به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمد باقر نوبخت روز دوشنبه در دومین همایش ملی روستا با رویکرد تبیین بخش روستا و تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی در سالن اجلاس سران تهران با اشاره به ماههای پایانی برنامه پنجم توسعه اظهار کرد: برنامه ششم توسعه در دو بخش احکام و ارقام و اعداد کمی در دست تدبیر است.
وی گفت: احکام مورد نیاز برنامه ششم در حال حاضر از سوی هیات وزیران در دست بررسی است و همکاران سازمان مدیریت و برنامه ریزی در حال نوشتن اهداف توسعه هستند.
نوبخت افزود: آنچه در این برنامه نیازمند آن هستیم تغییر نگاه و رویکرد نسبت به گذشته است و روی عدالتخواهی نظام جمهوری اسلامی این الزام برای برنامهریزان به وجود آورده تا در بودجه ریزی به دنبال تسرر خدمات شهرها به روستاها باشند.
وی با اشاره به تغییر نسبت شهرنشینی و روستانشینی از سال 55 تا 90 که امروز مطابق آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن 70 درصد جمعیت ساکن شهرها هستند، هشدار داد: بخش زیادی از جمعیت شهرنشین امروزی ساکن سکونتگاههای غیررسمی اطراف شهرها هستند.
معاون رییس جمهور همچنین بخشی از افزایش ضریب شهرنشینی را ناشی از تغییر تقسیمات کشوری ذکر و تصریح کرد: با این وجود امروز تغییر رویکرد از الزامات برنامه ریزان کشور است.
وی با اشاره به تغییر مفهوم توسعه طی سالهای گذشته، ادامه داد: مفهوم توسعه از زمان جنگ جهانی دوم به بعد مطرح شد که طی آن نظریه پردازان به دنبال کاهش آلام مردم جنگزده و آواره شده برآمدند.
نوبخت یادآور شد: بین دهههای 50 تا 70 میلادی نظریه پردازان رشد 5 تا 7 درصدی اقتصادی کشورها را معادل توسعه یافتگی آنها قلمداد میکردند و با وجودی که بسیاری از کشورها به این رشد دست یافتند اما مصادیق توسعه یافتگی در آن کشورها آشکار نشد.
وی اضافه کرد: پس از آن بود که مفهوم «رشد همراه با عدالت» مطرح و انسان محور توسعه قرار گرفت اما مشخص شد این مفهوم نیز به تنهایی کافی نیست و انسانها نیاز به فرهنگ و برآورده شدن نیازهای اجتماعی، سیاسی و غیره دارند که باید به آنها توجه کرد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با بیان اینکه طی سالهای گذشته بیشتر وقت خود را مصروف تدوین الگوهای توسعه یافتگی جهت تحقق سعادت و خوشبختی جامعه ایرانی کردیم، گفت: یکی از بندهای سیاستی مهم در این زمینه اتخاذ برنامههایی جهت توسعه روستایی در راستای تثبیت جمعیت و تشویق مهاجرت معکوس است.
وی بیان داشت: باید شرایطی را فراهم کنیم تا ساکنان سکونتگاههای غیررسمی شهری به روستاها برگردند و با برنامه ریزی و مدیریت بهینه و حمایت از فرصتهای مزیتدار شغلی، مقدمات این مهم را فراهم کنیم.
نوبخت با اشاره به برخی آمارها، یادآور شد: با وجود بیش از 763 هزار حلقه چاه مجاز و غیرمجاز، سالانه بیش از شش میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از سفرههای آب زیرزمینی انجام میشود که اگر در برنامه ششم توسعه مدیریت نشود قطعا به سوی بحران پیش میرویم.
وی به طور نمونه با اشاره به متوسط هزینه کرد سه میلیون تومانی منابع طبیعی برای تولید هر کیلو هندوانه، تصریح کرد: توسعه کشتهای گلخانه ای، پرورش ماهی در قفس، استفاده از ظرفیتهای مرزهای آبی طولانی در شمال و جنوب کشور، جلوگیری از فرسایش خاک (که از دهه 50 تا کنون 5 برابر شده) از جمله اقداماتی است که میتواند روستاها را به کانون تولید و ارزش آفرینی تبدیل کند.
این مقام مسوول تاکید کرد: هرچند شاید تحقق همه این برنامهها در برنامه ششم امکان پذیر نباشد، اما میتوان با ریل گذاری مناسب و تغییر رویکرد اساسی به توسعه روستایی مطابق مفاهیم توسعه اسلامی ـ انسانی در برنامه همت گماشت.
وی گفت: در این راستا نیازمند تفکرات و ایدههای جدیدی هستیم تا با همافزایی بتوانیم خدمات شایستهای به روستاییان ارایه دهیم و در این راست نیازمند خصوصی سازی و استفاده از ظرفیت سازمان های مردم نهاد هستیم.
وی در پایان با اشاره به آمار بیش از هشت میلیون تنی خرید گندم از کشاورزان در سال جاری که نسبت به سال 92 حدود دو برابر شده، تصریح کرد: این توفیقات در حالی حاصل شده که هنوز در شرایط تحریم هستیم و به مخالفان برجام هشدار میدهیم که هر روز تاخیر در آن ضررهای زیادی را متوجه کشور خواهد کرد.