به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، »، نشست هم اندیشی اصحاب و تشکلهای نشر با مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شب گذشته با حضور جمعی از مسئولان این وزارتخانه از جمله سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی؛ محمدرضا وصفی، مدیر اداره مجامع و تشکلهای فرهنگی، همایون امیرزاده، مشاور فرهنگی؛ محمد اللهیاری، دبیر اداره کتاب و کتابخوانی؛ علی شجاعی صائین، رئیس خانه کتاب؛ نادر قدیانی، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران؛ احمد عطایی، نائب رئیس اتحادیه کتابفروشان تهران و جمعی از اساتید تعاونی چاپ و نشر در تالار آبگینه برگزار شد.
محمدرضا حاتمی، مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی در این مراسم با اشاره به بخشی از خواسته های ناشران از وزرت ارشاد گفت: وزارت ارشاد صاحبان اندیشه، نویسندگان، ناشران و هنرمندان را در دولت به معنای عام نمایندگی می کند، پس اولین وظیفه ذاتی آن دفاع از آنها در مقابل سایر ارکان حکومت و دولت است.
وی با بیان اهالی فرهنگ و هنر در خانه خود یعنی وزارت ارشاد باید احساس آرامش و حمایت داشته باشند و اگر غیر از این باشد به صورت طبیعی از این خانه فاصله می گیرند، اظهار داشت: مدیران این وزارتخانه به دنبال وضع قوانینی باشند تا فعالیت های فرهنگی و انتشاراتی را تسهیل کنند نه آنکه خود بر وضع قوانین و آیینی نامه های انقباظی مبادرت داشته باشند.
مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی اظهار داشت: باید در تشکیل کمیته های کارشناسی، سیاست گذاری، تشکیل ستادها و تدوین آیین نامه ها از استعداد کارشناسی و حضور تشکل های فرهنگی استفاده شود؛ چرا که افراد این تشکل ها کارشناسان داوطلبی هستند که می توانند در برنامه ریزی به وزارت ارشاد کمک کند.
حاتمی با بیان اینکه قبل از تدوین برنامه های فرهنگی، کار پژوهشی صورت گیرد، ادامه داد: علاوه بر آن لازم است که برنامه های فرهنگی حداقل از سال قبل برای سال جدید تقویم شود.
وی همچنین سهم خواهی و مطالبات جدی مالی و معنوی وزارت ارشاد را از دولت و مجلس برای پیشبرد برنامه های عمرانی و فعالیت های فرهنگی خواستار شد.
مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با بیان اینکه باید از تشکل ها و ناشرانی که می توانند آثار فاخر کشور را به زبان فارسی و سایر زبان ها توزیع کنند، حمایت شود، افزود: در حقیقت باید از این ناشران حمایت مالی و معنوی صورت گیرد؛ به همین منظور پیشنهاد می کنم که یک کارشناس در وزارت ارشاد به صورت ویژه به این موضوع بپردازد.
حاتمی ادامه داد: انتظار داریم که وزارت ارشاد از تشکل های بخش خصوصی به عنوان مجری فعالیت های فرهنگی و نشر کشور مانند راه اندازی نمایشگاه حمایت کند؛ این حمایت ها باید به گونه ای باشد که این وزارتخانه از مجری به مشاور و پشتیبان معنوی و مادی فعالیت های فرهنگی و نشر کشور تبدیل شود.
وی یکی از مشکلات نشر کشور را کمبود محل عرضه کتاب دانست و اظهار داشت: پیگیری و تصویب کاربری فرهنگی در دولت و مجلس به ایجاد ویترین بیشستر و تاسیس کتابفروشی ها کمک خواهد کرد.
مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با بیان اینکه کمبود مواد اولیه به ویژه کاغذ و عدم ثبات قیمت آن آسیب های جدی را به ناشران وارد کرده، گفت: حوزه نشر نیازمند ستادی برای نظارت در بازار و پیشنهاد راهکارهای مناسب در زمان های مورد نیاز است.
حاتمی گفت: تمام کتاب ها نیازمند تبلیغ اند؛ از این رو باید خرید تازه های کتاب شامل همه کتاب ها باشد؛ متاسفانه مسئله خرید کتاب های علمی و دانشگاهی در وازرت ارشاد جایگاه چندانی ندارد.
