به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از رسانه الکترونیکی تابش کوثر روابط عمومی گمرک گزارشی از عملكرد تجارت خارجي ايران در هشت ماهه سال جاري منتشر کرد که در این زمینه گفتنی است :
۱-اقتصاد مقاومتی که برای حل مشکلات و مقاوم سازی پایه های اقتصادی کشور توسط رهبر معظم انقلاب مطرح و سیاست ها و الزامات آن ابلاغ شد و صاحب نظران بر ضرورت اجرای آن متفق القول هستند متاسفانه با غفلت مسئولین در حد انتظار اجرایی نشده است و به تازگی گزارش برنامه های دولت برای اجرای اقتصاد مقاومتی به رهبر معظم انقلاب تقدیم شده است ! که این از دست رفتن فرصت ها با توجه به تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری تعجب برانگیز است .
۲-اقتصاد مقاومتی که یک الگوی علمی متناسب با نیازهای کشور است درون زا است یعنی از دل ظرفیتهای کشور و مردم میجوشد و یک اقتصاد دولتی نیست بلکه مردمبنیاد است و با اراده ، سرمایه و حضور مردم تحقّق پیدا میکند. این نکته نیز حائز اهمیت است که اقتصاد مقاومتی درونگرا نیست بلکه برونگرا است و با اقتصادهای جهانی تعامل دارد
۳- از الزامات مهم اقتصاد مقاومتی کاهش وابستگی به نفت است که یکی از بخش های موثر در صادرات غیر نفتی ، بخش معدن است که رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای هیات دولت در شهریور ماه امسال با تاکید بر اقتصاد مقاومتی گفتند" بازار نفت که با یک اشاره قدرتها و در پی آن اقدامات عناصر خبیث منطقه، از صد دلار به چهل دلار میرسد به هیچ وجه قابل اطمینان نیست و باید به فکر جایگزین مناسب باشیم که بهترین جایگزین، بخش معدن است. باید در معدن از ظرفیت بخش خصوصی استفاده و از خام فروشی نیز جلوگیری کرد" اما متاسفانه طبق گزارش گمرک ایران ، صادرات غیر نفتی کشور در ۸ماهه سال جاری به ۲۹میلیارد و ۶۳۲میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته با کاهشی ۴۸/۱۰درصدی مواجه شده است. از سویی دیگر بخش عمدهای از این صادرات تنها به کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، هند و افغانستان بوده است.
۴- طبق گزارش بذرپاش عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی ، مدتی پس از توافق ژنو که در آذر ماه ۱۳۹۲ بین ایران و ۵+۱ منعقد شد ۱۸۰ هزار میلیارد تومان دارایی بورس ایران از بین رفته است و پس از توافق وین که در تیر ماه امسال بین ایران و ۵+۱ منعقد گردید ، ۸ الی ۹ هزار واحد شاخص بورس ایران پایین آمده است که بررسی این ارقام و آمار هایی که تاکنون توسط گمرک ایران منتشر شده است میتواند زنگ خطری برای افرادی باشد که خود را دلخوش به توافق هسته ای و رفع تحریمها کردهاند. تحریم هایی که یکی از مهمترین آن تحریم سوئیفت(جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) است که طبق توافق هسته ای وین پس از هشت سال تعلیق می شود .
۵-در ماههای اخیر اخباری از ورود هیات های اقتصادی کشورهای غربی در رسانه ها منتشر شد که القا کننده همکاری اقتصادی با این کشورها بود اما با برسی وضع موجود خواهیم دید که این هیات های اقتصادی و تجاری تنها به ایران آمده و با مسئولان دیدار کرده اند و به غیر از چند مورد ، در سایر دیدارها قرارداد قابل توجهی به امضا نرسیده است. در واقع خوش بینی افراطی به توافق هستهای باعث غفلت از مسائل مهمتری همچون اقتصاد مقاومتی شده است . اقتصاد مقاومتی که به یك کشور این امکان را می دهد که در شرائط فشار و در مقابل بحرانها و جزرومدهای بینالمللی مقاوم باشد و با تحریکات و تکانههای جهانی زیرورو نشود و بتواند تضمین کنندهی رشد و شکوفائی آن کشور باشد.