معاون وزیر خارجه گفت: آنچه از توافق ژنو به دست آوردیم، غنی سازی است که دستاورد بزرگی است و آن را دست کم نگیریم. 10 سال مقاومت کردیم که آنها به غنی سازی ما احترام بگذارند و بپذیرند که ما غنی سازی انجام دادهایم.
به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»،سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان شنبه شب در برنامه شب آفتابی شبکه 5 سیما ضمن تشریح توافقنامه ژنو به سؤالات مطرح شده پاسخ داد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره عصبانیت ظریف در مذاکرات ژنو 2 و اینکه آیا این راهبرد سیاسی بود و وزیر خارجه از کوره در رفت،؟ عنوان کرد: ایشان از کوره در نرفت، این یک راهبرد بود و ما باید آن شب این برخورد را میکردیم و در مورد زیادهخواهیهای آنها که میخواستند از توافق حاصل شده امتیازات بیشتری بگیرند، ایستادگی کنیم و مجبور بودیم در مقابل آنها محکم بایستیم و این برخورد تند را بکنیم.
عراقچی اضافه کرد: در برخی مذاکرات لازم میشد ایشان تند شود و من سعی میکردم مسیر را برگردانم و تقسیم نقش به خوبی صورت میگرفت و برخی جاها لازم بود من محکم صحبت کنم.
معاون وزیر خارجه در خصوص اظهاراتی که ظریف در آن زمان بیان کرد نیز گفت: این عبارات محرمانه نیست، ولی طرح آن به دور از صداقت مذاکرات است و زمانی که برخوردهای ریز در مذاکرات را اصلاح کنیم طرف مقابل ممکن است در آینده مواضعش عوض شود. هنوز مذاکرات تمام نشده و مذاکرات اصلی هنوز در راه است.
وی در پاسخ به این سؤال که عدهای معتقدند اظهارات تند ظریف از اظهارات ملایم آن در تهران ملایمتر است، عنوان کرد: اصلا این گونه نیست. آقای ظریف برخلاف قیافه خندانی که دارد در مذاکرات خیلی تند و صریح مواضع اتخاذ میکند و به موقع و به جا عصبانی هم میشود. ظاهر خندان زمانی است که در مقابل دوربینها قرار میگیریم و پس از آنکه دوربینها خارج میشوند صورتها تغییر میکند و صحبتها عوض میشود.
عراقچی درباره اینکه گفته میشود ظریف در مذاکرات ژنو 2 سر جان کری داده زده نیز گفت:این خبر تقریبا درست است. در نشست ژنو 2 به توافق خیلی نزدیک بودیم ولی به خاطر رفتار یکی از اعضای 1+5 توافقات حاصل نشد و در جلسهای که تا 12 شب به طول انجامید و وزرای خارجه 6 کشور نیز بودند، جلسه پرتنشی بود و آقای ظریف صریح و تند صحبت کرد و روی صحبت ایشان با همه اعضای نشست بود، ولی مخاطب اصلی وزیر خارجه آمریکا بود.
معاون وزیر خارجه اضافه کرد: فکر نمیکنم صحبتها و تعابیری که آقای ظریف به کار برد، هیچ کسی در تاریخ آمریکا اینقدر محکم و قوی چنین تعابیری را در مورد وزیر خارجه آمریکا آن هم در جمع به کار برده باشد.
عراقچی در خصوص واکنش کری به این اظهارات عنوان کرد: ایشان خیلی خودش را نگه داشت زیرا تقصیر به نتیجه نرسیدن مذاکرات بر عهده آن طرف بود و خودشان میدانستند. آقای کری در پاسخ یکی دو جمله محترمانه به کار برد.
عضو تیم مذاکره کننده هستهای در خصوص اظهارات وزیر خارجه آمریکا که گفته تناقض در رفتار آمریکا را جبران میکند، اظهار داشت: آمریکاییها با موقعیت سختی مقابل کنگره، دوستان در منطقه و رژیم صهیونیستی مواجهند و به خاطر توافق ژنو مورد اعتراض زیادی قرار گرفتند و کنگره به دنبال وضع تحریمهای جدید است تا جایی که اوباما مجبور شد تهدید کند که لایحه جدید را وتو میکند.
وی در خصوص اظهارات اوباما که گفته همه گزینهها روی میز قرار دارد، خاطرنشان کرد: ما باید درک کنیم که در آمریکا با یک واحد یکپارچه مواجه نیستیم و اوباما برای پایبندی به تعهدات ژنو هم در مقابل دوستان در منطقه و هم مقابل کنگره کار سختی دارد و مجبور است برای راضی کردن آنها تعابیری به کار برد که این تعابیر مورد پسند ما نیست.
عراقچی اضافه کرد:من به صراحت و علنی اعلام کردم آمریکا حق ندارد مشکلات خود را به هزینه ما و یا به هزینه به خطر انداختن توافق ژنو حل کند.
وی با اشاره به عباراتی که شرمن، کری و اوباما به کار بردند، گفت:این اظهارات ظاهرا به خاطر توجیه کنگره یا کاهش تنش در کنگره و ممانعت از تحریمها و راضی کردن دوستان آمریکا در رژیم صهیونیستی و برخی جاهای دیگر در منطقه است که تعابیر خوبی نیست و در عمل توافق و مذاکره را به خطر انداخته است.
معاون وزیر خارجه در این خصوص به قطع مذاکرات کارشناسی در وین و بازگشت تیم مذاکره کننده ایرانی به کشور اشاره کرد و در پاسخ به این سؤال که آیا بازگشت این تیم تصمیم شما بوده؟ گفت: این تصمیم را تیم مذاکره کننده اتخاذ و آقای ظریف تصمیم نهایی را گرفت که این مذاکرات متوقف شود و تیم مذاکره کننده به کشور بازگردد.
