به گزارش گروه بين الملل «خبرگزاري دانشجو»،حسین افراخته؛ دکتر مسعود اسد اللهی کارشناس ارشد مسائل منطقه و لبنان، در گفتگو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری دانشجو در پاسخ به این سوال که در تحلیل تحولات روزهای اخیر در بیروت و اعتراضات این شهر که به سومین روز کشیده شده است، دو نوع تحلیل وجود دارد. بحث اول اینکه این اعتراضات بر گرفته از تظاهرات اخیر بغداد است و بحث دوم اینکه عده ای معتقدند این اعتراضات در ادامه سخنرانی اخیر سید حسن نصر الله است که با اعتراض به وضع موجود تاکید ویژه ای بر انتخاب رئیس جمهور و ... داشت . اظهار داشت :
هر دو سناریو اشتباه است و نمی توان به آنها استناد کرد زیرا دولت و نظام سیاسی لبنان چه از نظر سیاسی و چه از نظر مالی با فساد رو به رو است و بر همین اساس مردم این کشور از طبقه سیاسی حاکم به شدت ناراضی هستند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه سخنان خود با بیان اینکه لبنان یکی از فاسدترین کشورهای دنیا از لحاظ نظام سیاسی است اظهار داشت: این فساد فشار بسیار زیادی را بر روی مردم ایجاد کرده است که نمونه بارز این دست از فشارها را می توان در اختلالات و قطعی های شدید برق در این کشور مشاهده کرد.
وی گفت: اخیرا مساله جمع آوری زباله ها در این کشور به یک بحران بزرگ مبدل شده است. در لبنان جمع آوری زباله توسط یک شرکت خصوصی انجام می شده است که سود این شرکت به جیب آقای «فواد سینیوره» نخست وزیر سابق و نماینده کنونی پارلمان لبنان می رود.
اسدالهی در ادامه تحلیل خود از روند تحولات بیروت اظهار داشت: «سعد حریری» و «سینیوره» هر دو در جریان المستقبل قرار دارند اما یک رقابت شدید بین آنها ایجاد شده چرا که می خواهند قرارداد جدیدی با این شرکت خصوصی ببندند و این در شرایطی است که سعد حریری می خواهد خودش کنترل این بحث را در دست بگیرد چرا که دولت پول سنگینی را به این شرکت پرداخت می کند و اقای حریری مایل است خودش این پول را به جیب بزند.
وی ادامه داد: مشکل دیگری که در زمینه بحران زباله وجود دارد بحث دفن زباله است. چون لبنان کشور کوچکی از لحاظ جغرافیایی است و همواره یک مشکل عمده دارد و آن اینکه زباله ها باید در کجا دفن شوند. تا به امروز این زباله ها در یک منطقه مرکزی دفن می شد که این منطقه در محل سکونت دروزی های لبنان است که این ها از یک سال پیش به علت آلودگی های ناشی از دفن زباله معترض بودند و خواهان بسته شدن محل دفن زباله ها بودند.
اسد اللهی تاکید کرد: دروزی ها چندین بار مسیر کامیون های حمل زباله را بسته بودند که در شرایط حاضر این مسیر را به صورت کامل مسدود کرده اند. شرکت دفن زباله نیز این موضوع را بهانه کرده است و بیش از یک ماه است که زباله ها را خصوصا از بیروت جمع آوری نمی کند و این تبدیل به یک معضل جدی زیست محیطی شده است.
وی گفت: این مساله در ادامه تبدیل به یک بحران سیاسی شده است. از یک طرف آقای «ولید جنبلاط» که دروزی است و آن منطقه متعلق به دروزی ها است می خواهد سهم خواهی کند و از منفعت آن شرکت سهمی داشته باشد و پولی به جیب بزند. از طرف دیگر بین آقای «سعد حریری» و «فواد سینیوره» دعوا است. بنا بر این موضوع گره خورده و قابل حل نیست و در این میان تاوان این درگیری را مردم لبنان می دهند.
