به گزارش خبرنگار دولت «خبرگزاری دانشجو»، قرار بود طبق اخبار واصله ۸ صبح امروز سه شنبه ۱۵ مهرماه مراسم آغاز سال تحصیلی مراکز پژوهشی و فناوری کشور در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شود.
با ورود به خیابانهای اطراف فضای امنیتی موجود حاکی از حضور شخصی سیاسی بود.
پس از آنکه در ساعت 8 و 30 دقیقه صبح به فضای تالار وارد شدیم صندلیها مملو از حضور دانشجویان بود. با نگاه به چهرهها متوجه میشدیم که برخی از دانشجویان ایرانی نیستند و در این بین دانشجویان خارجی هم حضور دارند.
با پرس و جو متوجه شدیم که مدعوین و دانشجویان حاضر در تالار از دانشجویان نخبه کشوری و دانشجویان غیرایرانی هستند.
از همان ساعات ابتدایی حضور محمدعلی نجفی، سرپرست وزارت علوم، جعفر میلی منفرد معاون آموزشی وزارت علوم و محمود نیلی احمدآبادی سرپرست دانشگاه تهران در صف اول بارز و برجسته بود.
در میان فضای امنیتی موجود در تالار حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی به همراه حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی و حسین فریدون دستیار ویژه خود وارد تالار شد و در ردیف اول صندلیها قرار گرفت.
قرائت قرآن توسط رحیم خاکی از قاریان برجسته صورت گرفت و پس از آن مجری برنامه با دعوت از محمود نیلی احمدآبادی، سرپرست دانشگاه تهران فضای موجود در سالن را جدیتر کرد.
احمد آبادی در میان سخنان خود سیاستهای اصولی دولت تدبیر وامید را موجب ایجاد فضای نشاط در دانشگاهها دانست و بیان کرد: این مهم تمایل سایر کشورها را خاصه در حوزه تحصیلات تکمیلی افزایش داده است.
وی افزود: مشکلات مالی مزمن باعث شد دانشگاهها آنگونه که باید نتوانند به مسئولیتهای اساسی خود بپردازند.
وی حضور دانشجویان دکترا در تولید علم و فناوری را جدی دانست و افزود: ایجاد مرجعیتهای خاص در دانشگاه میتواند زمینه نقش آفرینی موثرتری را فراهم کند.
نکته قابل توجهای که در میان سخنان احمدآبادی وجود داشت درخواست تشکلهای دانشجویی از دکتر روحانی بود.
وی اینگونه بیان کرد که با توجه به عدم زمان کافی جهت بیان صحبتهای تشکلهای دانشجویی آنها درخواست دارند از رئیس جمهور تا در زمان مناسب، زمانی را جهت گپ و گفت به آنها اختصاص دهند.
این مهم در حالی بود که میرحاجی در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص مراسم آغاز سال تحصیلی که امروز در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: تنها پنج کارت دعوت به بسیج دانشجویی داده شد و به همین دلیل بسیج هم به همراه سایر تشکلها به نشانه اعتراض در این مراسم شرکت نکرد.
وی افزود: ظاهرا به برخی از تشکلها چند برابر کارت دعوت داده شده است.
در ادامه برنامه جعفریان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران سخنرانی کرد.
وی به ضرورت استقلال دانشگاهها اشاره کرد و گفت: دولت تدبیر وامید در یکسال گذشته موفقیتهای خوبی در روابط بین الملل، اقتصاد و سلامت کسب کرده است که این امر نشان دهنده اتکای دولت به دانشگاهیان بوده است.
پس از آن مجری برنامه ضمن دعوت از پوریا روزرُخ دانشجوی نمونه کشوری از دانشگاه علوم پزشکی تهران تریبون را در اختیار وی قرار داد.
اظهارات اولیه روز رخ، تشویق اولیه حضار را به همراه آورد چرا که وی قاطعانه اعلام کرد «با توجه به مسائل امنیتی موجود نتوانستم کاغذی که نوشتههایم در آن بود را به همراه آورم به همین خاطر مجبورم به صورت شفاهی گفتههایم را بیان کنم و نکته جالب توجه لبخند ملیح و همیشه آرام روحانی نسبت به عرایض این دانشجوی نخبه کشوری بود.»
