کد خبر:۲۶۲۷۳۹

شهوت و مصرف گرایی؛ هدیه سبک زندگی غرب

سبک زندگی غرب، سبک زندگی فردگرایی، بهره­جویی حداکثری و آزمندانه از طبیعت، الگوی پوشاک و مد به جهت خودنمایی و جلب توجه، سپری کردن اوقات فراغت در راه اشباع تام شهوات و هوس­ها، نابودی نهاد خانواده و تحقیر امر ازدواج است.
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» - سامان اسکندری؛ سبک زندگی (life style) واژه­ی ساده و متداولی است که قطعا تمام خوانندگان این نوشتار تاکنون آن را به دفعات شنیده­ و با معنای آن که همان شیوه­ی زندگی کردن است آشنا هستند. سبک زندگی مفهومی است که از ابتدای پیدایش اسلام و رسالت پیامبر بین مسلمانان به وجود آمد و در آثار دینی و نوشته­های علمای اسلامی از قرون اولیه­ تا کنون حضور پررنگی داشته است. این موضوع از ابتدای قرن میلادی اخیر بین متفکرین غربی نیز مطرح شد و پس از گذشت اندک زمانی به عنوان یکی از مهمترین موضوعات و چالش­ها در علوم انسانی غرب وارد شد.
 
اینکه چرا این مبحث پس از انقلاب اسلامی و به طور خاص در مدت زمان اخیر به دفعات مطرح شده و اصطلاحا به موضوعی داغ و پرمخاطب تبدیل شده و مورد تاکید جمع کثیری از علما و متفکرین و دانشگاهیان بوده چندان سخت نیست. علت، اهمیت فوق العاده زیاد آن و تاثیر همه جانبه بر تمامی شئون زندگی مادی و معنوی هر انسان­، با هر عقیده و فرهنگی است. سبک زندگی در اصل مولودی از عقیده، مذهب، ملیت، فرهنگ، نژاد، جنسیت، طبقه­ی اجتماعی و سطح سواد و آگاهی است. به همین دلیل هم هست که در دوران مدرن همواره از جدی­ترین مباحث پیش روی بشریت بوده و انسان دریافته که سبک زندگی تمام ابعاد فرهنگی، اقتصادی و سیاسی زندگی ویرا در حال و آینده در تمام زمین رقم می­زند و باعث فراز و فرود و تعالی و تباهی تمدن­ها می­شود.
 
 
حال که با مفهوم سبک زندگی آشنا و از تاثیر قابل توجه آن بر تمام ابعاد آینده­ی بشریت آگاه شدیم، و از آنجا که عقل حکم می­کند انسان بر هر امری که بر او تاثیر برجسته دارد حساس شود، منطقی است که ما نیز کمی در این باب تامل کرده و نقش و جایگاه این موضوع را در زندگی فردی و اجتماعی خویش درک کنیم؛ هدف این نوشته نیز همین است.
 
برای شروع مناسب است کمی به گذشته برگشته و دنبال پاسخ این پرسش باشیم که سبک زندگی فعلی ما از کجا آمده و الگوی زندگی امروز ما از چه منبعی به دستمان رسیده است؟ با خط زدن ادیانی که سبک زندگی را نادیده گرفته و چندان به آن نمی­پردازند مانند مسیحیت و بودیسم و همچنین گروه هایی که سبک زندگی معارض با غرایز و فطرت انسان و گاه تنها مناسب برای زمان و مکان و نژادی خاص ارائه می­دهند مانند صهیونیست ها، تنها به دو سبک زندگی قابل توجه و تاثیرگذار در شرایط فعلی جهان می­رسیم، یکی سبک زندگی اسلامی با زیربنای توحیدی و هدف نهایی ایجاد تمدن اسلامی، دیگری سبک زندگی غربی که بر پایه­ی مبانی فکری اومانیسم و فردگرایی بنا شده و هدف آن ایجاد محیطی برای اشباع تمام غرایز نفسانی انسان و استفاده از هر ابزار و روش برای کسب رضایت وی است. پاسخ پرسش اخیر درباره­ی سبک زندگی کنونی خویش را در این زمان می­توانیم بیابیم، باتوجه به منطقه­ی جغرافیایی زندگی ما، یعنی خاورمیانه که نقطه­ی تلاقی شرق و غرب است، سبک زندگی امروز ما نیز ترکیبی نامتقارن و وصله پینه­ای از دو سبک زندگی غربی و اسلامی است.
 
