کد خبر:۴۲۶۵۱۵
گزارش/

«دبه» از ۱+۵ به دست دولت یازدهم رسید/ منتظر ارزانی نباشید، توافق دیگر معجزه نمی کند

مدت زیادی نمی‌گذرد از زمانی که مسئولین از اهمیت توافق هسته‌ای بر وضعیت اقتصاد و معیشت مردم سخن می‌گفتند و همه مشکلات اقتصادی را به گردن تحریم‌ها و البته آثار سوء مدیریتی در دولت دهم نسبت می‌دادند اما حال توافق دیگر معجزه نمی‌کند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ اگر توافق کنیم دلار ارزان می شود. بدون ویزا سفر می کنیم. همه چیز ارزان می شود. اقتصاد ایران متحول می شود. سرمایه گذاران خارجی روانه ایران می شوند. آلودگی هوا کاهش می یابد. مشکل آب حل می شود. ادعاها و یا وعده هایی که در یکسال و اندی اخیر بارها و بارها از زیان مسئولان دولت یازدهم شنیده شد.

 

ایران و 1+5 به یک جمع بندی در مذاکرات رسیدند اما به یک باره همه چیز برعکس شد. قیمت ها در بازار ارز رو به افزایش گذاشت. شاخص کل در تالار بورس پس از چند روز افزایش، سقوط کرد و کالاهای اساسی نیز با بخشنامه معاون اجرایی رئیس جمهور گران شد.  

 

طبق این بخشنامه، هرگونه افزایش قیمت کالاها و خدمات اولویت اول شامل کالاهایی نظیر گندم، آرد، نان، قند و شکر، مرغ، تخم مرغ، برنج، روغن نباتی، گوشت قرمز، کره، شیرخام؛ کودهای اوره، فسفات و پتاس، محصولات لبنی پرمصرف (شیر پنیر ماست)، انواع کالاهای یارانه ای (حسب ضرورت و اعلام کارگروه تنظیم بازار) در سال جاری تا سقف ۶ درصد (صرفا بر اساس سهم هزینه های سوخت و حامل های انرژی، حقوق و دستمزد و... در قیمت تمام شده کالاها و خدمات) با تصویب سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و بیش از آن پس از تایید سازمان مذکور (هیات تعیین و تثبیت قیمت ها) مستلزم اخذ مصوبه از کارگروه تنظیم بازار است.

 

محمد رضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز صبح روز جاری (29 تیرماه) از ابلاغ بخشنامه شریعتمداری به وزارتخانه مطبوعش خبر داده و دلیل افزایش قیمت ها را رشد هزینه‌های تولید از محل دستمزدها و هزینه انرژی اعلام کرد.

 

مدت زیادی نمی گذرد از زمانی که مسئولین از اهمیت توافق هسته ای بر وضعیت اقتصاد و معیشت مردم سخن می گفتند و همه مشکلات اقتصادی را به گردن تحریم ها و البته آثار سوء مدیریتی در دولت دهم نسبت می دادند.

 

تا پیش از جمع بندی مذاکرات بود که معاون اول رئیس جمهور از فشار اقتصادی ناشی از تحریم ها سخن می گفت و بالا بودن نرخ ارز را به این تحریم ها نسبت می داد اما درست یک روز بعد از توافق شاهد بودیم که وی گفت: «البته برخی رخدادها می تواند به صورت انتظارات ایجاد شود و تاثیری روی قیمت ها بگذارد.»

 

وی همچنین در حالی که بسیاری از کارشناسان بارها و بارها به وی متذکر شده بودند که بهبود وضعیت اقتصادی کشور نه به رفع تحریم ها بلکه به یک برنامه ریزی صحیح نیاز دارد، به یک باره گردشی 180 درجه در مواضع خود ایجاد کرد و گفت: « برای این که منابع منجر به رفاه شود نیاز به برنامه ریزی صحیح است که آن برنامه ها هم یک شبه اجرا نخواهد شد.»

 

همچنین پیش از این ادعا میشد پس از رسیدن به یک توافق هسته ای درآمدهای ناشی از فروش نفت ایران دوبرابر خواهد شد. ادعایی که آن نیز پس از جمع بندی مذاکرات تغییر کرد و حال معاون شرکت ملی نفت آن را معجزه می خواند و می گوید: «معجزه‌ای بلافاصله پس از حصول توافق احتمالی هسته‌ای در صنعت نفت رخ نخواهد داد.»

 

روزنامه های حامی دولت نیز که در مدت مذاکرات همواره آن را کلید حل مشکلات کشور و ملت می دانستند حال در ارزیابی شرایط اقتصادی پس از تحریم نوشتد: توافق معجزه نمی‌کند.

