کد خبر:۴۸۰۷۷۱
گزارش/

از صندوق‌های دولتی تا جامه‌دران روحانی/ دولت به دنبال مهندسی انتخابات است؟

همراهی سخنان نه‌چندان سنجیده روحانی در حمایت تمام‌قد از یک جناح سیاسی خاص، با اصرار مشکوک ستاد انتخابات وزارت کشور برای استفاده از صندوق‌های دولت‌ساز، موجبات بروز برخی نگرانی‌ها از مهندسی انتخابات را فراهم آورد.

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، «مجلس خانه ملت است نه خانه یک جناح؛ اگر قرار است یک جناح باشد و یک جناح دیگر نباشد، انتخابات نمی‌خواهد! همه‌ی آنها به مجلس بروند... دلمان می‌خواهد معتدلین به مجلس بروند و این آرزوی ما است!» این‌ حرف‌های دیروز مُجری انتخابات اسفندماه بود. روحانی دیروز حسابی در قامت حمایت از یک جناح سیاسی خاص ظاهر شد، و از آروزهایش برای ترکیب مجلس آینده گفت؛ آنقدرها که به نظر می‌رسید دست‌کم برای دقایقی جایگاه حقوقی خود را به عنوان برگزارکننده‌ی انتخابات فراموش کرده و رسماً به تبلیغات برای آن جناح و دوستانش روی آورده است. جامه‌درانی که دیروز روحانی و در حمایت از یک جناح خاص سیاسی به راه انداخت، خیلی‌ها را نسبت به خواب و خیال‌هایی که دولت برای انتخابات اسفندماه دیده، بدبین کرد. اما این اظهارات از کجا ریشه می‌گرفت؟ آیا اصلاً از نظر قانونی توجیه پذیر بود؟ و این‌که دقیقاً برنامه‌ی دولت برای انتخابات اسفندماه چیست؟

 

 

کدام قانون آقای روحانی؟!

روحانی در حالی از تصمیم دولت برای عدم مداخله در انتخابات سخن گفت، که علناً دستگاه‌های نظارتی را به دلیل آن‌چه حذف یک جناح خاص از جریان انتخابات می‌دانست، به باد انتقاد گرفت؛ و در ادامه از دستوری که به وزیر اطلاعات و معاون اول برای دخالت و رایزنی با شورای نگهبان داده بود، پرده برداشت. وی اگرچه دیروز سنگ قانون و مُرّ آن را به سینه می‌زد، اما بدون در نظر گرفتن جایگاه قانونی، یکسره به حمایت از دوستانش در یک جناح خاص سیاسی پرداخت. تناقضات دیروز روحانی در بهترین حالت در شأن رییس جمهوری اسلامی ایران نبود؛ گذشته از آن‌که مشکوک و مناقشه برانگیز بود. به نظر نمی‌رسد مشاورین و نویسندگان نطق ایشان از تبعات آنچه می‌نوشتند، خبر نداشته باشند، این که بیان چنین اظهاراتی چگونه می‌تواند پازل دشمنان مردم را برای تخریب شورای نگهبان و حمله به قوانین اساسی و موضوعه‌ی مملکتی تکمیل کند. نه! آنها به خوبی می‌دانستند در حال تهیه‌ی باروت برای چه آتش‌باری هستند. گذشته از آن‌که بی تردید، فردی که خود را "حقوق‌دان" می‌داند، احتمالاً بهتر از هرکسی از حدود اختیارات و ثغور وظایف ریاست جمهوری آگاه است. روحانی بهتر از همه می‌داند هیچ کجای قوانین اساسی و یا موضوعه و جاریه‌ی مملکت، چیزی به نام رایزنی نماینده‌ی رییس جمهور با شورای نگهبان پیش بینی نشده است.

