به گزارش گروه اقتصادی "خبرگزاری دانشجو"، «علی آقا محمدی» روز یکشنبه در کارگاه آموزشی اقتصاد مقاومتی با تبیین سیاست و مفهوم آن که در دانشکده مدیریت دانشگاه علوم اقتصادی برگزار شد، افزود: ویژگی اقتصاد مقاومتی، اقتصادی توسعه ای و در مسیر پیشرفت کشور است که در مقابل مخاطرات، تهدیدات و تغییرات عکس العمل نشان می دهد.
وی خاطرنشان کرد: اقتصاد مقاومتی ضایعات سیاست های اقتصادی که طی سال های گذشته به کشور وارد شده است را جدا می کند و از فراز و فرودهای خودساخته نجات می دهد.
رییس کمیسیون چشم انداز و نخبگان مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: متاسفانه نحوه نگاه دولت های گذشته به مردم سبب شده که در اقتصاد کشور مشکلات زیادی پیش آید اما اقتصاد مقاومتی به دنبال استفاده از نقاط قوت ما در زمینه های مختلف است.
آقا محمدی، یکی از نقاط قوت ایران را وجود نیروی انسانی عنوان کرد و افزود: منابع و سرمایه داخلی کشور ما زیاد است و در جهان وضعیت خوبی در این زمینه داریم که باید از آن برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده کنیم.
وی ادامه داد: از زمان اکتشاف نفت در مسجد سلیمان و استفاده از اولین محموله های نفتی تا به امروز حدود 38 هزار میلیارد دلار برداشت داشته ایم که تخمین زده می شود تا 30 هزار میلیارد دلار دیگر نفت ذخیره داشته باشیم و اگر تجهیزاتمان را به روز کنیم و توسعه دهیم این میزان به 120 هزار میلیارد دلار خواهد رسید.
وی تصریح کرد: در اقتصاد مقاومتی نوع نگاه ما به نفت تغییر کرده و از کالای مصرفی به کالای سرمایه ای تبدیل شده است که باید از آن در سرمایه گذاری برای پیشرفت اقتصاد کشور بهره برداری کنیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، وضعیت ایران در زمینه سرمایه انسانی را نسبت به شاخص های جهانی خوب توصیف کرد و گفت: ما دومین رشد شاخص نیروی انسانی بعد از کره جنوبی را داریم.
وی، سرمایه های کشور را به فیزیکی، طبیعی و ناملموس تقسیم کرد و افزود: سرمایه ناملموس مربوط به سرمایه انسانی و اجتماعی است که شاید در سال های آینده از این میزان کم شود اما در دو سرمایه فیزیکی و طبیعی هیچ کمبودی وجود نخواهد داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با ابراز تاسف از اینکه اقتصاد ایران هم اکنون فرمایشی است، اظهارداشت: دولت کار خود را در این زمینه انجام می دهد و هر وقت دلش خواست سوخت را گران می کند، جلوی صادرات و واردات را می گیرد و دلیلش هم این است که حدود 80 میلیارد دلار یارانه پرداخت می کند پس می گوید من باید در اقتصاد دخالت کنم.
آقامحمدی، نحوه اداره اقتصاد ایران را بسیار مشکل زا عنوان کرد و خاطرنشان کرد: اگر تغییرات اساسی و بنیادی در اقتصاد کشور ایجاد نکنیم و مردم را برای پیشرفت اقتصادی با دولت همراه نکنیم در آینده دچار مشکلات فراوانی خواهیم شد.
وی، ارتباط کشور با جهان خارج را نیز در زمینه پیشرفت اقتصادی بسیار مهم دانست و تصریح کرد: باید برای روابط خود با جهان نیز شاخص هایی را تعریف کنیم به طور مثال هند در سال های آینده به دلیل این که کشوری با فناوری هسته ای است و رشد اقتصادی سریعی دارد عاملی تهدید کننده برای ایران خواهد بود.
رییس کمیسیون چشم انداز و نخبگان مجمع تشخیص مصلحت نظام، تحریم ها را نیز یکی از تهدیدات خارجی اقتصاد ایران عنوان کرد و گفت: تاکنون تحریم هایی به این شکل که علیه ایران اعمال شده در جهان وجود نداشت. هر یک از شرکت ها توسط آمریکایی ها مورد بازرسی قرار می گیرند زیرا آنها برای این که بر تحریم ها تمرکز داشته باشند حتی به میزان بسیار کمی از سهام شرکت های بزرگ را خریداری کرده اند تا به منابع و رفتارهای آنها دسترسی و نظارت داشته باشند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: البته تهدیدات خارجی منحصر به آمریکا نیست، اگر تحریم ها برداشته شود و مذاکرات کنونی با غرب به خوبی پیش برود حدود 5 تا 6 سال آینده به طور تدریجی تحریم های بسیار گسترده ای که هم اکنون وجود دارد، برداشته خواهد شد چون این تحریم ها پیچیدگی های بسیار زیادی دارد و هر مرحله آن شاید چند ماه به طول بینجامد.
آقامحمدی، مقوله اشتغال در داخل کشور را نیز یکی از تهدیدات مهم اقتصاد ایران در سال های آینده عنوان کرد و گفت: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفته است که حدود 2 میلیون شغل بدون متصدی داریم و بیشتر این شغل ها در اختیار مهاجرین افغانی است .
