گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ هفته ای که گذشت بازار کتاب با خبرهای متفاوتی همراه بود؛ از دیداری با مردی که از فراسوی باور ما آمده است تا ناگفتههای اروپاییان از دانش دنیای اسلام. خبر اول اینکه:
دیدار با مردی که از فراسوی باور ما آمده است
مجلدات اول و دوم کتاب «سه دیدار با مردی که از فراسوی باور ما میآمد» که نادر ابراهیمی آن را در بین سالهای 75 تا 77 نوشته است٬ برای هشتمین نوبت از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شد.
این کتاب ها که برای نخستینبار توسط حوزه هنری در سال 77 منتشر شده است همزمان با بیست و پنجمین سالگرد رحلت بنیانگذار انقلاب اسلامی تجدید چاپ شده است.
کتاب «سه دیدار با مردى که از فراسوى باور ما میآمد» در جلد نخست خود با عنوان«رجعت به ریشهها» داستان بلندى از زندگى امام خمینى(ره) را روایت میکند که در آن نویسنده کوشیده ابعاد مختلف شخصیت رهبر انقلاب را در قالب یک داستان بلند مورد توجه قرار دهد.
شرح وقایع دوران کودکى امام (ره) و شکلگیرى شخصیت وى در دامن پرمهر مادر و صاحبه خانم (عمه ایشان)، مرام و منش پدر امام(ره) و نحوه شهادت ایشان، حضور بنیانگذار کبیر انقلاب در کلاس درس مدرس، بررسى شجره نامه اجداد، امام و شرحى از زندگى پدر بزرگ ایشان، مراحل آشنایى امام(ره) با دفتر حاجآقا ثقفى تا ازدواج، موارد و عناوینی است که نویسنده به شرح آنها پرداخته است.
«در میانه میدان» عنوان جلد دوم مجموعه «سه دیدار با مردى که از فراسوى باور ما مىآمد» است که روایتی دیگر از زندگینامه امام خمینى(ره) در قالب داستان است.
خاطراتى از پدر در زندان شاهى و شهادت وى در آنجا در ایام قبل از تولد امام ، استفاده از افکار و سخنان عمه «صاحبه خانم»، دوران مبارزه در جوانى، حضور با برادر جهت تحصیل علوم حوزوى در اصفهان، سال مصیبتى که “وبا” 8 تن ازنزدیکترین بستگان «امام خمینى» را به کام مرگ کشاند، حکایتهایى از همسر امام(ره) که همیشه یاور و مشوق همسرش در راه مبارزات سیاسى بودند، خاطراتى از مبارزات رجال آن زمان و… از مهمترین موضوعاتی است که در این کتاب مورد توجه نویسنده قرار گرفته است.
پای ناگفتههای اروپاییان بنشینید
کتاب «بیتالحکمه» نوشته جاناتان لیونز با ترجمه بهرام نوازنی توسط انتشارات سروش منتشر و راهی بازار نشر شد.
نویسنده در این کتاب به این نتیجه میرسد که غرب امروز، مدیون فرهنگ و تمدن با شکوه قرون گذشته اسلامی است.این کتاب به عنوان چهارمین کتاب از مجموعه کتابهای علمشناسی انتشارات سروش منتشر شده است. جان لیونز نویسنده این کتاب بیش از 20 سال به عنوان سردبیر و خبرنگار خارجی خبرگزاری رویترز در کشورهای اسلامی مانند ترکیه، ایران و اندونزی فعالیت داشته است. وی با داشتن تحصیلاتی در حوزه تاریخ روسیه و زبان روسی، در سال 2009 در مرکز تحقیقات تروریسم جهانی دانشگاه موناش در ملبورن استرالیا مشغول گذراندن دوره دکتری در رشته جامعهشناسی دین شده است.
کتاب «بیتالحکمه» میزان عمق دانش مسلمانان در قرون وسطی را تصویر میکند و ماجرای ناگفته اروپاییانی را بیان میکند که با جسارت بینظیر در جستجوی این علوم، به شهرهای اسلامی مانند انطاکیه، بغداد و قرطبه که در اوج تحرکات علمی بودند سفر کردند و با انتقال دانش و فلسفه از سرزمینهای اسلامی به غرب، پایههای رنسانس یا نوزایی غرب را بنا گذاشتند. این کتاب در سال 2009 با نام اصلی «The House Of Wisdom» منتشر شده است.