روزرُخ به چهارمحور اصلی در صحبتهای خود با رئیس جمهور اشاره کرد و ادامه داد: درخواست دارم تا مسئولین تلاش کنند روشهای تدریس موجود در یک فرم تحصیلی به اصولیترین ایده آلهای بین المللی نزدیک شود.
وی همچنین در محوری دیگر به بحث پژوهش اشاره کرد و گفت: هر چند که در این میان رشد خوبی داشتیم اما نیازمند حمایتهای مادی و معنوی هستیم لذا در برنامه پنجم توسعه سه درصد صرف پژوهش شود.
وی درخواست سوم خود را اینگونه عنوان کرد که مسئولین وزارت علوم و بهداشت چارهای کنند تا روبه راه شویم که نیازمند سیاست گذاری مطلوب هستیم.
روزرُخ محور پایانی صحبت خود را به فعالیتهای دانشجویی و صنف دانشجویی اختصاص داد و گفت: استفاده از واژه صنف برای دانشجویان واژه خوبی نیست، امکانات رفاهی برای دانشجویان با آنچه ایده آل است فاصله دارد که این امکاناتشان آنها را حفظ نمیکند لذا استدعا داریم از وزیر محترم بهداشت که محصلین حاضر در بیمارستانها را که در این زمینه با مشکل مواجه هستند یاری کنند.
پس از آن مجری برنامه پاسخی جالب توجه به اظهارات روز رخ داد و اظهار داشت: ما فکر میکردیم دستگاههای کنترلی تنها قادر به سنجش اشیاء فلزی هستند اما امروز فهمیدیم ظاهراً متن نگارش شده هم سنجش میشود.
و بعدتر قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت خطاب به دانشجویان گفت: گفتمان موجود در انتخابات ۲۴ خرداد از دو منظر با دانشگاه ارتباط مستقیم دارد یکی امید و دیگری عبور جاده عقلانیت از دانشگاهها.
وی با تاکید بر اینکه موثرترین سلاح جهان علم است، اظهار داشت: در عقلانیت دانشگاهها آنکه بهتر میاندیشد آرای بهتری دارد و دانشگاه بهترین فرصت زندگی برای علم و خردورزی است.
وزیر بهداشت خطاب به دانشجوهای علوم پزشکی گفت: آرزو میکنیم شور و امید امروز در تصمیمتان چراغ راه شما در آینده باشد.
قاضیزاده در انتهای سخنان خود تاکید کرد: گفتمان اعتدال و تدبیر بیش از هر جا به دانشگاهها تعلق دارد و افراطیگری در محیطهای علمی جایگاهی ندارد.
در آخر محمدعلی نجفی، سرپرست وزارت علوم در مراسم آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاهها درمیان دانشجویان گفت: دانشگاهها به عنوان کانون آزاد اندیشی و محفل نقد و بررسی مسائل کشور از اهمیت بالایی در هر نظامی برخوردار هستند.
سرپرست وزارت علوم ادامه داد: اگر چه سه هفته از فعالیت آموزشی دانشگاهها میگذرد اما امروز این مراسم مایه حرارت بیشتر در فعالیتهای علمی دانشگاهها خواهد بود.
وی افزود: متاسفانه امروز با مسائل و چالشهای حادی در ارتباط با آموزش عالی روبه رو هستیم که نیاز به توجه جدی دارد.
پس از آن با دعوت از رئیس جمهور سکوتی سنگین بر فضای موجود در تالار حاکم شد.
رییس جمهور در همان بخشهای ابتدایی سخنان خود پاسخ مجری برنامه درباره عدم حضور تشکلهای دانشجویی را داد و اظهار داشت: «اینکه بیان سخنان تشکلهای دانشجویی در برنامه امروز گنجانده نشده بود، مایه تاسف است. آمدن من به دانشگاه بیشتر برای شنیدن است تا حرف زدن.»
این سخن رییس جمهور تشویق حاضرین را به دنبال داشت.
همچنین وی در بخشی دیگر از صحبتهای خود با تاکید بر اینکه در طول این مدت تلاش بر این بوده است که در فضای دانشگاه از فضای امنیتی فاصله و فاصله بگیرد ادامه داد: تلاش ما بر این بوده که اگر فردی با دلایل ضعیف کنار گذاشته شده به سر کار و کلاس خود بازگردد تلاش ما بر این بود که در دانشگاههای ما فضای آرامش باشد ضمن اینکه همه گروهها نظرات سیاسی و نقد خود را داشته باشند و همه بدانند اینجا دانشگاه است و باشگاه سیاسی نیست. مرکز فعالیت احزاب نیست.