اسداللهی ادامه داد: لذا این موضوع بهانه شده است که مردم لبنان به خیابان ها بریزند و در واقع به فساد کل نظام سیاسی این کشور اعتراض کنند.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به تجربه اعتراضات اخیر در بغداد و دیگر کشورها آیا این اعتراضات به امنیت کل لبنان لطمه وارد نمی کند؟ گفت: به هیچ عنوان چنین موضوعی مطرح نیست. اولا در لبنان دیگر چیزی باقی نمانده است که بخواهد آسیب ببیند؛ لبنان در حال حاضر از نظر سیاسی کاملا فشل است . بیش از یک سال است که نمی توانند رئیس جمهور انتخاب کنند. حتی دوره خدمت فرمانده ارتش و پلیس تمام شده است و نتوانسته اند فرمانده جدید انتخاب کنند و الان در یک اقدام غیر قانونی دوره فرمانده قبلی تمدید شده است که خود این اقدام غیر قانونی باعث اعتراض آقای میشل عون شده است.
اسداللهی خاطر نشان کرد: در مجموع بحران های زیادی در لبنان وجود دارد که ربطی به تحولات منطقه ندارد.
وی در تحلیل این موضوع که آیا تحولات اخیر باعث اصلاح فرایند سیاسی و تسریع انتخاب رئیس جمهور و حل بحران سیاسی می شود اظهار داشت: این مساله دور از ذهن است. مصدر این مشکل لبنان جای دیگری است و این مشکل به دلیل ترکیب فراکسیون های پارلمانی در پارلمان لبنان است. آن جا نوع تقسیم بندی آرا به گونه ای است که هیچ کاندیدایی امکان انتخاب ندارد و نمی تواند اکثریت را به دست بیاورد و هیچ کاندیدایی هم به نفع دیگری کنار نمی رود.
اسد اللهی در پاسخ به این سوال که پس چرا مانند ترکیه انتخابات زود هنگام پارلمانی در لبنان برگزار نمی کنند گفت: در لبنان رئیس جمهور در پارلمان انتخاب می شود و به صورت مستقیم انتخاب نمی شود. پارلمان کنونی نیز دوره اش تمام شده و متاسفانه یکی دیگر از فسادهای فعلی لبنان این است که پارلمان کنونی دوره خود را به صورت غیر قانونی تمدید کرده است.
این کارشناس ارشد مسائل لبنان بیان داشت: از آنجا که جریان المستقبل می داند اگر در حال حاضر انتخابات پارلمانی برگزار شود به احتمال زیاد شکست خواهد خورد به دلیل اینکه جریان اهل سنت لبنان از این جریان ناراضی هستند بنابراین در یک اقدام غیر قانونی با یک رای گیری داخلی در خود پارلمان که خلاف قانون اساسی لبنان بود، دوره پارلمان را تمدید کرده اند و همچنان به حضور خود در پارلمان ادامه می دهند.
وی خاطر نشان کرد: در نهایت نظام سیاسی لبنان یک نظام سیاسی فشل و از کار افتاده است که تحولات آن ربطی به تحولات منطقه ندارد و بعید می دانم که این تظاهرات به جایی برسد و احتمالا بعد از چند روز ساکت می شود.
اسد اللهی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا جریان حزب الله از این اعتراضات حمایت ولو غیر علنی می کند یا خیر پاسخ داد: علنا حمایت نمی کند ولی قطعا حمایت خواهد کرد. چرا که اولا حزب الله یک جریان مردمی است و از خواسته های مردم همواره حمایت کرده است و به ویژه خواسته های به حق مردم همواره مورد حمایت حزب الله بوده است و به خصوص یکی از موارد عمده آن مبارزه با فساد شامل اداری سیاسی و اقتصادی است. ولی اکنون به دلیل نوع بحران هایی که لبنان با آن درگیر است شامل بحران امنیتی در مرزها با سوریه و بحث القلمون و الزبدانی و ... به صلاح حزب الله نیست که به صورت علنی در این بحران شرکت کند و از آن حمایت کند.