نویسنده در این کتاب به این نتیجه میرسد که غرب امروز، مدیون فرهنگ و تمدن با شکوه قرون گذشته اسلامی است و آنچه در جریان رنسانس، احیای معرفت کلاسیک نامیده میشد، در واقع حاصل تلاش معرفتشناسان بزرگ عربی (اسلامی) در بیتالحکمه بغداد در سده هشتم میلادی بوده است.
این کتاب 4 بخش اصلی دارد که به نام زمانهای مختلف روز نامگذاری شدهاند که عشاء(شب)، فجر، ظهر، عصر نام بخش های مختلف آن هستند. در ابتدای کتاب نیز چند مقدمه درج شده است که مقدمه ناشر، مقدمه مترجم و مقدمه نویسنده از آن جملهاند. در این میان مطالبی مانند «رویدادهای مهم»، «شخصیتهای برجسته» و «پینوشتها» نیز در ابتدای کتاب به چاپ رسیدهاند.
«بازگشت خورشید» را تماشا کنید
مجید محبوبی، نویسنده از انتشار کتاب «بازگشت خورشید» خبر داد و افزود: این کتاب از قیام امام خمینی(ره) تا بازگشت ایشان به وطن و ماجراهای پس از آن را دربرمیگیرد.کتابی که جنبه داستانی دارد و در 86 صفحه رقعی از سوی انتشارات بهار دلها در قم منتشر شده است.
او به دشواری نوشتن داستان درباره شخصیتها و رویدادهای تاریخی معاصر اشاره و بیان کرد: من دلم میخواست درباره کسی بنویسم که بنیانگذار انقلاب اسلامی بوده؛ اما حساسیتهای بسیاری در این زمینه وجود داشت. به هر حال کسانی بودهاند که ابتدا یار امام خمینی(ره) و از پیروان نهضت او بودند اما پس از مدتی ارتباط خود را با ایشان و با نهضت قطع کردند و من و فیروزه سادات امیرمولایی به راحتی نمیتوانستیم از این افراد بنویسیم و ملاحظات سیاسی را در نظر نگیریم. ضمن اینکه موسسهای وجود دارد به نام موسسه تنظیم و نشر اثار امام خمینی(ره) که باید بر هر انچه منتشر میشود، نظارت کند.
محبوبی در پاسخ به اینکه در نگارش این داستان تا چه اندازه از تخیل خود بهره برده است گفت: نوشتن درباره تاریخ و شخصیتهای تاریخی، کار بسیار دشواری است. چون هم باید به اصل تاریخ وفادار بود هم از عناصر داستانی بهره گرفت. من در نگارش«بازگشت خورشید» کوشیدهام دوربین خیال خود را به دست بگیرم و در پی حضرت امام خمینی(ره) باشم و چندان به دور و بر نگاه نکنم.
این نویسنده برای نگارش«بازگشت خورشید» به کتابهای بسیاری که درباره امام (ره) و زندگی و افکار ایشان نوشته شده مراجعه کرده و از محفوظات خود هم بهره گرفته است. مجید محبوبی پیش از این چند داستان کوتاه درباره بنیانگذار انقلاب نوشته اما به گفته نویسنده، نوشتن یک رمان تاریخی که منطبق با حوادثی باشد که مورخان آن را تایید کردهاند، کار بسیار دشواری است.
«مولای ما اینچنین بود» منتشر شد
«کرامت و عفو» نام نخستین جلد از مجموعه«مولای ما اینچنین بود» است که به بیان ویژگیها و رفتار و کردار امام علی(ع) میپردازد. در ابتدای کتاب، خطاب به کودکان آمده: «نمیدانم کلمه سیره را شنیدهای یا نه؟ سیره یعنی روش؛ راه؛ طریقه زندگی. خدای بزرگ و مهربان برای زندگی خوبتر ما الگوهایی قرار داده تا ما روش آنها و زندگیشان را ببینیم و مانند آنها عمل کنیم تا هم زندگی شیرینی داشته باشیم و هم در آن جهان سعادتمند باشیم. »
مجموعه«کرامت و عفو» که برگرفته از نام یکی از داستانهاست به سیره و روش امام علی(ع) میپردازد. «آگاهی بر همه چیز به اذن خدا، زمین هم از او اطاعت میکند، چه کسی لایق قضاوت است؟ اگر با نیت خالص بخواهیم میدهند، حتما هوای شیعیان خود را دارند، نه تنها انسانها که حیوانات هم، به سزای عمل خویش رسید، او امام زنده توست و که خواجه خود روش بندهپروری داند» داستانهایی هستند که در این مجموعه آمدهاند.