 

ناظرین سیاسی این اقدام را غیر از آن‌که در چارچوب یک جنگ روانی برای تضعیف ارکان نظارتی انتخابات ارزیابی می‌کنند، در راستای حمایت عملی از یک گروه سیاسی نزدیک به دولت می‌دانند. اقدامی که علیرغم تعهدات قانونی دولت و البته بر خلاف مدعای آقای روحانی به نفع رفقا در حال انجام است. این سناریو به نظر چندان محرمانه هم نیست! هم‌چنان که روز گذشته آقای رییس جمهور از آرزویش برای فتح مجلس به دست «معتدلین» سخن گفت.

   

قرار است انتخابات مهندسی شود؟

با این همه اظهارات مبهم و مغایر با قانون آقای رییس جمهور، برخی نگرانی‌ها را از برنامه ریزی‌های دولتی برای مهندسی انتخابات افزایش داده است. مطلبی که می‌تواند اعتماد مردم را که در اثر برگزاری باشکوه و سلامت انتخابات در همه‌ی دولت‌های گذشته فراهم آمده، یک‌شبه بر باد دهد. روحانی با اظهارات نه چندان سنجیده‌ی روز پنجشنبه، با سرمایه ای بازی کرد که دستاورد چهار دهه پاسداری و امانت‌داری جمهوری اسلامی ایران از آرای مردمی است. بدتر از همه این‌که این اظهارات با تلاش مشکوک ستاد اجرایی دولت برای تحمیل صندوق‌های الکترونیکی نه چندان ایمنِ اخذ رأی به شورای نگهبان همراه شد.

 

روز گذشته در حالی ستاد انتخابات وزارت کشور از اختصاص 100 میلیارد تومان برای ساخت صندوق‌های الکترونیکی خبر داد، که پیشتر شورای نگهبان صراحتاً مخالفتش را با برگزاری انتخابات به این روش اعلام کرده بود. همین دیروز نجات الله ابراهیمیان عضو حقوقدان شورای نگهبان بار دیگر در گفتگو با فارس بر این موضوع تأکید کرد. وی دلیل مخالفت را عدم تأیید این صندوق‌ها توسط مراکز علمی و معتبر عنوان کرد. آن‌چنان که او گفته بود، از سه مجموعه ای که بنا بود بعد از تست و آزمایش اعلام نظر کنند، دو مرکز استفاده از این صندوق‌ها را به کلی رَد و یک مرکز با انجام اصلاحاتی و تنها در رأی‌گیری‌های غیرمحرمانه استفاده از آنان را مجاز اعلام کرده بود. با این همه مرغ دولتی‌ها هنوز یک پا دارد و ستاد انتخابات کشور حتی با وجود ابراز صریح مخالفت شورای نگهبان، بر استفاده از این صندوق‌های نه چندان ایمن اصرار می‌کُند. به نظر می‌رسد ستاد اجرایی انتخابات خیال دارد با تولید انبوه، شورای نگهبان را در برابر عمل انجام شده قرار داده و آنها را مجبور به استفاده از صندوق‌های نامطمئن دولت‌ساز کند. مطلبی که با توجه به ایمنی پایین آنها، البته تأمین سلامت انتخابات و حفظ و حراست از آرای مردم را سخت‌تر از همیشه خواهد کرد. به هر ترتیب اصرار عجیب ستاد انتخابات کشور برای استفاده از این صندوق‌های نامطمئن دولتی، وقتی در کنار اظهارات پرحاشیه‌ی روحانی قرار می‌گیرد، موجبات برانگیختن نگرانی‌های مردم را از تلاش احتمالی بخشی از بدنه‌ی دستگاه‌های اجرایی برای دخالت و یا مهندسی انتخابات فراهم می‌کند.       

