به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو» عباس پاپیزاده با بیان اینکه کشور، وابستگی 95درصدی به واردات دانههای روغنی دارد و مسئولان دچار تضاد مدیریتی در این حوزه شدهاند، افزود: کاهش تعرفه واردات دانههای روغنی موجب کاهش تولید این محصول در کشور شده است.
وی گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت مستقل از وزارت جهاد کشاورزی به واردات روغن خام و دانههای روغنی مجوز میدهد در حالی که مجلس در سال 91 قانون تمرکز وظایف در بخش کشاورزی را برای جلوگیری از واردات بیرویه محصولات کشاورزی تصویب کرد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: در هیئت دولت برای دور زدن قانون، روغن خام را محصول کشاورزی تلقی نمیکنند و به وزارت صنعت، معدن و تجارت اجازه میدهند به واردات این محصول مجوز دهد.
وی افزود: این بهمعنای نابودی کشاورزی و دور زدن قانون مجلس شورای اسلامی است.
پاپیزاده گفت: بخش کشاورزی قربانی تصمیم گیریهای خارج از این بخش است.
وی افزود: دولت باید از تولید دانههای روغنی با افزایش تعرفه واردات حمایت کند اما اکنون حداقل تعرفه واردات را بر روغن خام و کنجاله وضع کردهاند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: افزایش 10درصدی تعرفه کنجاله و روغن خام برای حمایت از تولید داخل مناسب نیست و کم است.
پاپیزاده افزود: بهدلیل چرخش مالی کنجاله و دانههای روغنی بهمیزان سه میلیارد دلار در سالهای گذشته برخی توانستهاند از رانت استفاده کنند و این عرصه را در کشور در اختیار بگیرند.
وی گفت: از مشکلات اقتصادی کشور تصمیم گیری لحظهای مسئولان است و دولتها از برنامههای بلندمدت حمایت نمیکنند.
محمد جعفری مدیر آمار و برنامه ریزی انجمن روغنکشی نیز در این برنامه با بیان اینکه میزان تعرفه واردات محصولات روغنی باید بر اساس تولید داخل محاسبه شود، گفت: اگر تصمیمها کارشناسی باشد باید تعرفه واردات محصول نهایی با تعرفه واردات دانههای روغنی متفاوت باشد.
وی افزود: پیشبینی میشود سال آینده تعرفه واردات دانههای روغنی با کنجاله برابر شود که اگر این اتفاق بیفتد تولیدکنندگان داخلی با آسیب جدی روبهرو میشوند.
جعفری گفت: این کار باعث بیکاری کارگران داخلی و اشتغال کارگران آرژانتینی، برزیلی و هندی میشود و مخالف اقتصاد مقاومتی است.
وی افزود: اگر بین تعرفه واردات محصولات نهایی و بهطور مشخص کنجاله و دانههای روغنی اختلاف 10درصدی وجود نداشته باشد بهطور قطع صنایع داخلی آسیب میبینند.
مدیر آمار و برنامه ریزی انجمن روغنکشی گفت: در سال 80 قرار بود طرحی میزان وابستگی 90درصدی کشور به محصولات صنایع روغنکشی را کاهش دهد اما آن طرح به سرانجام خوبی نرسید.
جعفری افزود: در همان زمان و از سال 80 تا 86 بهدلیل اعمال سیاستهای تجاری مناسب و تعرفه 24درصدی بر واردات کنجاله تولید دانههای روغنی در کشور از 300هزار تن به 628هزار تن افزایش یافت.
وی گفت: پس از این مدت تعرفه واردات به چهار درصد کاهش و در پی آن تولید داخلی کاهش یافت.
مدیر آمار و برنامه ریزی انجمن روغنکشی افزود: بیشتر شدن قیمت جهانی کنجاله سویا و افزایش سهدرصدی تعرفه واردات روغن خام و کنجاله در ابتدای سال 94 موجب شد صنعت روغنکشی فعال شود.
وی گفت: در سال 92 صنایع روغنکشی با هشت درصد ظرفیت کار میکردند اما در سال 94 ظرفیت تولید آنها به 25 درصد افزایش یافت.
جعفری افزود: البته از ابتدای سال 2016 میلادی قیمت کنجاله 40 دلار از سویا ارزانتر شد و افزایش سهدرصدی تعرفه ابتدای سال 94 دیگر پاسخ صنایع داخلی را نمیدهد.
وی گفت: اگر قرار باشد در سال آینده نیز تعرفه واردات روغن خام و کنجاله و دانههای روغنی سه درصد افزایش یابد صنایع روغنکشی با مشکل روبهرو میشود.
جعفری افزود: دولت نگران افزایش تعرفه کنجاله بر قیمت مرغ است در حالی که قیمت مرغ تغییر چندانی نخواهد کرد.
مدیر آمار و برنامه ریزی انجمن روغنکشی گفت: اگر قرار است ارز از کشور خارج شود باید بهجای محصول نهایی مواد اولیه وارد کنیم.
همچنین محمد یوسفی رئیس اتحادیه مرغداران در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در کشور 350 میلیون قطعه جوجهریزی گوشتی و بیش از 70 میلیون مرغ تخمگذار وجود دارد که افزایش تعرفه کنجاله بهمعنای افزایش قیمت مرغ و تخممرغ خواهد بود.
وی گفت: سالانه دو میلیون و 500هزار تن کنجاله سویا در صنایع مرغداری استفاده میشود که فقط حدود 200هزار تن آن در داخل تولید میشود.