موسسه فرهنگی علوی(دبستان علوی) پدیدآورنده و لیلا باباخانی تصویرگر این مجموعه داستانی است. زبان این داستانها زبان کودکانه نیست و تصویرگریها جذابیتی برای بچهها ندارد:« زمان، زمان حکومت عمر بود. روزی دو مرد، مالی را که مشترک بین آن دو بود، نزد پیرزنی مسلمان و متدین اوردند و به امانت به او سپردند..»
اما یکی از ویژگیهای خوب این مجموعه کوتاه بودن داستانهاست. به گونهای که حوصله خواننده سر نمیرود. اما شخصیتپردازیها و پردازش داستانها، چندان جذاب نیست. «کرامت و عفو»، نخستین جلد از مجموعه«مولای ما اینچنین بود» را کتابهای حاجی لکلک(انتشارات تیمورزاده) در 5000 نسخه و به بهای 2950 تومان منتشر کرده است.
نوجوانان «شعرهای باشعور» بخوانند
رودابه حمزهای، شاعر کودک و نوجوان گفت: «شعرهای باشعور» مجموعهشعری برای نوجوانان است که تعدادی شعر نیمایی را در بر میگیرد. اشعار این کتاب عاطفی و اجتماعی هستند.
وی افزود: «شعرهای باشعور» 17 شعر نیمایی را شامل میشود. مذاکراتی در زمینه چاپ این کتاب داشتهام و به احتمال زیاد این کتاب را برای چاپ، به انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان میسپارم.
این شاعر در ادامه گفت: مجموعهشعر دیگرم «ماهی عروس نداره» نام دارد که 10 شعر را شامل میشود که این اشعار برای خردسالان سروده شدهاند. علاوه بر این کتاب، مجموعهشعر خردسال دیگری در آستانه چاپ دارم که آن کتاب هم با نام «شلوار آستین کوتاه»، 10 شعر را شامل میشود.
حمزهای گفت: ویرایش و تصویرگری هر دو کتاب انجام شده و فقط انتشار آنها باقی مانده است. این دو مجموعهشعر تا چندی دیگر توسط انتشارات سوره مهر چاپ خواهند شد.
«پدیدهی انقلاب اسلامی و موج بیداری جدید» در قاب کتاب نشست
پیروزی انقلاب اسلامی ایران زمینهساز و بستر بیداری عظیمی در سراسر عالم شد که دستهبندی و گنجاندن این تحولات در ذیل عنوانی مشخص دشوار است. ولی بیشک تأثیرات این انقلاب بزرگ از قرن بیستم و دوران جنگ تبلیغاتی بین دو ابرقدرت شرق و غرب به قرن بیست و یکم و برهه پسا جنگ سرد کشید. همهی این جنبشها که انقلاب اسلامی ایران راهگشا و رهآموز آنها بود، در مقابله با قدرت نظام سلطه دارای هدف و انگیزه مشترک هستند. ملاحظات غرب در امور کشورهای اسلامی، جنگ تبلیغاتی نظام سلطه با اندیشه انقلاب اسلامی و بحرانهای اقتصادی اجتماعی و فرهنگی عمیق در جوامع غربی به یکباره جنبشهایی را در اقصی نقاط عالم بر ضد فزونخواهیهای غرب و دستنشاندگان آنها در کشورهای اسلامی رقم زد که بیداری اسلامی در منطقهی خاورمیانه و جنبش تسخیر وال استریت در ایالات متحده از آن جملهاند.
این جنبشها در فضایی آغاز شد که با پیشزمینههای تحولات قبلی در جهان متفاوت بود. مؤلف مجموعهی پیش رو با مروری بر معنای انقلاب در عصر پیشامدرن و دوران مدرن به تفاوت در رهیافتهای مختلف در این باره پرداخته و نظرات اندیشمندان مختلف را در این خصوص بیان کرده است. سپس به جریانات و تحولاتی میپردازد که در ادامهی فرایند انقلاب اسلامی ایران و تحتتأثیر آن در چند دهه اخیر در جهان اتفاق افتاده است. نویسنده این تحولات را در هر زمینه و سطحی که باشند «انقلابهای قرن بیست و یکمی» مینامد که با ارزشها و روشهای مختلف در مسیر انقلاب اسلامی ایران گام برداشتهاند. سپس به چالشها و پیامدهای این انقلابها در عرصهی بینالملل پرداخته است.
