به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، جشن هشتاد سالگی دکتر رضا داوری اردکانی فیلسوف برجسته کشورمان با حضور تنی چند از علما و اندیشمندان در فرهنگسرای ابن سینا برگزار شد. در این جشن که به همت نه نهاد فرهنگی و علمی کشور برگزار شده بود دکتر احمد مسجد جامعی وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی و عضو شورای اسلامی شهر تهران به ایراد سخنانی پرداخت.
مسجد جامعی با بیان این مطلب که چهل و چند سال پیش با دکتر داوری آشنا شده است گفت: ما در دانشگاه تهران در پی انتشار یک نشریه دانشجویی بودیم. دکتر هم استاد جوانی بودند که معمولا از دری که دانشجویان رفت و آمد می کردند وارد دانشگاه می شدند نه از در مخصوص اساتید. ما برای انتشار نشریه به دنبال دوستانی بودیم که به ما کمک کنند، دکتر نیز سابقه کار مطبوعاتی داشتند و جامعیتی در نگاه ایشان بود.
وی افزود: ایشان جزو اهل فلسفه ای هستند که نه تنها شعر و حکمای قدیم را به خوبی می شناسند بلکه در مورد شعرای معاصر هم آثاری دارند. در آن سال ها کتاب «شاعران در زمانه عسرت» ایشان چاپ شده بود و دکتر شفیعی کدکنی نیز آن سال ها شعر «بخوان به نام گل سرخ» را سروده بودند. تعبیری که استاد شفیعی در وصف حالات اخوان به کار می گیرند نزدیک تعبیری است که دکتر داوری در مورد اخوان به کار برده اند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران در ادامه گفت: ایشان با رمان و داستان هم مانوس بوده اند و به بررسی مبانی نظری در رمان غرب پرداخته اند. این ویژگی ایشان است که علاوه بر فلسفه در حوزه های دیگر هم می توانستند راهنمای ما باشند. ایشان مقاله ای را مختص نشریه ما که یک نشریه دانشجویی بود نوشتند و ما را راهنمایی کردند.
وی بیان داشت: داوری از اساتیدی بود که از همان دوره حساب خود را از مسایل جاری فرهنگ جامعه جدا نمی کرد و اهل عافیت طلبی نبود. یکی از وجوه جذابیت ایشان نیز همین فیلسوف زمانه بودن است. ایشان به ما می گفتند سعی کنید نشریه دیدگاه های متفاوتی را در برابر دانشجویان بگذارد تا آنها با نظرات مختلف هم آشنا شوند.
مسجد جامعی تصریح کرد: قسمت دوم فعالیت مشترک ما زمانی بود که ایشان نشریه «نامه فرهنگ» را منتشر می کردند که این نشریه یک نشریه ماندگار در تاریخ تفکر ایران است. ایشان در این نشریه به صورت گسترده به گفتوگو پرداختند و در دوران نشریه در حدود 70 میزگرد شرکت داشتند. مسایلی که ایشان پیرامون آنها میزگرد برگزار می کردند عبارت بودند از: فرهنگ و تمدن، فرهنگ و تکنولوژی، فرهنگ و مصرف، فرهنگ و اخلاق، فرهنگ و انضباط، نظارت بر کتاب و ملاحظات فرهنگی و ... .
عضو شورای اسلامی شهر تهران اظهار داشت: علاوه بر فیلسوف فرهنگ باید به ایشان فیلسوف گفتوگو هم گفت زیرا ایشان با طیف ها و شخصیت های مختلف گفتوگو داشتند. وی نه تنها فیلسوف گفتوگو به این معناست بلکه گفتوگو با زمانه می کند و با مسایل زمانه آمیخته است. در مباحث شورای فرهنگ عمومی ما حضور مرتب و دائم ایشان را داشتیم. ایشان در پرداختن به فوتبال و شیوه های عزاداری و تجمع های مردمی ایشان نگاه عمیقی داشتند و از افراط و تفریط ها جلوگیری می کردند.
وی خاطرنشان کرد: دکتر داوری این گونه نیست که در حوزه قدرت، ایدئولوژی پردازی کند بلکه نحوه تفکری دارد که از قدرت و سیاست برای حفظ اصول خود فاصله می گیرد. چند سال پیش گزارشی جنجالی منتشر شد که می گفت 80 درصد کتب شعر و رمان مسایل خلاف اخلاق دارند. دکتر داوری موضع گرفتند و به دفاع از اهالی فرهنگ و هنر پرداختند و گفتند اگر 80 درصد هنرمندان و اهل قلم دچار بی اخلاقی هستند شما با یک فاجعه ملی روبرو هستید و اظهار کردند که سطحی نگری درباره اخلاق و فرهنگ در این نحو نگاه دیده نمی شود و این موارد مبتنی بر نگاه های سیاسی است.