 

به عنوان مثال روزنامه اعتماد می‌نویسد: ماراتن هسته‌ای به خط پایان نزدیک می‌شود. اقتصاد ایران در انتظار است. حالا برخی از روزهایی سخن می‌گویند که در آن خبری از تحریم نیست اما تهدید همیشه وجود دارد. اقتصاد درونزا می‌تواند تحریم‌ها را به حداقل برساند.

 

این روزنامه افزود: هر چند تصورات متفاوتی از فردای توافق و تحریم در ذهن افکار عمومی نقش بسته است و برخی این تصور را با زبان طنز به تصویر می‌کشند اما آنچه حقیقت دارد این است که توافق معجزه نخواهد کرد. شاید بررسی وضعیت اقتصادی ایران در سال‌های پیش از این، قبل از تشدید تحریم‌ها و قبل از آنکه تحریم خود را نشان بدهد، گویای آن باشد که اقتصاد ایران از چه موقعیتی برخوردار است و با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند. تولید مبتنی بر واردات، خام‌فروشی، وابستگی به نفت، سطح پایین دستمزدها و بهره‌وری اندک همگی سبب شده است اقتصاد ایران از مشکلات فراوانی رنج ببرد.

 

واقعیت این است که در سال های گذشته مذاکرات هسته ای و رسیدن به یک توافق خوب به جد مورد توجه سیاستمداران کشور قرار گرفت تا از این رهگذر کشورمان از سد تحریم ها عبور کند. اهتمام دولت یازدهم نیز در بخش اقتصادی به رفع کامل تحریم ها به ویژه تحریم های نفتی معطوف بوده است و می توان گفت یکی از دستاوردهای مهم توافقات هسته ای، بازگرداندن درآمدهای نفتی بلوکه شده ایران به کشور است. اما بازگشت حدود 120 میلیارد دلار پول بلوکه شده به چرخه اقتصادی کشور چه اثراتی دارد؟ شاید موضوعی که بیش از بازپس گرفتن این دلارها باید مورد توجه مسئولان و سیاستمداران کشور قرار گیرد، نحوه تزریق این درآمدهاست چرا که تزریق نادرست این درآمدها می تواند اثرات منفی جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

 

در این بین تولیدکنندگان شاید بیش از هر گروه دیگری از سرازیری ارزهای بلوکه شده نفتی به اقتصاد ایران واهمه دارند. این گروه معتقدند در صورتی که موج حضور این دلارها هدایت نشود، شاهد سونامی ای بسیار مخرب تر از تحریم ها خواهیم بود که طبیعتا اقتصاد ایران در شرایط پس از تحریم را بیشتر از شرایط عادی مورد تهدید قرار خواهد داد چرا که پس از رفع تحریم ها علاوه بر این ارزهای بلوکه شده، ارزهای ناشی از افزایش فروش نفت، ارزهای ناشی از ورود سرمایه گذاران خارجی و همچنین ارزهای ناشی از صادرات غیرنفتی نیز وارد اقتصاد ایران می شوند که این فرایند جایی با دلواپسی همراه می شود که سیل این جریان باز هم به سمت نفت و گاز رفته و سایر صنایع تولیدی و صنعتی از آن بی بهره بمانند.

 

علاوه بر آن نگرانی ناشی از افزایش واردات انبوه را نیز نباید نادیده گرفت. همانگونه که پیش از این نیز بیان شد بیم آن وجود دارد با افزایش درآمدهای ارزی دولت و تزریق بی هدف این درآمدهای ارزی به بازار، کاهش قیمت ارز را به دنبال داشته باشد که خود از عوامل افزایش واردات است. افزایش واردات نیز در درجه اول تولید را تحت الشعاع قرار می دهد که در ادامه این فرایند اشتغال مورد هدف قرار خواهد گرفت.

 

بله باید اذعان داشت در شرایط پس از لغو تحریم‌ها که آغاز فصل جدید اقتصاد ایران است، عدم هدایت دلارهای بلوکه شده، افزایش درآمدهای نفتی و نیز ازدیاد برخی خطوط اعتباری برای پروژه‌های اقتصادی چالشهای اساسی خواهد بود که برای چیره شدن بر این چالشها بایستی دولت نقشه راهی برای حمایت از صنایع کوچک و متوسط داشته باشد.

 

بررسی‌های به عمل آمده نشان می دهد بیشتر تمرکز سرمایه گذاران خارجی بر صنایع بزرگ کشور می باشد و این در حالی است که ممکن است این سرمایه گذاران خارجی به سمتی بروند که با شرکت‌های بزرگ دولتی یا حتی شبه دولتی وارد سرمایه گذاری‌های مشترک و حتی مذاکره شوند، بنابراین باز هم صنایع کوچک و متوسط کشور از این افزایش درآمدهای ارزی کشور بی‌نصیب می‌مانند.

