به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، جشن هشتاد سالگی دکتر رضا داوری اردکانی فیلسوف برجسته کشورمان با حضور تنی چند از علما و اندیشمندان در فرهنگسرای ابن سینا برگزار شد. در این جشن که به همت نه نهاد فرهنگی و علمی کشور برگزار شده بود دکتر سید محمدصادق خرازی سفیر سابق ایران در سازمان ملل و کشور فرانسه به ایراد سخنانی پرداخت.
خرازی با اشاره به سابقه آشنایی خود با دکتر داوری گفت: سابقه آشنایی من با ایشان به دوره نوجوانی بر می گردد که در منزل پدرم بسیاری از بزرگان رفت و آمد می کردند. در همان زمان بود که شهید مطهری از اندیشه و نیک سرشتی ایشان بسیار تعریف می کرد و سفارش می نمود که ایشان بتوانند در قم برنامه ای داشته باشند. سپس در امریکا نسبت به ایشان رفاقت پیدا کردم.
سفیر سابق ایران در سازمان ملل با بیان این مطلب که سنت پاسداشت از مفاخر سنتی نیک است خاطرنشان کرد: شناخت بیشتر و بهتر مشاهیر وظیفه کسانی است که در نظام اسلامی تلاش می کنند که با جهان علم و معرفت آشنا شویم و در جریان تحولات جهان قرار بگیریم و ببینیم در ایران فرهنگی چه گوهرهایی زاده شدند. امروز پاسداشت شخصیت مهربانی است که آفاق اندیشه او ورای جدول بندی های سیاسی است. او با آثار خود توانسته است از دین در دوره مهجوری دفاع کند.
خرازی افزود: در پس این چهره آرام و متین، مسئولیت و درد و آگاهی را مشاهده می کنیم. یک سوال پیش روی ماست که فیلسوف کیست؟ فیلسوف کسی است که به مکتب و نظریه های فلسفی مسلط باشد و بتواند از آنها دفاع و آنها را به دیگران بفهماند یا این که خود نظریه ای صادر کرده باشد. ایشان با نگرش عمیق به سیر تحول حکمت و اندیشه و آشنایی با تحولات فکری قرن 19 و 20 امریکا مرعوب نشدند بلکه آنها را فرا گرفتند و هیچ گاه اصالت اندیشه و حکمت دینی خود را نه تنها رها نکرده بلکه از آن دفاع کردند.
سفیر سابق ایران در فرانسه ضمن بیان این مطلب که داوری از زمره روشنفکران دین دار مسئولیت پذیر است بیان داشت: او هیچ گاه گوهر دین را قربانی مدرنیته نکرده و معتقد است وحی در دوران مدرن هنوز نکات بسیاری برای آموختن دارد. روشنفکران دین دار، دین دارانه و محققانه شناخت و تعمق را با نگاهی عقلانی و روحانی قوام بخشیده اند.
وی در ادامه گفت: داوری متعلق به هویت جمعی دین داران متفکر است. در آثار او درد و حرمان و ایمان و یقین موج می زند. روشنفکران دین دار برای شناخت معرفت در مدرسه وحی تلاش و کوشش کرده اند و اگر به تاریخ فلسفه بنگریم می بینیم که فیلسوفان رفتار دینی و پیشینه دینی بلندی داشته اند. این فیلسوفان فرزند زمانه خود بوده و هستند و اسیر دام و دانه خویش نبوده اند.
خرازی مهمترین خدمتی که فیلسوفان می توانند داشته باشند،نقد اخلاقی دانست و یادآور شد: رفتار دولتمردان نباید از نقد اخلاقی مصون بماند زیرا نقد اخلاقی است که حکومت را پالایش می کند. انتقاد به عالم سیاسی از وظایف فیلسوفان بوده و فقط روشنفکران دین دار هستند که می توانند فضایی در خور اهل ایمان بنا کنند.