وی بعیدینژاد رئیس هیئت مذاکره کننده ایرانی در مذاکرات کارشناسی با 1+5 را مذاکره کننده متبحر در بحث خلع سلاح برشمرد که در مذاکرات خلع سلاح و نیویورک شرکت داشته است.
وی در پاسخ به این سؤال که پالس مثبت و منفی از آمریکا کدامیک جدی و کدامیک تاکتیکی است؟ گفت:ما همه را به صورت کامل رصد و ارزیابی میکنیم؛ اما در داخل کشور هر دو مورد با هم منعکس نمیشود و معمولا قسمتهای منفی برجستهتر منعکس میشود.
عراقچی اضافه کرد: اینکه اوباما در مقابل کنگره تهدید به وتو کرده امری نادر در سیاست داخلی این کشور است، اوباما و دولتش تلاش میکنند جلوی تحریمهای بیشتر کنگره را بگیرند و از طرف دیگر به این بهانه در مذاکرات زیاده خواهیهایی را عنوان میکنند. از جمله در فهرست قرار دادن شرکتهای جدید در تحریمها که ما هر دوی این موارد را ارزیابی میکنیم و با هم میبینیم.
وی تصریح کرد: ما کاملا به آمریکاییها بدبین هستیم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایرانی در پاسخ به این پرسش که آیا واقعا به آمریکاییها بدبین هستید حتی بیشتر از فرانسویها و انگلیسیها؟ اظهار داشت: ما قطعا به آمریکاییها بدبین هستیم، همه آنها در یک کمپ قرار دارند و ما همه آنها را در یک کمپ و جبهه مقابل خود میبینیم و به هیچ کدام اعتماد و خوشبینی نداریم و با بدبینی وارد مذاکرات شدیم.
معاون وزیر خارجه اضافه کرد: یک مذاکره جدی و پیچیده به این شکل به خاطر بدبینیهای موجود در مذاکرات است و عدم اعتماد باعث میشود مذاکرات سخت و پیچیده شود.
عراقچی در پاسخ به پرسشی درباره حق غنی سازی، عنوان کرد: ما نیازهای زیادی به غنی سازی داریم و در مذاکرات این نیازها را تعریف خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه براساس توافق ژنو غنی سازی زیر 5 درصد ادامه مییابد، گفت: ما غنی سازی 20 درصد را به خاطر نیاز راکتور تحقیقاتی تهران انجام دادیم و در حال حاضر نیاز خود را تامین کردهایم و تا سالهای بعد سوخت مورد نیاز این راکتور را در اختیار داریم.
معاون وزیر خارجه با ذکر این نکته که غنی سازی سه و نیم درصد ادامه مییابد، اظهار داشت:ساعتها ما سر کلمه Involveجنگیدیم که براساس آن راهحل جامع برنامه هستهای ایران شامل یک برنامه غنی سازی خواهد بود.
وی عنوان کرد: حق ما برای غنی سازی در معاهده ان پی تی آمده و این حق را این معاهده میدهد نه آمریکا و نه 1+5.
عراقچی پرسید: ما برای چه 10 سال مبارزه کردیم؟ چون آنها به اجرای حق ما احترام بگذارند.
وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ما هیچ برنامه مخفی نداریم، افزود: ما دنبال سلاح نیستیم. ما مشکلی با اصل اطلاع دادن و اعتمادسازی و شفاف سازی نداریم و دسترسیهای داده شده به آژانس دسترسی مدیریت شده است.
معاون وزیر خارجه گفت: آنچه از توافق ژنو به دست آوردیم، غنی سازی است که دستاورد بزرگی است و آن را دست کم نگیریم. 10 سال مقاومت کردیم که آنها به غنی سازی ما احترام بگذارند و بپذیرند که ما غنی سازی انجام دادهایم.
وی درباره مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 که در ژنو در جریان است، عنوان کرد که این مذاکرات پیشرفت اندکی داشته است.
عراقچی همچنین درباره گام نهایی نیز گفت: مذاکرات سخت و پیچیدهای درباره گام نهایی در پیش خواهیم داشت و قرار نیست این مذاکرات بیش از یک سال طول بکشد و قرار نیست وارد مذاکراتی شویم که بی انتها باشد. ممکن است زودتر درباره راهحل نهایی و گام نهایی به جمع بندی برسیم.
وی همچنین درباره توافق ژنو عنوان کرد: این توافق را از نگاه کلان نگاه کنیم. من معتقدم که این توافق در جزییات تعادل به نفع ایران است و آن را دست کم نگیریم زیرا محصول 10 سال مقاومت مردم ایران و رهبری حکیمانه مقام معظم رهبری است و ما در 10 سال در یک نبرد ارادهها شرکت کردیم.
عراقچی درباره حسی که پس از توافق ژنو داشت نیز گفت: حس عجیبی بود نه خوشحالی و نه ناراحتی و وقتی به حس خوشحالی تبدیل شد که پیام رهبری را شنیدم.
وی در خصوص اینکه آیا گفتوگو با خانم دیپلمات سختتر است یا آقای دیپلمات؟ عنوان کرد: در سطح اروپاییها خیلی تفاوت ندارد و مواضع آنها تقریبا یکسان است. شاید برخی مواقع با آقایان راحتتر میشود صحبت کرد.
معاون وزیر خارجه همچنین 1+5 را شش کشوری خواند که دارای 6 نگاه مختلف هستند