آخرین اخبار:
کد خبر:۴۱۳۶۰۹
گزارش/

مهمترین اقلام صادراتی و وارداتی از چین کدامند؟

در حال حاضر چین تبدیل به دومین واردکننده بزرگ به ایران شده است در صورتی که ۱۰ سال پیش، پنجمین رتبه را در بین واردکننده‌های کالا به ایران داشت و پیش‌بینی می‌شود حجم روابط تجاری دو کشور در سال‌های آتی از مرز ده میلیارد دلارهم فراتر رود. 

به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، چین دیر زمانی که جای پای خود را در اقتصاد ایران محکم کرده است. چشم بادامی‌ها، در سال ۹۱ در حالی ۷میلیارد و 344 میلیون دلار کالا به ایران وارد کرده‌اند که در سال ۱۳۸۴، یعنی مصادف با آغاز به کار دولت نهم بود، تفاوت زیادی با جایگاه کنونیشان در بازار ایران داشتند.

 

در حال حاضر مناسبات اقتصادی تهران - پکن به حدود ده میلیارد دلار در سال می‌رسد و تراز تجاری نیز بهبود یافته است.

 

در حال حاضر چین تبدیل به دومین واردکننده بزرگ به ایران شده است در صورتی که 10 سال پیش، پنجمین رتبه را در بین واردکننده‌های کالا به ایران داشت. جایگاه آنان نیز برخلاف رقیبان عرب خود، هیچگاه در بازار ایران دچار تزلزل نشد، چرا که بازار ایران همواره با روی باز پذیرای اجناس چینی بوده است. بدین ترتیب می‌توان اذعان داشت، تحریم‌ ایران برای هیچ کشوری که سودی نداشته باشد، برای چشم بادامی‌ها همواره سودآور بوده است.

 

شرکت‌‌های چینی در زمینه‌های گوناگون اقتصادی در بازار ایران به فعالیت مشغولند و نزدیک به صد پروژه در اختیار شرکت‌های دولتی و خصوصی چینی قرار گرفته است. پروژه‌ها و طرح‌های اساسی، بنیادی و زیربنایی از این گروه هستند. عرصه نفت و گاز نیز یکی از میدان‌های جدید همکاریایران و چین بوده و از ظرفیت بالایی برخوردار است. تاکنون نیز قراردادها و توافقنامه‌های مهمی در این ارتباط بین دو کشور به امضاء رسیده است.

 

بر اساس گزارشات منتشر شده، پیش‌بینی می‌شود حجم روابط تجاری دو کشور در سال‌های آتی از مرز ده میلیارد دلارهم فراتر رود.

 

بر اساس آمار منتشر شده توسط گمرک جمهوری اسلامی، از سالیان گذشته صادرات کشور روندی صعودی به خود گرفته است. بر اساس این آمار، روند صادرات ایران به کشور چین طی فروردین‌ماه سال 93 رشدی 62.31 درصد از نظر ارزشی داشته است. از نظر وزنی نیز شاهد رشد 67 درصدی بوده‌ایم، به طوری که از 942 هزار تن در فروردین‌ماه 88 به 1575 هزار تن در فروردین‌ماه سال 93 رسید.

 

همچنین ارزش دلاری صادرات ایران به چین در ماه فروردین سال 92، 204 میلیون 973 هزار و 809 دلار بوده که در فروردین‌ماه سال گذشته به 332میلیون و 691 هزار و 855 دلار افزایش یافت.

 

براساس این گزارشات، در سال گذشته صادرات غیرنفتی ایران به چین، رشد 47 درصدی را نسبت به سال 87 تجربه کرده است. بدین ترتیب هم اکنون چین دومین شریک صادراتی ایران است و سهم این کشور از کل صادرات غیرنفتی کشورمان به 14.37 درصد رسیده است.

 

حال در گذاری به بررسی آمار صادرات و واردات ایران و کشور چین می‌پردازیم:

 

نگاهی گذرا بر صادرات ایران به چین:

 

شایان ذکر است، صادرات ‌غيرنفتي ‌ايران ‌به‌ چين‌ طي ‌يك دهه گذشته، دچار تحول اساسي و رشد قابل ملاحظه‌ای شده است، بطوريكه طي اين مدت شاهد افزایش  32 برابر این ارقام بوده‌ایم و صادرات ‌از 266 ميليون دلار در سال 1383به 5,905 ميليون دلار در سال 1392 افزايش يافته است. چين در سال 85 و 86 سومين، در سال 87 و 88 دومين و در سال 89 و 90 به بعد اولین شریک صادراتی ایران بوده است.