وی ادامه داد: اگر این مهاجرین به کشورهای خود بازگردند اقتصاد ایران دچار مشکلات اساسی می شود. اما در عین حال صادرکننده نیروی تحصیلکرده نیز هستیم و اگر شغل هایی که احتیاج به نیروی متخصص دارند در آینده ایجاد نشوند با مهاجرت گسترده نخبگان مواجه خواهیم شد.
جانشین کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از سخنان خود، از دیگر مخاطرات اقتصادی کشور را تهدیدات مشترک جهانی عنوان کرد و گفت: این تهدیدات ارتباط مستقیمی با مسایل داخلی ما ندارد.
آقامحمدی اظهارداشت: به طور مثال بحران های مالی سال های گذشته اروپا و آمریکا ممکن است بر اقتصاد ما نیز تاثیر بگذارد که برای حل آن احتیاج به انعطاف و قدرت تشخیص این مشکلات در اقتصاد کشور داریم.
وی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران از اولین کشورهایی است که نسبت به تغییرات در اقتصاد جهانی سندی تهیه و آن را اجرایی کرده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که اقتصاد مقاومتی به دنبال ایجاد تعادل در اقتصاد کشور است، افزود: واقعیت اقتصاد کشور این است که ساختاری وجود دارد که دولت هر زمان که بخواهد در اقتصاد دخالت می کند زیرا بودجه کشور متاسفانه به نفت وابسته است به شکلی که 34 درصد از هزینه جاری کشور از فروش نفت به دست می آید.
آقامحمدی، میانگین نرخ رشد اقتصادی کشور در طی 40 سال گذشته را حدود 4.8 درصد عنوان و خاطرنشان کرد: باید تغییراتی بنیادی در اقتصاد ایجاد کنیم تا بتوانیم این رشد را به هشت درصد برسانیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اما اگر همانند 9 سال گذشته اقتصاد کشور حرکت کند فقط 40 درصد از اهداف چشم انداز 20 ساله را می توانیم محقق کنیم ولی باید رشد اقتصادی مان را به 12 درصد برسانیم تا بتوانیم به صد در صد اهداف ترسیم شده در چشم انداز 20 ساله دست پیدا کنیم.
وی، میزان بهره وری نیروی کار در ایران را نسبت به کشورهای همجوار مانند ترکیه، عربستان، مصر و پاکستان خوب توصیف کرد و یادآور شد: اما در بهره وری سرمایه مشکل اساسی داریم به شکلی که باید در نشست های دانشگاهی از جوانان استفاده کنیم اما متاسفانه در این نشست های مهم برخی دلالان حضور پیدا می کنند و به فکر منافع مادی هستند.
وی، بهره وری نیروی انسانی در کشورمان را نسبت به دیگر کشورها در شرایط خوبی توصیف کرد و گفت: در عین حال متاسفانه طی سال های گذشته به دنبال افزایش بهره وری سرمایه نیز بودیم که با ایجاد دعواهای سیاسی بدون پیشرفت، این کار رها شد.
وی با بیان این که مدیران کشور حدود 444 هزار نفر هستند، یادآور شد: بودجه ای که خرج دفتر کار این مدیران می شود بیشتر از تهیه چندین جهیزیه یک عروس است و براساس گزارش جانشین معاونت توسعه و منابع انسانی ریاست جمهوری هزینه مدیران خرج هنگفتی را به کشور تحمیل می کند.
وی، تحریم فروش نفت توسط کشورهای غربی را فرصتی تاریخی برای کشورمان عنوان کرد و ادامه داد: ما هرگز نمی توانستیم اقتصاد خود را از نفت جدا کنیم اما با تحریم ها به طور ناخواسته در این مسیر قدم گذاشتیم.
آقا محمدی با بیان این که باید به دنبال افزایش نیروی انسانی در کشور باشیم، گفت: اگر تمامی زوج ها در کشورمان امروز تصمیم بگیرند که بچه دار شوند نرخ رشد اقتصادی ایران به حدود 2.48 درصد می رسد و در آینده صد میلیون نفر جمعیت خواهیم داشت اما پاکستان هم اکنون 160 میلیون نفر جمعیت دارد و در همان زمان آن را به 300 میلیون نفر یعنی سه برابر ما می رساند که یک تهدید بزرگ برای کشور ما است.
وی ادامه داد: آمریکا به دنبال مرعوب کردن ایران در تولید انرژی است، در آینده بین ایران، عراق و عربستان رقابت شدیدی در زمینه انرژی خواهد بود و اگر گروه تروریستی داعش در خاورمیانه، شمال عراق و سوریه به وجود آمده است فقط به خاطر این است که شیعیان ایران و عراق از گردونه رقابت با عربستان خارج شوند به همین دلیل آمریکا به دنبال تجزیه عراق است تا عربستان به عنوان بزرگترین تولید کننده انرژی در جهان تبدیل شود.
وی، هدف اقتصاد مقاومتی را تامین رشد پویا و بهبود شاخص های مقاومت اقتصادی دانست و گفت: باید با اجرایی کردن اقتصاد مقاومتی به اهداف سند چشم انداز 20 ساله کشور دست یابیم.