعیدیکیا یکی از دغدغههای مردم را سلامتی مردم دانست و اظهارداشت: در تمام دنیا یارانهها داده میشود اما در برخی کشورهای اروپایی هزینه سلامت رایگان است، بنابراین اگر این یارانه را در حوزه سلامت مردم صرف کنیم بسیار مؤثرتر خواهد بود، یکی از آفتهای کشور بیتوجهی دولت به وعدهها اسنت که به مردم بدهند چراکه دولت باید به تعهداتش عمل کند و مسئولان نباید از وعدههای که به مردم میدهند سرپیچی کنند، بنابراین باید به دنبال جایگزینی برای این امر باشیم.
وی در ارزیابی وضعیت ساز و کار فعلی مسکن مهر خاطرنشان کرد: مسکن مهر برای کشور لازم است، پروژه مسکن مهر کار پختهای است اما به شرط آنکه اصول آن به طور کامل اجراشود بنابراین نکته مهم آن است که مسکن مهر ادامه داشته باشد اما اگر اشکالی دیده شد، اصلاح شود.
کاندایدای احتمالی ریاست جمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر حضور زنان در کابینه دولت پاسخ داد: هرکسی که شایستگی وزارت خود را اثبات کند از توانایی او استفاده میکنیم که در اینباره سوالات متعددی از من شده است و من پاسخ دادهام که به نظر من مهمترین کار یک زن را تربیت یک فرزند سالم است اما این امر با این روند که در عرصه اجتماعی نیز فعال باشد تضادی ندارد و زنان میتوانند وزیر شوند به شرط آنکه صلاحیتهای لازم را در این زمینه داشته باشند همانطوری در انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز در اینباره با محدودیت شرعی و قانونی روبرو نیستیم.
سعیدیکیادر پاسخ به سوالی مبنی بر برنامه وی برای بحثهای فرهنگی مانند عفاف و حجاب خاطرنشان کرد: حجاب باید عامل عفاف باشد در غیراینصورت اگر به گونهای عمل کردیم که این تلقی نشد و حجاب عامل عفاف نشد کار ما دچار اشکال خواهد شد و نمیتوان مردم را با فشار و زور با حجاب کرد، دوم آنکه حجابی که با زور ایجاد شود باعث عفاف نمیشود.
کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری در پاسخ به سوال خبرگزاری دانشجو مبنی بر برنامه وی در جهت استفاده از اینترنت و فیلترینگ تشکر کرد و گفت:اولین رسانهای هستید که این سوال را از من پرسیدید، به نظر من مهمترین امر در آن موضوع آن است که خوب و قوی عمل کنیم و جامعه تشخیص میدهد که چگونه راه خود را انتخاب کند، امام(ره) همواره میفرمودند صدا و سیما باید دانشگاه بسازد و دانشگاه معبر فرهنگ عمومی است آیا به نظر شما با محدودیت میتوان جلوی پیشرفت و رشد فکری را گرفت، بنابراین برای مقابله با رسانههای خارجی باید برنامهریزی جدی شود و من معتقدم که در این امر با ضعف بسیار جدی روبهرو هستیم و جوانان دارای ذهن قوی هستند به شرط آنکه خود را قبول داشته باشیم و اشتباهات خود را بپذیریم میتوانیم این امر را بهبود بخشیم و در امر رسانه خود را هنوز باور نکردهایم.
وی ادامه داد: د رآن یکشنبه تلخ وقتی حقایق در رادیو صبح پخش میشود اما شب در اخبار به طور رسمی برای افراد گفته نمیشود باعث ناراحتی آنان شده چرا که حقایق گفته نمیشود و یا برای مثال رهبرمعظم انقلاب به برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها بارها تاکید کردهاند اما این امر که چقدر انجام میشود، بنابراین ما باید خودمان را تقویت کنیم تا بتوانیم در زمینه رسانه عمل کنیم.