 

یک ساختار تقلب ناپذیر

همان قانونی که روحانی همه را به پای‌بندی به مُر آن می‌خواند، او را از دخالت در انتخابات منع کرده است. نه تنها برای این‌که ناظرین برگزاری آن در دایره ای بیرون از حیطه‌ی اختیارات قوه‌ی مجریه تعریف شده اند، بلکه به این خاطر که مجریان انتخابات هر که را «دلشان» خواست به مجلس نفرستند. برگزاری ده‌ها انتخابات ریز و درشت با شرکت حداکثری مردم در تمام سال‌های بعد از انقلاب 57، گواه روشنی است بر اعتمادی که قانون مترقی تفکیک نهاد اجرا از نظارت، در افکار عمومی ایجاد کرده است. شورای نگهبان به خوبی توانسته با نظارت بر حُسن برگزاری انتخابات، از صحت و سلامت آن پاسداری کند. روشن است که امکان تقلب در این ساختار انتخاباتی وجود ندارد؛ غیر از این‌که در نظام اسلامی، چه مجریان و چه ناظرین انتخابات، رأی مردم را حق الناس دانسته و حراست از آن را مسؤلیت شرعی می‌پندارند.    

 

اگرچه تلاش مجریان انتخابات برای برگزاری انتخابات سالم و در عین حال باشکوه ستودنی است، اما امروز و البته بعد از سخنان جانب‌دارانه‌ی روحانی، کسی نمی‌تواند تمایل ناخواسته‌ی آنان را برای اثرگذاری و یا دست کم مهندسی انتخابات انکار کند. مطلبی که البته وظایف شورای محترم نگهبان را برای پاسداری از سلامت انتخابات و تضمین حراست از آرای مردم بیشتر از گذشته برجسته می‌کند.

    