 

محصولات پتروشيمي با بيشترين ارزش و پس از آن مواد كاني و معدني و همچنين محصولات غذايي بالاترين رقم در صادرات غيرنفتي را به خود اختصاص داده‌اند. بر این اساس، لوله های جداره سازی استخراج نفت، رتبه دار نخست وارداتی‌ها از چین است. بطوریکه در سالی که گذشت، ۱۰۴میلیون کیلوگرم از این نوع لوله‌ها به ارزش ۱۷۱میلیون دلار به ایران وارد شده است. بدین ترتیب مهم‌ترین اقلام صادراتی ایران به چین شامل متانول، پروپان مایع، سنگ آهن، پلی اتیلن، بوتان مایع، پارا اکسیلن، سنگ مرمر، گل گوگرد، آلومینیوم و مس است. در سال گذشته ۷۳۳ میلیون و ۴۵۰ هزار دلار متانول به وزن۱ میلیارد و ۹۴۶ کیلوگرم از ایران به چین صادر شده است.

 

از لحاظ تعداد نیز، بیشترین کالایی که از چین وارد خاک ایران شده، تخته‌های MDFاست. در سال ۹۱، ۱۶۰میلیون کیلوگرم تخته MDF به ارزش ۷۳ میلیون و ۶۲۳ هزار دلار از چین وارد ایران شده است.

 

همچنین اقلامی چون تراکتورهای جاده‌ای، پروفیل آهنی یا فولادی، واگن‌های مسافری، لودر، میله‌های آهنی یا فولادی، لوله حفاری برای استخراج نفت یا گاز، لوکوموتیو برقی از جمله کالاهای صادراتی چین به ایران است.

 

مهمترين رقباي صادراتي ايران در بازار چين شامل كشورهاي ژاپن، كره جنوبي، تايوان، آمريكا، آلمان، مالزي، سنگاپور، استراليا و روسيه هستند.

 

نگاهی گذرا بر واردات ایران از چین:

 

همانگونه که صادرات ایران رشد داشته است، ميزان واردات ايران از چين نیز در طي يك دهه گذشته با رشد همراه بوده است. بر این اساس طي مدت زمان ده ساله گذشته، آمار واردات از کشور چین بيش از 8 برابر شده و ‌از 1,970 ميليون دلار در سال 1383به 7,344 ميليون دلار در سال 1392 افزايش يافته است و چين در سال 85، 86  و 87 سومين و در سال 88 به بعد دومین شريك وارداتي ايران بوده است. 

 

همچنین مهمترين اقلام وارداتي ایران از چين را ماشين‌ها و دستگاه‌هاي مكانيكي، موتورهاي پيستوني تناوبي، وسايط نقليه حمل‌ و نقل كالا، تري فسفات سديم، دانه‌ذرت، واگن مسافري، لوله آهني ‌يا فولادي، دستگاه‌هاي‌گيرنده ‌و ‌فرستنده، ‌اجزاء و قطعات توربين‌ها، ماشين‌هاي مغناطيسي و ماشين‌هاي راهسازي تشكيل مي‌دهد. مهمترين‌كشورهاي واردكننده ازچين شامل‌آمريكا، هنگ‌كنگ، ژاپن، كره جنوبي، آلمان، هلند، انگليس، تايوان و سنگاپور هستند.

 

درمجموع می‌توان گفت، تراز تجاري ايران با كشور چين با احتساب ‌صادرات نفت مثبت ‌است، اما با توجه به روند رو به رشد صادرات ايران و تند تر بودن آهنگ رشد صادرات نسبت به واردات، در آينده نه چندان دور مي‌توان ابراز امیدواری کرد كه حتي بدون احتساب نفت نيز تراز تجاري ايران با چين مثبت گردد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۵
مهم‌ترین اقلام صادراتی ایران به چین شامل متانول، پروپان مایع، سنگ آهن، پلی اتیلن، بوتان مایع، پارا اکسیلن، سنگ مرمر، گل گوگرد، آلومینیوم و مس است.!!!!!!!
جل الخالق!!! هر چی ماده خام هست مفت میدن به چینی ها بعد اونا فرآوریش میکنن 100 برابر قیمت اولیه ش میدن به ما. بعد هم ما میشینیم اینجا افتخار می کنیم دور همی !!!! واسه خودمون رقیب هم می تراشیم!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
اونجوری که من تحقیق کردم تو خام فروشی سنگ معدن تقریبا تو هر تن حدود 15 دلار واسمون سود داره، ولی کشور مقصد پس از فرآوری می تونه از همون یه تنی که از ما خریده حدود 500 دلار حداقل سود ببره!!!! یعنی دقیقا مفت میخرن و بعد میفروشن به ما
4
0
پربازدیدترین آخرین اخبار