رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: کمترین تسهیلات بانکی در بخش سلامت هزینه میشود که استفاده از این تسهیلات میتواند بسیاری از گرفتاری های این بخش را رفع کند.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، حسن ابوالقاسمی در برنامه نبض جمعه شب با عنوان انتظارات حوزه سلامت از وزیر بهداشت دولت یازدهم حضور یافت.
امیدوار رضایی معاون قوانین مجلس شورای اسلامی، حسن ابوالقاسمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و طباطبایی رئیس بیمارستان امام حسین(ع) از مهمانان این برنامه بودند؛ ابوالقاسمی با بیان این مطلب که خانواده سلامت خانواده بزرگی است، گفت: در حوزه سلامت کارهای بزرگی همچون تربیت نیروی انسانی در 30 سال گذشته انجام شده است و با اراده و همت و تلاش به جایگاهی رسیدیم که اگر تلاش کنیم می توانیم کارهای بزرگی را در همین مدت کوتاه نیز انجام دهیم.
وی مدیریت منابع در بحث کلان را بحث درستی برشمرد و با اشاره به وجود مشکل در بحث عدالت در سلامت افزود: براساس ماده 34 قانون برنامه پنجم 10 درصد درآمد حاصل از هدفمندی یارانه ها باید به بخش سلامت تخصیص یابد که این مهم باید انجام شود برای این که صرف کسری ها شود،منابعی که در قانون صراحتا آمده است ومی تواند رقم بالایی از گرفتاری های ما را رفع کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به افزایش نرخ ارز در اوایل سال اظهار داشت: در اوایل امسال شاهد افزایش نرخ ارز بودیم که در نتیجه آن به مقدار زیادی مخارج بیمارستان های ما بالا رفت زیرا بخشی از خدمات و لوازم و تجهیزات ما وارداتی است و همچنین روی قیمت های داخلی نیز تاثیر گذاشت.
وی افزود: تمام دستگاه های خدماتی به نوعی این افزایش قیمت را جبران کردند، مثلا قیمت خودرو و مواد خوراکی و ... افزایش یافت اما در حوزه سلامت این امر بصورت یک بدهی انباشته خود را نشان می دهد و آن به این دلیل است که ما این افزایش را به نحوی کنترل کردیم تا فشار به مردم وارد نشود.
ابوالقاسمی خاطرنشان کرد: ظرفیت مراکز درمان ما برای بدهی انباشته یک ظرفیت زیادی است که ممکن است حتی تا چندین هزار میلیارد بدهی انباشته به بخش های مختلف دارویی ، تجهیزاتی و... را نشان ندهد.
وی با بیان این مطب که اگر اقدام در این باره تا پایان سال به تعویق بیفتد و در آخر سال دولت بخواهد کسری بودجه را جبران کند این بودجه بدهی انباشته را پر خواهد کرد اظهار داشت: ما باید منابع دیگری را جستجو کنیم، مثلا باید دید که آیا بیمه های مکمل در همین بخش دولتی که اقشار آسیب پذیر جامعه مراجعه می کنند هزینه می شود که اصلا این طور نیست یعنی حتی یک درصد بیمه های مکمل را هم در جاهایی نداریم که مردم ضعیف خدمات می گیرند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که بیمه های مکمل با مراکز دولتی قرارداد ندارند یا این که قرارداد ضعیفی دارند و کمتر از یک درصد بیمه های مکمل با بخشهای دولتی تعامل دارند تاکید کرد: این امر عدالت در سلامت را دچار مشکل می کند و یکی از وظایف مهم وزیر بهداشت پرداختن به عدالت در ارایه خدمات بهداشتی اولیه و خدمات پایه بیمه است که نیازمند بازنگری است و باید اصلاح شود.