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
ملت
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۶:۵۴
کافرهمه را به کیش خودپندارد.کدام اگاه سیاسی؟ کدام صیانت تاریخی از اراء مردم؟ همان جعبه هایی که احمدی نژاد را از داخلش دراوردید و ریشه انسانیت و عزت ایران را در دنیا خشکاند اسمش صیانت از اراء است؟واقعا اینقدر بی سوادید یا نگران دکانتان هستید؟امیدوارم دومی صحیح باشد چون اگر قدرت را در دست گرفتید حداقل برای حفظ دکان هم که شده ممکن است تصمیماتتان به بقای این مرزوبوم کمک کند.خداوند همه را هدایت کند ان شاالله.
6
72
امیدباقری
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۱
:| دکان اون حاج اقا خاطره باز کرد:|
هنوز یادمون نرفته تورم 50 درصدی دوران رفسنجانی
هنوز یادمون نرفته با شیب ملایم همه چی 100% گرون شد
بسه دیگه تا کی میخواید یک عده سرمایه دار از اینا دفاع کنید چرا نمیخواید قبول کنید که قشر اعظم مردم از قشر متوسط و اسیب پذیر هستند.
ناشناس
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۶
هنوز در پی توهم تقلب هستید؟!
ایرانی
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۱
شما راحت باش بخواب هنوز..
حمیدرضا
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۰
کدام تقلب پشت کلمات خودرا و حاج آقا خاطره را پنهان کنید بدون مدرک فقط فریاد میزنید مانند اربابتان آمریکا که دائم فریاد میزند تروریسم شما لیبرالهای دین ستیز تا پنجاه سال دیگر میخواهید افکار ضد دینی و لیبرالیستی خود را پشت احمدی نژاد پنهان کنید و سیاستهای سرمایه داری را در کشور پیاده کنید حتما بااین توجیه که مردم انقلاب کردند تا رژیم شاهنشاهی سرمایه داری وابسته برود و رزیم لیبرال سرمایه داری وابسته بیاید اگر دولت احمدی نژاد فساد کرد باید محاکمه شود ولی شما که باتمام پررویی سرمایه داری را میخواهید در ذهن مردم یک واقعیت اجتناب ناپذیر جلوه داده و اقدام به زراندوزی مانند صاحب دانشگاه آزاد و.... کنید.
محمد
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۲
یعنی موندم این که گفتی ریشه انسانیت و عزت رو احمدی نژاد خشکونده. دقیقا یعنی چی یعنی الان ما دیگه عزت داریم ؟؟؟!؟!؟!؟!؟!
الان همه جای دنیا راحت رامون میدن حتما زیر پامون فرش قرمزم پهن میکنن. هرکی هم که بخواد خیلی راحت میتونه از 35 کشور دنیا بیاد بدون اینکه مشکلی داشته باشه برگرده آره.
واقعا من توی منطق شما ها موندم ؟!؟!!!؟؟؟؟!؟!؟!؟!؟!!؟!
ناشناس
۰۳ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۳:۵۰
روحانیتون هم از همین صندوقا دراومده!
صیاد قبایی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۹
با سلام رییس جمهور مسیول اجرای قانون اساسی است و موظف میباشد در مقابل حق بیا ستد
2
61
ناشناس
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۵
موظف است پشت حق و یا در کنار حق بایستد نه در مقابل آن. حیف نون. ببین چه بیسوادایی ادعای فهم و روشنفکری می کنند.
احمد
۰۶ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۵
خخخخخخخخخخ. در مقابل حق. ایول خیلی حال کردم. جداً که روحانی داره همین کارو میکنه!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۶
مسخره هست که روحانی رو با احمدی نژاد اشتباه گرفته میشه روحانی میگه تمام سلایق باید نماینده بشن شما میگین داره مهندسی میکنه اما این همه رد صلاحیت رو مهندسی نمیگین ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
12
42
ناشناس
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۳
فک کنم سخنان روحانی به عنوان مجری انتخابات زیادی روشن بود:ایشون گفت دلم می خواد دوستام برن مجلس!!
این یعنی تقلب!
ناشناس
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۷
نفاقش از عصبانیتش ،بی سواد خواندن مخوالفانش، توهین به دیگران و دیکتاتوری پنهانش زیر کلمات دهن پرکنی مانند دموکراسی کاملا نمایان است عزیزم کتخدا درخانه تو به دستور این آقا ذلت بار 24 ساعت آنلاین تاسیسات هسته ای تورا نظارت میکند که نکند قله های دانش را فتح کنی کمی بیاندیش
ناشناس
۰۳ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۳:۴۸
نگف تمام سلایق گفت دوستام و رفیقام و هم کاسه هام و هم حزبیام! حرفاشو دوباره گوش کن عمو بعد بیا نظر بده.
ناگفته نماند ردصلاحیت ها هم از سلیقه اوباش و زورگیران و سابقه داران بوده اند! اگه سلیقه جناب حقوقدون اینه ...
معلومه که یا نمیدونه حقوق چیه یا داره مهندسی میکنه!
عادل
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۸
