به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو» محمدرضا انصاری از واریز ۱۰۰ میلیون دلار از سوی بانک مرکزی به حساب بانک توسعه صادرات به منظور حمایت از صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خبرداد و گفت: دولت به بانک توسعه صادرات، دستور تخصیص این منابع را داده است. این یک گام مهم و تاریخی به شمار میرود و در صورتی که پرداخت آن به صادرکنندگان به سرعت پیش رود، بسیار بزرگتر از ارزش ۱۰۰ میلیون دلاری خود، به صادرات خدمات فنی و مهندسی کمک خواهد کرد.
رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی افزود: این پرداخت، بسیار حساس است و با توجه شرابط کشور عراق و نفوذی که گروه داعش در این منطقه پیدا کرده، شرکتهای صادرکننده خدمات فنی و مهندسی، پایشان در گل گیر کرده است و امیدواریم بانک هم به سرعت کار پرداخت را آغاز کند.
وی تصریح کرد: البته مشکلاتی هم بر سر راه دریافت این وام ارزی برای صادرکنندگان وجود دارد، چراکه دولت باید وارد عمل شده و ریسک بازپرداخت را بپذیرد تا شرکتها بتوانند با چک و سفته خود، وام را دریافت کنند، البته این وام است و شرکتها باید آن را برگردانند و احتمال زیاد هم بر میگردانند اما باید به این نکته توجه داشت که تقریبا تمام ظرفیت خدمات فنی و مهندسی جمهوری اسلامی ایران در عراق جمع شده است و شرکتها با امید و خوشبینی وارد این بازار شدهاند ولی هم اکنون اسیر هستند.
به اعتقاد انصاری، این اقدام دولت برای این است که نه فقط این ۴۰ شرکت را نجات دهند بلکه خدمات فنی و مهندسی مجدد در این بازار رونق گیرد و چراغ فعالیت بخش خصوصی در صادرات خدمات فنی و مهندسی خاموش نشود. به همین دلیل، این یک اقدام مهم و تاریخی است و خیلی بزرگتر از ۱۰۰ میلیون خودش میتواند اثر گذار باشد.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در خصوص نرخ سود این وام ارزی خاطرنشان کرد: هنوز بر روی نرخ سود این تسهیلات، حرف وجود دارد ولی اصل مطلب، پرداخت این وام در مدت زمان کوتاه است. در غیر این صورت، نرخ متعارف سود بانکی قابل حل است و ما روی آن اظهارنظری نمیکنیم، البته صادرکنندگان باید وام را ارزی دریافت کرده و ارزی هم پس دهند.
وی اظهار داشت: مشکل اصلی در پرداخت این وام این است که دستگاهی باید ریسک این وام را بپذیرد، زیرا بانک نمی تواند این ریسک را قبول کند و صندوق ضمانت صادرات نیز این کار را نمیکند، چراکه با کمبود منابع، موقعیت پذیرش این ریسک را ندارد. در همین حال، افزایش سرمایه این صندوق نیز پرداخت شده ولی جایگاه محتاطانه ای دارد و توجه زیادی هم ندارد که صادرات خدمات فنی و مهندسی متوقف می شود در حالی که این بخش از صادرات، ظرفیت ۲۵ میلیارد دلاری دارد.
انصاری تصریح کرد: اگر دولت بگذارد که این ظرفیت عظیم صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران از بین برود، به سختی دوباره میتوان آن را شکل داد، چراکه بیش از ۲۰ سال است که بر روی این بخش از صادرات کار شده و اکنون به اینجا رسیده است.
منبع: مهر