سعیدیکیا درباره مواجهه با افرادی که نظرات مخالف رهبری دارند، خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب نیز معتقدند اگر نظرکارشناسی است باید مطرح شده و کارشناسی شود چرا که ایشان همواره در ارائه نظرات تأکید دارند اما در نهایت فصلالخطاب حرف رهبر است.
کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر استفاده از توانایی نسل سوم در اداره و امور اجرایی کشور اظهارداشت: مشورت امری است که همه افراد باید به آن توجه داشته باشند اما امام خمینی(ره) در این رابطه فرموده بودند که این جنگ روزی تمام میشود و مسئله مهم دانشگاههای کشور است چرا که این دانشگاهها مدیران اجرایی را به کشور تحویل میدهد بنابراین به جوانان باید از نظر فکری، معنوی و مادی فرصت بروز استعداد داده شود و در دولت من فرصت کار برای نخبگان و کارآفرینان هست و این امری است که من معتقدم که باید هم به لحاظ فکری فرصت مناسبی را برای جوانان ایجاد کرد که در اینصورت جوانان آینده خود را روشن میبینند و باعلاقهمندی کار میکنند وکشور ما آمادگی ایجاد این فضا را دارا را دارد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این امر که برنامه وی برای انتخاب وزیر علومی که به سیاسیترشدن فضای دانشگاه و اجرای منویات رهبری برای برگزاری کرسی آزاداندیشی کمک کند گفت: من خود از اعضای هئیت امنای دانشگاه علم و صنعت هستم اما سوالی که دارم آن است که هئیت امنا تا چه حد در جهت گیری و ترکیب اداره دانشگاه نقش دارد و حتما از وزیر علومی که انتخاب میکنم انتظار دارم که در ظرف یکسال برنامه مدونی را ترتیب اداره دانشگاه را هئیت امنا بدهد، اداره دانشگاه بر عهده شورایاری است و هئت امنا دانشگاه را مدیریت نمیکند اما وزارت علوم تعدادی از افراد را برای ترتیب اداره دانشگاه را بر طبق مرامنامه مشخص ارائه دهد و حتی معتقدم که رییس دانشگاه را هم این افراد باید پیشنهاد دهند اگر به این صورت عمل شود دانشگاههای ما از تمرکز دور میشوند یا وقتی اتفاق کوچکی رخ داد خبر آن به راس کشور برسد.
سعیدیکیا ادامه داد: اگر اشکالی پیش آمد مدیران آن دانشگاه آن مسئله را مطرح کنند و حداکثر آن است که به گوش هیئت امنا برسد و در صورت ورود هیئت امنا ممکن است که فقط رییس دانشگاه تغییر کند، و شما شاهد این خواهید بود که تا چه حد خلاقیت در دانشگاهها شکل میگیرد و باید توجه داشت که دولت سیاستگزار است اما در لوای این سیاست آنان به ریاست دانشگاه بپردازند بنابراین امر به لحاظ سیاسی نیز موجب رشد دانشگاه شده و فضا برای عملکرد بازتر خواهدشد.
وی با اشاره به این امر که نمیتوان فکر دانشجو را محدود کرد، خاطرنشان کرد: این امر از محسنات دانشجویی است که فکری خلاقانه دارد و این اقتضایی جوانی است که با این شکل دانشگاهها با یکدیگر رقابت کنند سپس وظیفه دولت نظارت و سنجش بر این امر است.
وی با اشاره به جلسه همه هیئت امناهای کشور در زمان وزرات علوم مصطفی معین که قصد داشتند آییننامهای که دولت تصویب کرده بود را محدود کنند، اظهارداشت: من در آن جلسه نیز همه این حرفها را زدم اما تعداد جلسات برای هیئت امنا تنها 2 جلسه در سال است که نمیتواند نقش جدی را در امور دانشگاهها ایفا کند و این امر به این معناست که آیا هئیت امنای دانشگاهها از روسای یک شرکت دست دوم دولتی کمتر هستند و این امر که در ماه یک جلسه داشته باشند لازم است، میتوان هرچند دانشگاه مهم را به یک نفر سپرد وتا به امور دانشگاهها رسیدگی کند در اینصورت دانشگاه به شکل بهتری اداره خواهد شد که من در اینباره بسیار فکر کردهام.