ابوالقاسمی با بیان این که سال هاست بر اصلاح بیمه ها تاکید می کنیم، افزود: بیمه یعنی سرمایه گذاری در زمان سلامت و خرج کردن در موقع بیماری و این مطلب در تمام دنیا پذیرفته شده است، سال به سال فاصله بین قیمت تمام شده در بیمارستان های دولتی و آنچه اسم آن تعرفه است طبق نظر معاون درمان وزارت بهداشت بیش از سه برابر اختلاف دارد.
وی در ادامه گفت: پرداخت از جیب مردم در حوزه سلامت و درمان بالاست اما مردم راضی تر هستند که در زمان سلامت هزینه کنند و برای این امر باید بیمه ها اصلاح شوند، هم اکنون حق بیمه تمام افراد با هر نوع دریافتی یکسان است در حالی که در جاهای مختلف دنیا درصدی از درآمد افراد باید به عنوان حق بیمه کسر شود، در نتیجه بیمه ها ناکارآمد هستند و مردم رضایت دارند که در زمان سلامت پرداخت کنند و نه این که در زمان بیماری 80-70 درصد از جیب بپردازند که در این مورد وزیر بهداشت و وزیر کارو تعاون و امور اجتماعی می توانند به بررسی و رفع مسایل بپردازند و بیمه ها را تقویت کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: ناتوانی بیمه موجب شده است که موقع تعرفه گذاری خدمات وضعیت بیمه ها را در نظر می گیرند و تعرفه ها را پایین در نظر می گیرند که این سبب نارسایی خدمات می شود.
ابوالقاسمی بهره گیری از تسهیلات بانکی در حوزه سلامت را یکی دیگر از مباحثی برشمرد که می تواند مدنظر وزیر بهداشت قرار گیرد و گفت: کمترین تسهیلات بانکی در بخش سلامت هزینه می شود که استفاده از این تسهیلات می تواند بسیاری از گرفتاری های این بخش را رفع کند، در بخش دولتی می توانیم با بهره گیری از تسهیلات بانکی به نحو خوب و مطلوب و در شان مردم کشورمان به ارایه خدمت بپردازیم.
وی بحث خیرین را نیز از دیگر مباحثی برشمرد که باید تقویت شود و افزود: یکی دیگر از مشکلات موجود این است که اختیارات به محیط به نحو متناسبی واگذار نشده است،بنده طرفدار جدی واگذاری اختیارات به محیط هستم، اما بخشی از اختیاراتی که در قانون آمده است ( هیات امناهای دانشگاه ها و استقلال دانشگاه ها ) تامین شده و بخشی از آن تامین نشده و به همین دلیل هم پاسخگویی لازم نیز وجود ندارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با ذکر برخی مشکلات موجود در این زمینه اظهار داشت: از سال گذشته به طور جدی دنبال آن هستیم که بیمارستان های پاسخگویی داشته باشیم که اختیارات کامل به آن واگذار شود و بتوانند تصمیم گیری کند و پاسخگو باشند و تصمیمات آنها برای دانشگاه محترم است .
ابوالقاسمی این امر را به نفع مردم برشمرد و گفت: وقتی اختیار دارد می تواند بخش ها را واگذار کرده و تصمیم گیری کند و با استفاده از ظرفیت ها و اختیارات خود تصمیمات مهمی بگیرد و حتی می تواند از ظرفیت های بیرون استفاده کند و یا وارد قیمت تعرفه ها شود و تصمیم گیری کند، خدمت خود را به نحو احسن ارایه دهد و منبع تامین کننده آن را نیز معرفی کند.
ارجحیت واگذاری اختیارات به بیمارستان ها ، واگذاری بخش ها، انتخاب پرسنل کارآمد برای بخش، توجه به شایسته سالاری در جذب نیروی انسانی در بخش سلامت، توجه به میزان پرداخت به متخصصان تمام وقت یا شیفت شب و... از سایر مواردی بود که دکتر ابوالقاسمی در خاتمه سخنان خود به آنها اشاره کرد.