این اثر در شمارگان 1500 نسخه و 243 صفحه و به قیمت 70.000ریال روانه بازار نشر گردیده است.
با «عالم برزخ» بیشتر آشنا شوید
کتاب «عالم برزخ (عالم حیات زندگی)» درباره حقیقت مرگ، لحظه جان دادن و چگونگی حوادثی که برای انسان در عالم برزخ پیش میآید به همراه بحث رجعت از سوی انتشارات «سبط اکبر (ع)» برای چاپ نخست سال 93 منتشر و به علاقهمندان ارائه شده است.
این کتاب توسط حجتالاسلام اسدالله محمدینیا در چهار فصل با عناوینی همچون «رجعت»، «عالم برزخ (قبر یا مثل)»، «درباره مرگ و مردگان» و «جایگاه معاد در قرآن کریم و روایات» است.
در بخشی از این کتاب درباره «وضع کودکان در برزخ چگونه است؟»، میخوانیم: سؤالی که به ذهن میآید اینکه، کودکان و کسانی که به سن تکلیف نرسیدهاند و به عالم برزخ میروند، اینها وضعشان چه میشود (اگر چه قبلاً بیان شد که کودکان سؤال و فشار قبر ندارند، زیرا به تکلیف نرسیدهاند)؟
در مورد کودکان روایات متعددی است که میتوان از مجموع آنان این نتیجه را گرفت که آنان در عالم برزخ نزد حضرت زهرا (س) و حضرت ابراهیم (ع) و همسر ایشان ساره پرورش داده میشوند.
با توجه به روایتی که میفرماید: عالم برزخ، عالمی است که در آن میتوان نواقص را جبران کرد، پرورش کودکان نزد آن بزرگواران (سلام الله علیهم) با این روایت هماهنگ است، زیرا کودکان زود از دنیا به برزخ هجرت کردند و نتوانستند آن رشد معنوی مناسب را کسب کنند، بر این اساس آنان در عالم قبر نزد حضرت زهرا (س) و ابراهیم و ساره (ع) تربیت و پرورش داده میشوند تا جبران عمر کوتاه و هجرت زودشان به عالم قبر بشود.
کتاب «عالم برزخ (عالم حیات و زندگی)» نوشته «حجتالاسلام اسدالله محمدینیا» در 236 صفحه و با قیمت 7500 تومان منتشر و روانه بازار نشر شده است.
«باران که ببارد» و ارتباط آن با خطبههای همام
علی آقا غفار، نویسنده بیان داشت: کتاب «باران که ببارد» به تازگی برای چاپ سال 93 از سوی انتشارات «امیرکبیر» منتشر و روانه بازار نشر شده است.
وی اضافه کرد: مضمون این کتاب، دربردارنده نکات اجتماعی، روانشناسی اجتماعی و مضامین دینی خطبه همام امام علی (ع) است که برای گروه سنی بزرگسال، نوشته شده است.
آقاغفار ادامه داد: مجموعه داستان «باران که ببارد» دارای 4 داستان بلند و یک داستان کوتاه در 150 صفحه است.
روایت شده یکى از یاران امیرالمؤمنین (ع) به نام «همام» که مردى عابد بود به حضرت عرض کرد که «ای امیر مؤمنان، پرهیزگاران را آن چنان برایم وصف کن که گویى آنان را با چشم مینگرم»، امام علی (ع) تأمل کرد و آن گاه فرمود: اى همام، از خدا بترس و نیکویی کن زیرا خداوند با اهل تقوا و اهل کار نیک است. اما همام با این سخن کوتاه قانع نشد تا این که حضرت تصمیم گرفت که برای او به طور مشروح توضیح دهد.
بر اساس این گزارش، علی آقاغفار متولد 1336 در تهران و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی علوم سیاسی است که تاکنون نزدیک به 33 عنوان کتاب که بیشتر آن حوزه در کودک و نوجوان منتشر کرده است که از جمله آن میتوان به «مه شکن»، «عروس خاموش شهر»، «نیلوفر کبیر» و «سرو شبهای سرخ» اشاره کرد.