با توجه به نقش پررنگ دانشجویان به عنوان عناصر متفکر و آگاه جامعه، الزامی است این حقیقت مسلم را درک کرده و در مورد آن به یقین برسیم که ادامه­ی این وضعیت در آینده­ی نه چندان دور دیگر ممکن نیست و مدرنیته و قوانین و پارامترهای دنیای جدید ما را مجبور می­کند که یکی از این دو سبک زندگی را برگزینیم و دیگری را کاملا فراموش کرده و از صحنه­ی زندگیمان به کلی محو کنیم. بر سر این دوراهی، اگر ما دانشجوها بر تمام ابعاد زندگی خود بازنگری نکرده و مانند عوام از این موضوع سرسری گذشتته و تصمیم خودآگاهانه­ای برای انتخاب قطعی بین این دو سبک زندگی نگیریم، به دلایل آشکار سلطه­ی اقتصادی و فرهنگی غرب بر جهان پس از دوران استعمار که تا کنون نیز سیر صعودی داشته، سبک زندگی غربی به طور خودکار برای ما انتخاب می­شود و سرنوشت جامعه و شخص ما را در تمام ابعاد رقم می­زند، هرچند اعتقادات و ارزش­هایمان چیز دیگری باشد. اما اگر به عنوان دانشجویان مسلمان، به اصول و مبانی توحیدی و معادی اسلام اعتقاد داریم و حفظ سبک زندگی اسلامی و تعالی آن  به عنوان تنها سبک زندگی که ما را به هدف مقدس و الهی­مان می­رساند برایمان مهم است، باید دست به کار شده و با تامل و تجدید نظر در وجوه خرد و کلان زندگیمان در صدد تغییر و پیرایش آن­ها برآییم و این نقش اصلاح­گری را در سطح جامعه نیز ایفا کنیم. 
 
سبک زندگی غرب، سبک زندگی فردگرایی و منفعت­طلبی و تمامیت­خواهی، مصرف­گرایی بی حد و حصر و بهره­جویی حداکثری و آزمندانه از طبیعت، الگوی پوشاک و مد به جهت خودنمایی و جلب توجه، سپری کردن اوقات فراغت در راه اشباع تام شهوات و هوس­ها، نابودی نهاد خانواده و تحقیر امر ازدواج است که منجر می­شود به پیدایش عواملی در جهت ادامه­ یافتن شرایط فعلی جهانی، یعنی استفاده­ی اندکی از اقتصاد و صنعت و رسانه و نیروی نظامی به جهت برتری جستن بر ملل جهان و تاراج تمام امکانات و نعمات زمین. منجر می­شود به تعریف توسعه بر مبنای تولید بیشتر و مصرف بیشتر. در مقابل سبک زندگی اسلامی، سبک زندگی جمع­گرایی و رعایت مصالح عمومی، صله­ی رحم و توصیه به اخلاق پسندیده، لباس پوشیدن برای آراستگی و حفظ عفت، سپری کردن اوقات فراغت در راه ارضای معقول و به اندازه­ی نیازها، احترام به پدر و مادر، تقدیس امر ازدواج و جایگاه خانواده و تلاش برای حفظ و تعالی آن، الگوی مصرف مناسب و نهی از اسراف و مصرف­گرایی خارج از کنترل است که انشاالله منجر می­شود به پیدایش تمدن اسلامی، برابری ملل و نژادهای بشری و توزیع عادلانه­ی منابع طبیعی و ثروت­ها و استفاده از استعدادهای درونی و نعمات بیرونی انسان در راه اهداف الهی­اش.
 
به عنوان دانشجوی مسلمان اگر می­خواهیم اعتقادات و باورهایمان را به دنیای واقعی وارد کنیم و اثراتش را در عمل و در زندگی روزمره ببینیم، راهی نداریم جز اینکه با افزایش آگاهی، سبک زندگی غرب و عوامل و نمادهای آن را بشناسیم و سعی در محو کردن تمامی وجوه آن از زندگی فردی و اجتماعی خویش باشیم و نیز با شناخت سبک زندگی حقیقی اسلامی-ایرانی، برای جایگزین کردن آن در تمام عرصه­های زندگی خویش تلاش کنیم.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
محمد رجبي
-
۲۸ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۸
بسيار مفيد و عالي
2
0
پربازدیدترین آخرین اخبار