 

در شرایطی که برخی سودجویان با استفاده سوء از تحریم ها هر روز چاق تر و چاق تر شده اند، طبیعتا چوب لای چرخ استفاده بهینه از دلارها خواهند گذاشت و عدم هدایت درست این منابع توسط دولت سبب بروز مشکلات تازه در اقتصاد ایران خواهد شد.

 

در اینکه تمامی مشکلات اقتصادی ایران به تحریم ها ارتباط ندارد جای هیچ شکی نیست. نکته ای که بارها و بارها نیز به آن پرداختیم اما موضوع این است که چرا تا پیش از رسیدن به این جمع بندی، همواره سخن از اهمیت رفع تحریم ها و تاثیر آن بر اقتصاد کشور و معیشت مردم بود اما پس از رسیدن به این توافق حال همه این سخنان خیال باطل و انتظار بی جا و معجزه وار خوانده می شود؟

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۳
گوهر داديم و عوضش باقالي گرفتيم !!!
88
3
احسان
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۶
سلام
تازه اونم هنوز ندادند!
گفتند ببینیم چی میشه؛
شاید دادیم !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۰
من نمیدونم مگه نمیبینن که دارن میگن با این دسترسی ها حمله بی ایران هدفمندتر میشود ......خودشونو به خواب زدن...مطمئن باشین که اگه یه روزی بیان تو این مملکت اول گردن همون سازش کارهارو میزنن
54
2
نیما
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۱۳
خدا اون روز رو نیاره که پاشون به این مملکت برسه. ولی حق با شماست ماجرای تسلیم شده های سپاه مختار رو یادتونه سازشکارها قابل اعتماد هیچ کسی نیستن.
ناشناس
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۳۲
به نام يزدان بخشاينده مهربان
نه عزيزم همه خاينين دو پاسپورته هستن سريع فلنگ و ميبندن أمريكا و كانادا و استراليا و ...
احسان
۳۰ تير ۱۳۹۴ - ۰۱:۴۴
همینا فکر همه چیزشو کردن. احتمالا اون موقع میرن به شعبه های خارجی دانشگاه ازاد سر بزنن فرصت نمیشه در جهاد ملی شرکت کنن!! تا حقوق دان تربیت کنن برای جامعه!!
مصطفی
Germany
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۸
مقایسه وضع کشور قبل و بعد از توافق بزرگ هسته ای :
1.غنی سازی تا 20% >>> کاهش غنی سازی به حداکثر5%
2.بی احترامی به جوانانی که در 8 سال دفاع مقدس شهید شدن آن هم در جنگ با شیطان بزرگ
3.توانایی طراحی و تولید موشک های بالستیک >>> محدود کردن توانایی موشکی ایران
4.دستیابی به فناوری هسته ای در فاصله 18 ماه >>> کاهش عزت کشور در فاصله حدودا 23ماه و محدود کردن کشور در فناوری هسته ای
5.تعلیق فناوری هسته ای بعداز توافق هسته ای
6.رسیدن به نقطه صد در فناوری هسته ای >> کاهش تا 10%
7.عدم اجازه به دولت های استکباری به دایر کردن سفارت خانه در ایران >>>متعهد شدن به دایره کردن سفارتخانه درایران
8 . و ...
45
2
اعدام
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۷
بابا ... کلیدت رو گم کردی برو یکی دیگه بیاد. برنامه نداری چرا اومدی؟ SNN پخش نکنی دیگه سایتت سر نمی زنم
56
2
بي شناسنامه
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۴
اون کليد صرفا جنبه تبليغاتي و رواني داشت براي فريب دادن مردم ... در انتخابات
ناشناس
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۰
شاید چون برنامه نداشته اومده!
ناشناس
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۸:۵۳
چرا بابا برنامه داشته كه اومده. اهم برنامه‌هاش كه همه به دستور حاج آقا بهش ديكته شده هم هميناس كه مي‌گم :
1ـ خراب كردن دكتر محمود احمدي‌نژاد
2ـ خراب كردن اقدامات دولت‌هاي دكتر محمود احمدي‌نژاد
3ـ جاده صاف كردن براي خارج رفتن نوباوگان دشمن درجه يك دكتر محمود احمدي‌نژاد
و ...
ابی تنها
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۰
آیا میدانستید. . . رنگ بنفش رو بعنوان رنگ فریب میشناسند این رو روانشناس ها میگن ولی لا اقل این یه مورد رو روانشناسان راست گفتن.
کلیدش هم بنفشه.
ناشناس
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۸
اتفاقا بی برنامه ها تو این مملکت پیشتازن!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۷
جایی خواندم که بعضی حضرات گفته اند با برداشتن تحریم تنها 5 درصد مشکل کشور حل می شود اگر این طور است
آیا ما برای 5 درصد این قدر تلاش کردیم,مذاکره کردیم,عقب نشینی کردیم,هسته ای را کند کردیم,و....؟
