به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، نخستین یارانه نقدی فاز دوم هدفمندی یارانه ها که مربوط به اردیبهشت 93 می شود از امروز به حساب تمام سرپرستان خانوار که برای دریافت یارانه نقدی ثبت نام کرده بودند واریز شده و قابل برداشت است و این در شرایطی است که 2 میلیون و 400 هزار نفر از دریافت یارانه نقدی انصراف داده اند.
اما در شرایطی که محمدباقر نوبخت معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری اعلام کرده است به تمام افرادی که اعلام کردند به یارانه نیاز دارند، مبلغی را که تاکنون می پرداختیم، خواهیم پرداخت و برای کسانی که اطلاعات ما نشان می دهد نیاز به حمایت بیشتری به ویژه در جهت امنیت غذایی دارند، علاوه بر یارانه نقدی، یارانه غیرنقدی در نظر گرفتیم و دولت برنامه ای برای قطع یارانه نقدی افراد پردرآمد ندارد بسیاری از کارشناسان به این اقدام دولت انتقاداتی را وارد کرده و آن را نقض قانون مصوب مجلس می دانند.
غلامرضا مصباحی مقدم رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در این رابطه می گوید اگر دولت بنا دارد به همه متقاضیان و ثبتنامکنندگان یارانه نقدی بپردازد، در طول سال 40 هزار و 500 میلیارد تومان باید پول بپردازد، در حالی که درآمد دولت از اصلاح قیمت حاملهای انرژی از 28 هزار به 38 هزار میلیارد تومان میرسد، بنابراین فقط از محل یارانه نقدی 2500 میلیارد تومان کسری پدید خواهد آمد.
وی گفته است از طرفی دولت اعلام کرده قصد دارد 5400 میلیارد تومان به تولید بپردازد و بخشی هم برای نظام سلامت و درمان اختصاص دهد تا هزینه مردم در درمان کاهش پیدا کند. حال سؤال این است که دولت میخواهد این منابع را از کجا بیاورد، دولت باید رویه خود را اصلاح کند، وگرنه اقتصاد کشور دچار مشکل میشود.
همچنین احمد توکلی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نیز گفته است حذف نکردن افراد متمکن از فهرست یارانهبگیران نقض آشکار قانون است و دولت باید به قانون بازگردد و نیازمندان را از متمکنان به طرق مختلف که مقدور هم هست جدا سازد و منابع بسیار کم موجود هدر داده شده در پرداخت به بی نیازان را، صرف تولید در کشور و درمان دردهای جسمی و روحی مردم نماید.
اما در حالی که آمار قابل توجهی از مردم برای دریافت یارانه نقدی ثبت نام کرده اند جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در مورد اطلاعات در آمدی مردم در ثبت نام برای دریافت یارانه نقدی گفته است دولت در این خصوص آمار و ارقام رسمی را منتشر نکرده است اما بر اساس اطلاعات موجود 90 درصد مردم در آمدشان را زیر 1میلیون تومان و از این میان 60 در صد مردم هم در آمد شان را زیر 600 هزار تومان اعلام کرده اند.
یحیی آل اسحاق رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران با تحلیل بیش از دو هفته گذشته از اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه ها، گفته است سیاستی که دولت برای اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه ها انتخاب کرده، "غیرشوکی، تدریجی و مستمر" است که به نظر می رسد این سه مشخصه پیاده سازی قانون هدفمندی یارانه ها از سوی دولت یازدهم است.
وی با انتقاد از تعداد بسیار اندک انصرافی ها از دریافت یارانه نقدی، اعلام کرده با توجه به اینکه تعداد منصرفان بسیار اندک بود، چنانچه دولت بخواهد به همان شیوه سابق پرداخت یارانه نقدی در جامعه را ادامه دهد، منابع و مصارف او با مشکل مواجه خواهد شد و همخوانی نخواهد داشت.
این در شرایطی است که بر اساس اعلام محمدباقر نوبخت یارانه نقدی 45 هزار و 500 تومانی اردیبهشت سال 93 به حساب 73 میلیون نفر واریز شده است که این رقم 3 هزار و 321 میلیارد و 500 میلیون تومان است.
همچنین پیش از این مجموع یارانه پرداختی در دولت یازدهم رقم 30 هزار و 439 میلیارد و 500 میلیون تومان بود که با توجه به یارانه نقدی اردیبهشت این رقم به 33 هزار و 761 میلیارد تومان رسیده است.
از آذرماه 89 تا فروردین سال 93 به هر ایرانی یک میلیون و 845 هزار تومان یارانه نقدی پرداخت شده بود که به این ترتیب با توجه به انصراف 2 میلیون و 400 هزار نفر از دریافت یارانه نقدی، میزان یارانه نقدی پرداختی به 73 میلیون ایرانی به یک میلیون و 890 هزار تومان رسیده است.
با توجه به این که قیمت سکه تمام بهار آزادی این روزها در بازار حدود 960 هزار تومان است 73 میلیون یارانه بگیر از آذر 89 تا کنون می توانستند 2 سکه تمام بهار آزادی خریداری کنند.