به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، جشن هشتاد سالگی دکتر رضا داوری اردکانی فیلسوف برجسته کشورمان با حضور تنی چند از علما و اندیشمندان در فرهنگسرای ابن سینا برگزار شد. در این جشن که به همت نه نهاد فرهنگی و علمی کشور برگزار شده بود دکتر علی اکبر ولایتی عضو فرهنگستان علوم پزشکی به ایراد سخنانی پرداخت.
ولایتی گفت: با توجه به دیدگاه دکتر داوری اردکانی نسبت به فرهنگ خودی و فرهنگ ایرانی و اسلامی که به عنوان یک مدافع در راه جلوگیری از استحاله فرهنگی تلاش کرده اند چند کلمه ای راجع به نقش ایرانیان و مسلمانان در پیشرفت علم عرض می کنم.
وی خاطرنشان کرد: یک نظری هست که می گوید مسلمانان و ایرانی ها علم را از یونانی ها به صورت امانت گرفتند و بعد به اروپایی ها برگرداندند اما ما دلایلی داریم که نشان می دهد این نظر بی انصافی است. یکی از مسایلی که باعث شد ایرانیان در انتقال تمدن و علوم سهم داشته باشند ترجمه آثار دیگران به زبان عربی بود. ما عصر ترجمه را در ابتدای تاریخ اسلام داشتیم که حدود 1200 کتاب که نود درصد آنها به زبان یونانی بود در این دوره به عربی ترجمه شد.
عضو فرهنگستان علوم پزشکی در ادامه گفت: این علوم مدت 1000 سال در گهواره تمدن اسلامی تقویت شد و به شکل تقویت شده به اروپا منتقل گردید. به گونهای که تعداد کتاب هایی که از عربی به یونانی ترجمه شد حدود 5000 کتاب بود. در حوزه پزشکی رازی کتابی با عنوان «نقد بر جالینوس» دارد که 20 درصد آن پزشکی و 80 درصد فلسفی است. مثلا در مورد کرویت زمین ابوریحان بیرونی می گوید زمین دور خود می چرخد و خواجه نصیر می گوید من زهره را مانند خالی بر صورت خورشید رصد کردم و این امکان ندارد مگر این که بساط علمی جالینوس به هم بریزد.
وی با بیان این مطلب که ما در جریان تحولات علمی جهان اسلام بزرگترین نهضت ترجمه دو سویه را داشتیم که در تاریخ علم بی سابقه است بیان داشت: بارها و بارها کتاب قانون ابن سینا در اروپا ترجمه شده است. هنگامی که دستگاه چاپ اختراع شد اروپایی ها کتاب قانون را به عنوان سومین کتاب چاپ کردند. ویل دورانت نیز می گوید آنچه در رنسانس می بینیم نتیجه انتقال علم از اندلس به اروپاست.
ولایتی ابراز داشت: دکتر داوری اردکانی تلاش کردند ملت ما را به هویت ملی و دینی خود برگردانند و اگر ما به خودمان برگردیم حتما می توانینم به جایی برسیم که گذشتگان ما رسیدند. به عنوان مثال در حوزه نجوم اساس نجوم بطلمیوس بر کار ابوریحان و ابن سینا مبتنی شده است و در حوزه پزشکی نیز برای اولین بار ابن سینا بدون این که میکروسکوپی وجود داشته باشد تشخیص داد که موجودات ریزی هستند که موجب بیماری می شوند.