به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، اکبر ترکان اظهار داشت: فلسفه تأسیس مناطق آزاد در همه جای دنیا یک حرکت پر شتاب به سمت توسعه است و در واقع مناطق آزاد در راستای مقرراتزدایی و فرار از بروکرواسی آزار دهنده که گاهی اوقات مانع توسعه میشود ایجاد میشود.
وی افزود: اگر نگاه عملیاتی داشته باشیم مناطق آزاد ایران کارکرد مناسب و کافی نداشتهاند و اقداماتی که در آنها صورت گرفته رضایتبخش نبوده لذا ما در این اوقات به دنبال آن هستیم تا مفاهیم فعلایت در مناطق آزاد بازنگری شود به طوری که طرح جامعه مناطق آزاد یک پوسته کالبدی برای فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی باشد.
الگوسازی اهداف سند چشم انداز در مناطق آزاد
وی با تأکید بر اینکه در مناطق آزاد سعی میکنیم اهداف سند چشمانداز سند 1404 را الگوسازی کنیم و نتایج را به سرزمین اصلی توسعه دهیم، گفت: بانکداری بدون ربا در مناطق آزاد تجربه میشود و اگر موفقیتآمیز بود به سرزمین اصلی نیز تسری میدهیم به نحوی که در حال حاضر قرضالحسنه امری حتمی است اما سرمایهگذاری در مباحث قرضالحسنه نمیگنجد لذا باید ترتیباتی را فراهم کنیم تا بانکداری بدون ربا در مناطق آزاد اجرا شود.
وی افزود: برای اجرای بانکداری بدون ربا در مناطق آزاد بانک مرکزی باید دستورالعمل بانکداری در مناطق آزاد را مورد بازنگری قرار دهد.
ایجاد بانک فراساحلی در مناطق آزاد
وی همچنین از راهاندازی بانک فراساحلی در مناطق آزاد خبر داد و گفت: بانک فراساحلی با ارزهای بینالمللی کار میکند و اگر این سیستم بانکی راهاندازی شود میتوان ذخایر ارز خانگی را در این بانکها سپردهگذاری کرد و در واقع در این بانکها سپردهگذاری ارزی با رفتار ارزی مواجه میشود.
مشاور رئیسجمهور گفت: در سرزمین اصلی تورم اصلی 40 درصد است لذا اگر بانکی تسهیلاتی با سود 20 درصد بدهد 20 درصد ضرر میکند. لذا ما معتقدیم باید مبنای بانکداری عقود اسلامی باشد و سعی میکنیم این زمینه را در مناطق آزاد اجرا کنیم.
استقبال سرمایه گذاران خارجی از مناطق آزاد پس از توافق ژنو
دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد گفت: برنامه توسعه مناطق آزاد مشخص شده است به نحوی که چابهار محور ترانزیت، کیش محور گردشگری، قشم محور توسعه صنعتی، اروند محور بازسازی آبادان و خرمشهر، ارس محور کار با قفقاز، ماکو محور کار با ترکیه و انزلی محور کار با کشورهای حوزه دریای خزر است. لذا برنامههایی را باید بر اساس این محورهای توسعه طراحی کنیم تا به اجرا برسانیم.
وی با اشاره به توافقات صورت گرفته در ژنو گفت:فضا به سرعت در حال تغییر است و متقاضیان زیادی برای سرمایهگذاری در مناطق آزاد تماس گرفتهاند و ابراز تمایل خارجیها برای سرمایهگذاری در مناطق آزاد با رشد فزایندهای مواجه است.
5 منطقه آزاد جدید ایجاد می شود
مشاور رئیسجمهور گفت: 5 منطقه سرخس، جاسک، مهران، بانه و مریوان برای تبدیل شدن به مناطق آزاد مطرح شده است و ما در حال بررسی این مناطق هستیم. همچنین یک پیشنهاد دیگر نیز مطرح شده تا همه جزایر خلیج فارس به مناطق آزاد تبدیل شوند.
ترکان، گفت: وقتی بحث از صادرات می شود مقصود فقط صادرات کالا نیست بلکه در مناطق آزاد میتوان بر صادرات خدمات نیز تأکید کرد. همچنین به طور مثال در منطقه آزاد کیش زیرساختهای گردشگری سلامت فراهم شده است و یا جراحیهای زیبایی پتانسیل آن را دارد تا فراتر از سرزمین اصلی در مناطق آزاد نیز ارائه خدمات کند.
دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد کشور در خصوص کارهای نیمهتمام گفت: پروژههای نیمهتمامی از دولت قبل مانده است که میتوان به یک سازه هتلی در منطقه آزاد ارس یک ساختمان 13 هزار متری در منطقه آزاد انزلی و همچنین پل خلیج فارس در منطقه آزاد قشم اشاره کرد.
پل خلیج فارس بلاتکلیف است
ترکان در خصوص پل خلیج فارس، گفت: سهم دولت در خلیج فارس 150 میلیارد تنمان بوده است که همه آن پرداخت شده است و مابقی آن باید توسط پیمانکار به صورت فاینانس انجام شود که مشکلاتی را در زمینه فاینانس این پیمانکار دارد.
وی با تأکید بر اینکه وضعیت پل خلیج فارس فعلا بلاتکلیف است، گفت: به عقیده من پیمانکار قادر است کار را تمام کند اما در توانایی او برای تأمین مالی این پروژه تردید دارم. اما ما قصد نداریم که با این پیمانکار خلع ید کنیم.
همه شغلهایم را تحویل داده ام
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه به دلیل سمتهایی که دراید شما را ابوالمشاغل دولت یازدهم می نامند، گفت: رئیسجمهور مأموریتهایی را در شورای عالی ایرانیان، سازمان فضایی، معاونت امور بین الملل و جنبش عدم تعهد به من داده بود که من در کمتر از دو ماه تکلیف آنها را مشخص کردم به نحوی که معاونت امور بینالملل منحل شد دبیرخانه جنبش عدم تعهد به وزارت امور خارجه منتقل شد و سازمان فضایی نیز در نهاد ریاست جمهوری به معاون اجرایی واگذار شد.
همچنین شورای عالی ایرانیان نیز در نهاد مانده و زیرمجموعه معاون اجرایی رئیسجمهور است.