رییس جمهور در بخشی دیگر با بیان اینکه در طول یک سال ۴ وزیر و سرپرست را در وزارت علوم تجربه کردهایم گفت: از آقای میلی منفرد خواهش کردیم که بیایند که مجلس به او رای نداد از توفیقی خواهش کردیم که قبول کرد اما از یمین و یسار به ما فشار آمد که او را معرفی نکنید گفتیم اهلا و سهلا و به خاطر دانشگاه سر فرود آوردیم و فرجی دانا که روی کار آمد موضوع بورسیهها شروع شد؛ بورسیه و ما ادراک مالبورسیه!
ادبیات عربی امروز رییس جمهور یکی از نکات جالب و در خور توجه بود که تعجب همه را برانگیخته بود و البته موجب به وجد آمدن دانشجویان و تشویقهای مکرر آنها میشد.
همانطور که خبرنگاران مشغول نگارش صحبتهای روحانی و گهگاهی تشویقهای حاضرین در تالار بودند ناگهان فلشهای دوربین به سمت انتهای تالار خودنمایی کرد و همین موضوع موجب شد که سرها به سمت بالا چرخیده شود.
آنچه که لنزهای دوربین اهمیت آن را جلوه گر کرده بود، شعارهای بود که بر کاغذهای متوسط در دستان برخی از دانشجویان خودنمایی میکرد. شعارهایی از قبیل «آقای روحانی، منتظر تحقق وعدههایتان هستیم» یا اینکه «دانشگاه پادگان نیست» و یا اینکه «امید هویت ماست»
و تازه اینجا بود که متوجه شدیم فضای امنیتی حاکم در ردیفهای انتهایی شاید بیدلیل هم نبوده است البته این جای سوال بود که آیا این شعارها هم مثل دست نوشتههای دانشجوی نمونه کشوری از تنگ ناهای امنیتی گذشته بود یا خیر؟؟؟!!!!
البته ایجاد فضاهای امنیتی حاکم در دانشگاهها به دلیل حضور رییس جمهور قبلا هم مسبوق به سابقه بوده و که نمونه بارز اخیر آن در سفر دکتر روحانی به سیستان و بلوچستان قرار بود وی در تالار فردوسی دانشگاه سیستان وبلوچستان با نخبگان و اساتید شهر زاهدان دیدار کند، اما دانشگاه سیستان وبلوچستان و اطراف تالار فردوسی این دانشگاه در آن زمان هم تحت شدیدترین تدابیر امنیتی قرار گرفت و نیروهای امنیتی تیم روحانی با سلاح "دوشکا" در داخل دانشگاه مستقر شدند.
به گفته برخی از مسئولان دانشگاه قرار بود، که بر اساس برنامه، تعدادی از دانشجویان و اعضای تشکلهای دانشجویی دانشگاه سیستان وبلوچستان در تالار فردوسی از نزدیک با رئیس جمهور دیدار کنند که با مخالفت مسئولان استانی حضور آنان در این جلسه لغو شد.
بالاخره با خروج دکتر روحانی از تالار علامه امینی و ورود به محوطه خارج از تالار تجمعهای کوچک چند نفره دیده میشد.
خودنمایی تجمع بزرگتری ما را بر آن داشت تا نزدیکتر برویم و یکی از دانشجویان خانم با در دست داشتن برگهای که روی آن نوشته شده بود «آقای رئیس جمهور ایران! ما نگران تحریمهای زمینی نیستیم، نگران تحریمهای آسمانی هستیم» مشغول پاسخ دادن به سوالات و گپ و گفت با سایر هم دانشکدهایهای خود بود.
به هر حال دومین سال از شروع سال تحصیلی جدید در دولت یازدهم نیز با وجود فضای امنیتی و البته حضور کمرنگ تر از گمرنگ دانشجویان به کار خود پایان داد.
از طرز نوشتن اون شعارها روي كاغذ، معلومه كه در داخل سالن و بعد از تفتيش تيم امنيتي نوشته شده است. فهميدنش خيلي كار سختي نيست...