به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» علی باقری، در نشست پرتگاه سازش تردید در مقاومت که به همت بسیج دانشجویی ظهر امروز در دانشگاه تهران برگزار شد به دو رویکرد سازش و مقاومت که در ده سال روند هستهای کشورمان اتخاذ شده است اشاره و تصریح کرد: فرایند مذاکرات هستهای در ایران به دو دوره تقسیم میشود که یک دوره آن در دوران اصلحلات و با مذاکره با سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان بود و دورهای که اکنون در مذاکره با گروه 1+5 با کشورهای انگلیس، فرانسه، آلمان، چین، روسیه و آمریکا ادامه یافته است.
وی با اشاره به گفتمان سازش اجرا شده در پرونده هستهای در دوران اصلاحات اظهار داشت: برخی ناکامیهای خود را در دوران اصلاحات به مقام معظم رهبری منسوب میکنند در حالی که ایشان تنها با تعلیق در حد گازرسانی در نطنز موافق بودند.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده تیم هستهای تهران به کتاب هزارصفحهای حسن روحانی در زمینه پرونده هستهای اشاره و خاطرنشان کرد: بنا به صحبتهای دبیر سابق شورای عالی امنیت در کتاب هزار صفحه ایشان به عنوان دیپلماسی امنیت ملی و دیپلماسی هستهای منتشر شده است، اسناد نشان میدهد که آنان نتوانستند موافقت کشورهای اروپایی را برای شناساندن حق ایران برای استفاده از انرژی هستهای به دست آورند.
وی ادامه داد: باید بگویم که در آن دوره مذاکرهای صورت نگرفت بلکه امنیت ملی و منافع ملی باعث با خدشه مواجه شد و باید کسانی که این بلا را بر سر منافع ملی آوردهاند عذرخواهی کنند در حالی که همچنان طلبکار هستند.
وی بااشاره به این امر که مطالبات رهبری در پرونده هستهای در دوران اصلاحات محقق نشد خاطرنشان کرد: در توافقات سعادتآباد دولت ایران داوطلبان تصمیم گرفت همه فعالیتهای غنیسازی اورانیوم و بازآفرینی را به صورتی که آژانس تعریف کرده بود تعلیق کند.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده تیم هستهای با اشاره به خطوط قرمز نظام در پرونده هستهای که درکتاب روحانی به آن اشاره شده است اظهار داشت: با توجه به کتابی که دبیر سابق شورای امنیت ملی نوشته است ما در پیشنهاد خود نیز که همه مواردی که در خطوط قرمز در پرونده هستهای تعریف کردهایم عمل نکردهایم و باز در همین کتاب در توافقات کاری از هفت پیش شرطی که بنا به گفته روحانی شروط اصلی نظام بوده است تنها پنج مورد را در پیشنهاد خود مطرح کردهایم در حالی که باید حداقل تمام این شرایط و پیش شرطها در پیشنهاد خود ما ذکر میشد.
باقری با اشاره به سخنان رهبری در 13دی 86 گفت: رهبری در این تاریخ عملکرد فعالیت هستهای ما در دوران اصلاحات انتقاد کردند و حتی به این امر اذعان کردند که در دوران اصلاحات اجازه داشتن یک سانتریفیوژ را به ایرانیان نمیدادند و این درحالی است که اکنون سه هزار سانتری فیوژ داریم و غرب تنها از ما میخواهد که این روند را بیشتر از این ادامه ندهیم.
وی با اشاره به رویکرد مقاومت در گفتمان هستهای که در این دو دولت اخیر دنبال شد اظهار داشت: در جلسه استانبول اشتون در پایان جلسه به عدم پذیرش پیششرط های ایران اشاره کرد و به جلیلی گفت: «ما ایدههایمان را روی میز گذاشتیم، ما جدی هستیم، درها باز است، خطوط تلفن نیز باز است و جلیلی در پاسخ به اشتون گفت هر گاه اراده ای صورت گیرد تاحقوق ملت ایران را بپذیرد و آنچه را که موجب تعامل است ادامه دهد درها باز است». چرا که هیچ کشوری بر سر منافع ملی خود کوتاه نخواهد آمد.
وی ادامه داد: در استانبول وندی شرمن برای اولین بار در مذاکرات شرکت کرد و پیام اوباما را مبنی بر حمایت از ایران برای استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای اعلام کرد که این مسئله منطبق با فرمایش مقام معظم رهبری بود که گفته بودند ما نمیخواهیم استثنا باشیم تنها خواستار حقوق قانونی خود هستیم؛ یکی از مسائلی که باعث شد مذاکرات ایران و گروه 1+5 با پیشرفت فنی فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران بود.
باقری ادامه داد: مذاکرات هستهای از مسکو تا آلماتی با تحولات عمدهای همراه بود چرا که علاوه بر آنکه تحریمهای مالی، بانکی از سوی امریکا صورت گرفت و از سوی بیانات مقام معظم رهبری در 19بهمن و راهپیمایی 22 بهمن بود که غربیها امید داشتند باافزایش فشارها تغییراتی در محاسبات رهبری ایجاد شود و هم در جامعه آشوب صورت گیرد در حالی که این محاسبه از اساس غلط بود.
وی با بیان اینکه روند کنونی با روندی که در گذشته رواج داشت قابل مقایسه نیست گفت: در آن دوره مذاکرهای صورت نگرفت بلکه امنیت ملی و منافع ملی مورد خدشه و آسیب شد ضمن آنکه واژه جعلی تعلیق پذیرفته شد درحالی که در هیچ کدام از معاهدههای بینالمللی این کلمه وجود نداشت.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اظهار نظر کاندیداها درباره پرونده هستهای گفت: دانشگاه محلی است که باید شما از خود کاندیداها در مورد عملکرد آنها در این زمینه بپرسیدو اگر کاندیدای مخالف رونده هستهای ایران در این دوره هستند باید مشخص شود که آیا میخواهند روند گذشته را اجرا کنند و باید مواضع خود را شفاف، واضح و به دور از الفاظ کادو شده بیان کنند.
باقری ادامه داد: در دوره کنونی توانستیم به موفقیت برسیم حتی برخی پیشنهاد آنان را در صورتی که مابعضا آن موارد را بپذیرند خواهیم پذیرفت ولی منتظریم تا نتیجه آلماتی دو را در هفته آینده از غرب بشنویم.
وی بااشاره به تغییر رویکرد این دوره در مقایسه با دوره اصلاحات گفت: تغییر رویکرد ما در زمینه هستهای موجب شد از توقف غنیسازی 20 درصد به تعلیق غنیسازی 20 درصد، از تعطیلی سایت فردو به کاهش آمادگی سایت فردو و انتقال مواد 20 درصد خارج به تبدیل مواد 20 درصد یا رقیق کردن باقی مانده مواد به سطح پنج درصد تبدیل شود و از سویی ما توانستیم دوره اعتمادسازی را به شش ماه محدود کنیم که این نتیجه تغییر رویکرد ما در این دوره بود.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده تیم هسته ای ایران در پایان با بیان آنکه گفتمان تعدیل را تجربه کردهایم اظهار داشت: اکنون در هیچ کدام از تحصیلات اروپاییها نام شورای امنیت برده نمیشود و در این زمینه با محدودیت روبهرو هستند و روند انتخابات موجب پیشرفت کشور در زمینه هستهای خواهد شد.