ای کاش شما هم گزینه اب عمل نمی کردیدوواقعیات را می نوشتید نه اینکه بک قسمت ازسخنرانی بدون توجه به قسمت دیگرآن چاپ کنید
5
45
ماندگار
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۹
به خدا این روحانی پولهای که برا اجرای همایش خرج کرده رو ببین یتیمهای کشور تقسیم می کرد به نظر من الان یتیمی تو ایران قرسنه نمی خوابید آقای روحانی حیف که روحانی هستی نمیتونم بعضی چیزارو بگم با این کارای تدبیرانت کل کشور و حقیر کردی در مقابل دشمن روت سفید با این کارات خوب جواب شهدا رو دادی البته تو جنگ نبودی اگه میبودی این کارارو نمی کردی با این کارات خوب جواب دادی به رهبر عزیزمون که تمام قد در مقابلش ایستادی حیف حیف حیف .........یاد خطبه حضرت امیر المومنین (ع) افتادم که فرمودندروزگار کاری با من کرد که گوی در چشمانم خوار ودر گلویم استخوان گیر کرده بود
54
6
امیر
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۵
آقا شرمنده ام اشتباهی منفی دادم ! ببخش ما رو برادر
ناصر
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۰
موافقم بانظرتون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۷
مجلسی که تک قطبی وتک حزبی باشد-حتی ازمجلس تک حزبی زمان شاه ومجلس تشریفاتی،رشوه گیروفاسدفعلی بدتراست
11
61
اکبر
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۴
متأسفم برای این همه توتالیته که در کلام شما موج می زنه...
تحجر که شاخ و دم نداره!!
حمیدرضا
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۱
بله مجلس تک حزبی خوب نیست ولی اگر ایران 100 حزب داشته باشد تنها به دستور قرآن فقط حزب الله پیروز است و احزاب شیطان دوست و کسانی که زیر نقاب دین و یا روحانیت به دنبال کتخدا بجای خدا میروند حتی اگر په ظاهر پیروز شوند شکست خورده اند عزیزم تفکرت را اصلاح کن اینجا آمریکا نیست که به عنوان دموکراسی 2 حزب جموری خواه و دموکرات مردم را پای صندوق رای کشانده در نهایت هردو قسم به سرمایه داری و صهیونیسم میخورند و آیا آنها اجازه میدهند نماینده واقعی مردم راس کار بیاید یادت باشد دموکراسی دروغ کشورهای غربی است دموکراسی واقعی را خدا در قران بیان کرده.
ناشناس
۰۳ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۳:۴۴
با این حرفت موافقم داداش. همین مجلس تک قطبی بود که رشوه گرفت و فساد کرد و رای به برجام داد!
دولت تک قطبی هم حتما فاسد و رشوه بده هست تا تنها کاری که تو این سه سال انجام داده رو به هر قیمتی نگه داری کنه!
احمد
۰۶ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۱
میدونی چی از مجلس تک قطبی بدتره؟؟؟؟؟ اینکه دولت یک مجلس دست نشونده بیاره روی کار. در این صورت نظارت تعطیله و هر غلطی بخواند میتونن بکنن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۱
مهدی اقای روحانی بزن کنار میخوام از قطار خرابت پیاده شم
20
1
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۱
نمردیم و معنی مر قانون رو هم فهمیدیم......
21
6
داود
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۸
ما صد روزه اقتصاد را سروسامان میدهیم اما نهصد روزه اوضاع بدتر شده..چندماه اول برنامه مفصلی برای حل معضل بیکاری داریم اما چند ساله که اوضاع بدتر شده. مابا توسعه صنعت توریسم 450،000 شغل ایجاد میکنیم!!!!! اما آماربیکاری حداقل دوبرابر شده.... قرار شد هم چرخ سانتریفیوژ بچرخد هم چرخ اقتصاد اما هم چرخ سانتریفیوژ ترکید هم چرخ اقتصاد.. ما درانتخابات مجلس دخالت نمیکنیم " بر اساس قانون" اما به شورای نگهبان فشار وارد میکنیم تا معاندین اسلام و انقلاب وارد مجلس شوند " چون حضرت علی ع قنبر که انسان پاکی بود رو فرماندار نکرد!!" و ایضا ما دوست دارم اعتدالگراها بیان مجلس!! ما ارز روکود عبور کردیم! اما رکود بی سابقه ای بر ما حاکم است طبق نظر کارشناسان معتدل!.و. و. و.. که در این مقال نمیگنجد. "دولت راستگویان"
18
6
SiNA
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۹
یه روزی موسوی هم دم از قانون میزد ولی بعد همه چیز رو فدای هوس خود و حزب مربوطش کرد، چقدر بده که امثال اقای روحانی از گذشته درس نمیگیره. واقعا وقتی آدم این حرفها و کارها رو میبینه و حرفهای رهبری رو درباره ی نفوذ میشنوه چه نتیجه ای باید بگیره؟
9
0
spa
Australia
۰۳ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۷:۳۰
احتمالا آقای روحانی متوجه شده که سیاستش در مورد رابطه با آمریکا، وعده هایی که مردم داده و آرزوهاش به بن بست رسیده برای همینم اینقدر صریح و شفاف داره خودشو رو میکنه ... فکر کنم قید 4 سال دومو از الان زده ...
2
0
پربازدیدترین آخرین اخبار