وی با انتقاد از عملکرد هیئت امنا در حال حاضر تصریح کرد: اگر هیئت امنا دانشگاه فعال باشد، میتواند نقش موثری را در بهبود دانشگاه ایفا کندو با ایجاد احترام متقابل موجب بازشدن فضای سیاسی کشور در دانشگاهها باشد که در صورتی که توسط مردم به عنوان رییس جمهور انتخاب شوم این موضوع را به شکل جدی پیگیری میکنم.
کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری در تبیین برنامه خود برای تسهیل امر ازدواج جوانان و افزایش جمعیت گفت: دو مشکل سخت در کشور داریم که یکی وضع معیشتی مردم و دیگری اعتماد مردم به کارگزاران که این دو امر تا حدی دچار خدشه شده و علت اصلی این خدشه آن است که دولت نتوانسته است به قولها و وعدههای خود عمل کند و مردم کشورمان با سختی زندگی میکنند اما با بدقولی نمیسازند بنابراین باید تلاش کنیم تا وضعیت مردم بهبود یابد.
وی ادامه داد: درباره رشد جمعیت نیز باید بگویم زمانی ما متوجه رشد جمعیت بالاتر از 5/3 درصد شدیم که محدودیتها را ایجاد کردیم و بعد متوجه شدیم که محدودیت زیاد بوده است و اکنون در صدد برطرف کردن آن هستیم اما نکته بسیار مهمی این بحث آن است که در طی برنامه دراز مدتی تعیین کنیم که در 50 سال آینده کشور با چه روندی و چگونه ادامه مییابد که کارشناسان مدلهایی را ارائه دهند و نتیجه و عواقب آن را بررسی کنند تا از میان مدلهای ارائه شده بهترین آن انتخاب و در کشور اجرا شود اما وقتی برنامهریزی قوی علمی وجود ندارد با این وضع مواجه میشویم که اکنون معتقدم که باید برنامهریزی دقیقی را برای آینده مدون کرد که در این صورت کشور میتواند وضعیت بهتری پیدا کند و جامعه نیازهای فکری و مادی خود را تأمین کند و یک از نکات مهم این برنامه بحث اقتصادی آن است چراکه خانواده مانند یک و.جود زنده است و جامعه نیز این نقش را دارد بنابراین مسئله اقتصادی از مسئله اجتماعی جدا نیست و باید برای این امر بسترسازی مناسب در حوزه اقتصادی و جامعه انجام شود که وظیفه اصلی دولت ایجاد بسترسازی است.
سعیدیکیا در پایان در پاسخ به سوالی مبنی بر ارزیایی وی نقاط قوت و منفی دولت احمدینژاد گفت: درباره وضعیت عملکرد این دولت سه نکتی منفی میتوان بیان کرد که بیتوجهی به مسئله برنامهریزی، بیتوجهی به مسئله مدیریت و عمل نکردن به قولها و وعدههای داده شده میتوان نام برد اما در مورد نکات مثبت دولت نیز باید بگویم که از جمله آنها سفرهای استانی بود که فینفسه خوب بود اما وقت گذاشتن خوب است اما اثربخشی آن باید افزایش یابد تا ضمن تاثیرگزاری مناسب کمهزینه نیز باشد، دوم انسجام کارهای علمی در کشور که باعث پیشرفتهای علمی و پیشرفت کشور در زمینه نانو و ماهوارهها شد هرجند این امر به معنای آن نیست که اگر در چند رشته پیشرفت کردیم در سایر علوم به آبادانی و توسعه سطح علمی کشور رسیدهایم و باید توجه داشت که سطح علمی کشور ارتقا یابد و نکته دیگری که میتوان از جمله نقاط مثبت دولت دهم اشاره کرد توجه به قشر مردم ضعیف از جمله مسکن و آبادانی روستاها بود.