یا خدا!
حال ما خوبه؟
57
3
نیما
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۰۱
نه خوب نیستیم برادر. نه آنها که رفتند همه چیز را دادند و آمدند آن هم برای حل5 درصد مشکلات خوبند نه ما که چاره ای نداشتیم جز دیدن و فریادهایی که به جایی نرسید. اما همچنان ایستاده ایم درست پشت سر امام خامنه ای نه یک قدم عقب تر نه یک قدم جلوتر.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۶
بابا شما بی سوادا چه میدونید...بابا ما رفتیم با کد خدا بستیم میفهمی.ای بی شناسنامه
43
3
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۸
درسته که باید با هم متحد باشیم ولی وقتی می بینیم که بعضیا با باند بازی می خوان مردم ایران را ذلیل و حقیر کنن و با کمال بی شرمی این رو برعکس جلوه می دن و برخی هم که آدم واقعا به عقلشون شک می کنه هورا هورا می کنن آدم می خواد داد بزنه بگه بابا بیدار شین
44
1
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۳
اکنون ساعت 16:23 دقیقه بغد از ظهر به وقت ایران ، خبری از دکتر سلام 85 نیست!
خوش قول!!!!!!
22
1
ناشناس
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۷
تازه امروز دو شنبه هست :| :((
صادق
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۵
آقا نکنه کاسه کوزه تونو جمع کردن؟؟؟؟؟؟
پس چی شد این دکتر سلام ؟؟!!!
البته تا همینجا هم خوب دووم آوردین...خسته نباشین واقعا...
24
3
*
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۸:۳۶
دکتر سلام با اقتدار منتشر شد...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۸
جدید ترین جک :میدانید توافق هستهای یعنی چه ؟یعنی زانو زدن کشورهای غربی در برابر دولت بزرگ ایران !دست بکشین هورا هورا هورا
خیانت کرند رفت خداحافظ هسته ای .جام زهر دیگری را نوشاندند ولی نمیدانم که چرا ؟ مردم که کم نزاشتند این مسئولین هستند که هیچ وقت حال ندارند تلاش کنند و دل در گرو دشمن دارند البته وقتی دستت را به مال بیت المال بندازی و نزدیکترین افراد خانواده و فامیلت را بفرستی برن خارج مثلا دانشگاه دیگه نمیتونی در برابر زیاده خواهی و زور گویی و قداری دشمن بایستی . پس بروید بمیرید که با خون بچه های مردم معامله نکنید
47
16
من سرهنگ نیستم
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۵
میخوای گوشت رو بپیچونم؟فقط اجازه ی تایید و تبریک داری دکترسلام.در غیر اینصورت جیزت میکنم.
من سرهنگ نیستم.من حقوقدان هستم!
16
2
بی سواد
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۲:۰۲
قرار بود از همه احزاب و جناح ها در دولت استفاده بشه نمیدونم چرا دولت کلهم اجمعین از حزب باد تشکیل شده...!! قبل از توافق همه مشکلات تقصیر تحریم ها بود روز بعد از توافق مشکلات افتاد گردن نبودن برنامه ریزی که البته اونم کار دولت تدبیر و امید که نیست کار دولت ترینیدادو توباگو هست که متاسفانه برای ما برنامه ریزی نکرده...!!
20
1
علی
Singapore
۳۰ تير ۱۳۹۴ - ۰۶:۳۸
وزارت مطبوع غلطه. وزارت متبوع درستشه یعنی وزارتی که تابعش هست، نه وزارتی که باب طبع و علیخوشایندشه!
6
0
رها
Iran (Islamic Republic of)
۳۰ تير ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۳
صحبت رهبر حجت برای هر فرد انقلابی میتونه باشه"من به این توافق خوش بین نیستم"
4
0
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۳۱ تير ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۶
روحانی مچکریم!!!!!!!!!!!!!
2
1
ناشناس
۳۱ تير ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۳
از چه چیز متشکری زیرا .... می خواهد
مؤذّن
Netherlands
۳۱ تير ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۹
چون اصول اقدامات سیاسی حضرات مسؤولین دولتی ما، مبتنی بر آموزه‌های غربی است، به طور طبیعی کنش‌ها و واکنش‌هاشون هم مشابه اونهاست لذا، نباید تعجب کنیم از اینکه اینها هم "دبه" کنند! فقط تفاوت در اینه که اونا در مقابل دولت ایران دبه می‌کنند و دولتی‌های ما در مقابل ملت ایران!
6
0
محمد رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۹
حالا تحریم ها داره می رود نمی دانم از حالا به بعد تقصیرات را می خواهند به گردن که بیندازند .
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار