به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، بر این اساس سال گذشته متوسط قیمت نفت خام سبک و سنگین صادراتی ایران به بازارهای جهانی 140 دلار به ازای هر بشکه بوده است.
منصور معظمی معاون برنامه ریزی وزیر نفت هفته گذشته در یک گردهمایی با اشاره به افزایش دو برابری صادرات نفت و میعانات گازی ایران در طول فعالیت دولت تدبیر و امید تاکید کرده بود: هم اکنون به طور متوسط روزانه 1.4 میلیون بشکه نفت و میعانات گازی توسط ایران صادر میشود.
این افزایش صادرات طلای سیاه ایران در حالی رقم خورده است که زمستان سال گذشته با لغو برخی از تحریم ها و محدودیتهای بیمهای امکان افزایش حجم صادرات نفت ایران به بازارهای آسیایی همچون چین، ژاپن، هند، کره جنوبی و تایوان فراهم شده است.
از این رو با توافق ایران و ژاپن، این کشور اولین مشتری نفت آسیایی ایران بود که از زمستان سال گذشته تاکنون محولههای نفت صادراتی ایران را از طریق نفتکش های ژاپنی خریداری می کند.
در همین حال سید پیروز موسوی مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران با اشاره به پهلوگیری نفتکش های ژاپنی برای انتقال نفت در پایانه های نفت ایران از افزایش توان عملیاتی صادرات نفت ایران به بیش از 6 میلیون بشکه در روز خبر داده است.
از سوی دیگر با فروکش کردن برخی از تحریمهای بانکی، بیمه و انتقال منابع ارزی پس از توافق ایران و سران 5+1 در ژنو، صادرات چراغ خاموش نفت، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی ایران به کشورهای اروپایی آغاز شده است.
از این رو اسفند ماه سال گذشته اولین محموله متانول صنایع پتروشیمی ایران به میزان 25 هزار تن به ایتالیا در صادر شده است و پیش بینی میشود به زودی محمولههای جدید پتروشیمیایی ایران به کشورهای مختلف اتحادیه اروپا صادر شود.
علاوه بر این آمارهای منتشر شده توسط سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نشان میدهد که در بین مشتریان آسیایی پنج کشور اروپایی شامل کشورهای ترکیه، هلند، بلژیک، اسپانیا و رومانی هم سال گذشته مشتری محصولات پتروشیمی، فرآورده های پلیمری و میعانات گازی تولید شده پالایشگاه ها و پتروشیمی های منطقه عسلویه بوده اند.
در این بین صادرات میعانات گازی پالایشگاههای پارس جنوبی سال گذشته با ثبت رشدی حدود 18 درصدی ارزشی و حدود 6 درصدی وزنی به بیش از 8 میلیون و 850 هزار تن میعانات گازی به ارزش تقریبی 7 میلیارد و 90 میلیون دلار رسیده است.
همزمان با جهش صادرات میعانات گازی و محصولات پتروشیمی پس از توافق ژنو، حجم صادرات نفت ایران هم در طول سه ماه گذشته تاکنون افزایش یافته است.
آمارهای شرکت ملی نفت ایران از افزایش ظرفیت تولید نفت ایران به محدوده 3.6 تا 3.8 میلیون بشکه و آمارهای غیر رسمی از قد کشیدن صادرات طلای سیاه به محدوده 1.4 تا 1.6 میلیون بشکه در روز حکایت دارد.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی نشان می دهد که ایران احتمالا برای پنجمین ماه متوالی در ماه مارس (فروردین ماه 93) بیشتر از سقف مجاز تعیین شده توسط تحریم های غرب، نفت صادر کرده است.
اوپک هم با انتشار گزارشی اعلام کرده است: همزمان با سقوط تولید نفت اوپک، تولید نفت ایران در مارس 2014 با 17 هزار بشکه در روز افزایش نسبت به ماه قبل از آن به 2.789 میلیون بشکه در روز رسیده است.
در این بین هر چند پس از توافق ژنو تاکنون ایران هیچگونه نفت خامی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر نکرده است اما کشورهایی همچون آلبانی در جنوب اروپا به جمع مشتریان جدید نفتی ایران پیوستند.