وی در پایان با بیان اینکه کتاب های دانشگاهی در کتابخانه های عمومی سطح کشور کمتر به چشم می خورد، خاطر نشان کرد: وزارت ارشاد با تسهیل در عرضه این نوع کتاب ها می تواند این مشکل را به مرور زمان رفع کند.
در ادامه آخوندی، رئیس هئیت مدیره انجمن اسلامی ناشران گفت: این انجمن یکی از قدیمی ترین تشکل های نشر است که از سال 1358 و پیروزی انقلاب اسلامی با راهنمایی شهید بهشتی و مرحوم حاج سفید امانی تحت نظارت انجمن های اسلامی اصناف بازار و به همت بزرگانی مانند مرحوم صدرالسادات دزفولی، محمد آخوندی، محمدرضا جاسبی شکیل شد.
وی با یبان اینکه وضعیت نشر کتاب در سال های ابتدایی انقلاب که هنر و قوانین مربوط به نشر کتاب توسط مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی و همچنین آیین نامه های وزارت ارشاد در این خصوص شکل نگرفته و جریان نشر ضابطه ای نبود، افزود: همین مسئله وظایف بسیاری بر این انجمن تحمیل می کرد؛ علاوه بر مسائل مربوط به نشر دوران جنگ همکاری بسیار پرثمری را بین ناشران کشور به وجود آورد که منجر به کمک های بسیار زیاد، تهیه چندین آمبولانس و سایر وسایل مورد نیاز رزمندگان شد. همچنین نمایشگاه های کتابی برای رزمندگان در جبهه غرب و جنوب و در فاو برگزار شد.
رئیس هئیت مدیره انجمن اسلامی ناشران اظهار داشت: حضور در بسیاری از جلسات مربوط به نشر در وزارت ارشاد، همکاری با این وزارتخانه در حوزه نشر و علاوه بر آن حضور فعال در همه زمینه فعالیت های فرهنگی و نمایشگاه ها از افتخارات انجمن اسلامی ناشران به شمار می رود.
آخوندی با بیان اینکه سیاست های مختلف و متغیر در طول سال های پس از انقلاب سایه سنگین خود را بر سر تعدادی از ناشران تحمیل کرده است، افزود: در برخی از دوران ها کتاب هایی که نمی بایست چاپ شوند، مجوز چاپ دریافت می کردند و کتاب هایی که به هیچ وجه اشکالی از جهت عقاید اسلامی و سیاست های مبتنی بر مصالح عمومی نداشته، مورد بی مهری قرار گرفته است.
وی ادامه داد: امیدوارم اگر قرار است نظارتی در حوزه نشر صورت گیرد که قطعا نیز لازم است، همواره با سعه صدر اسلامی و نه تسامح و تساهل وارداتی باشد، به گونه ای که همه احکام و قوانین را نایده بگیرند و در راه پیشبرد سیاست های دیگران و فلسفه های پوچ و دین زدایی قدم بردارند.
رئیس هئیت مدیره انجمن اسلامی ناشران گفت: دستگاه نظارتی در حوزه نشر باید بر اساس تفاهم و هماهنگی با قوانین کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد؛ در واقع این دستگاه باید به دور از سلیقه های فردی و زیر نظر داشمندانی معتدل و اسلام شناس شکل بگیرد.
آخوندی با بیان اینکه چند سالی است برخی از ناشران متعهد و عضو انجمن اسلامی ناشران از حضور در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران محروم شده اند، اضافه کرد: در حالی که این ناشران هیچ نقطه ضعفی که تخلف از مقررات نشریات باشند، در پرونده خود ندارند و در مقابل آثار چاپ شده از سوی آنها در زمینه های علمی و دانشگاهی و به ویژه مذهبی جزو آثار برجسته به شمار می رود.
وی در همین زمینه افزود: این ناشران همواره خود را ملتزم به پیروی از قوانین و دستوارت اسلامی و تبعیت از ولایت فقیه دانسته اند.
رئیس هئیت مدیره انجمن اسلامی ناشران در پایان خاطر نشان کرد: درخواست مان از وزارت ارشاد این است که در صورت امکان با توجه به شرایط جدید نسبت به تجدید مجوز این دسته از ناشران انجمن اسلامی ناشران اقداماتی صورت گیرد.