به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، موضوع از سرقت دو میلیارد دلاری تا بدعهدی های پسابرجامی با حضور محمد جواد لاریجانی معاون امور بین الملل قوه قضاییه در گفتگوی ویژه خبری امشب شنبه 11اردیبهشت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
با دولتی روبه رو هستیم که به هیچ وجه نمی توان به آن اعتماد کرد
وی در ابتدای این گفت و گو در تشریح هدف آمریکایی ها از طرح کردن این موضوع در این مقطع تاریخی گفت: شاید بهترین تعبیر برای کار آنها همانی است که وزیر امور خارجه ما گفتند که این اقدام یک سرقت خیابانی است، البته بنده موافق این نیستم که در داخل بگردیم و بگوییم چه کسی اشتباه کرده و ثقل دعوا را خودمان قرار دهیم بلکه ما باید یقه دزد را بچسبیم و از این پدیده عبرت های لازم را بگیریم.
لاریجانی اضافه کرد: یک درس مهم است که ما با دولتی روبه رو هستیم که به هیچ وجه نمی توان به آن اعتماد کرد، دولتی است که دزد خیابانی است و هر جا از منافع ماست طبیعتا نمی تواند خویشتن داری کند.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه خاطر نشان کرد: این اصل به خصوص در شرایط فعلی اهمیت خاص دارد چون برخی مواقع صحبت هایی می شود مبنی براینکه در دنیا دشمن همیشه دشمن نیست و برخی ها قابل اعتماد و برخی دیگر قابل اعتماد نیستند گو این که ما خودمان مسئول بی اعتمادی دولت آمریکا هستیم.
وی با بیان اینکه توافق هسته ای سند حکومتی ماست و همه باید به دولت در بهتر اجرا شدن آن کمک کنیم تصریح کرد: در این توافق یک عدم توازنی وجود دارد مبنی براینکه آمریکایی ها آن چرا که می خواستند نقد گرفتند و ما به آنها اعتماد بیشتری کردیم و حسن نیت بیشتری به آن ها نشان دادیم جایی که بعد از مذاکرات وین رئیس جمهور ما اعلام کرد که بازرگانان می توانند ال سی های خود را باز کنند و این ناشی از اعتماد صادقانه ای بود که ما به آنها داشتیم.
لاریجانی با بیان اینکه احساس ملت این بود که آنها تعهد کرده اند و پای حرفشان خواهند ایستاد گفت: این یک درس بزرگ است که با طرفی روبه رو هستیم که به هیچ وجه قابل اعتماد نیست و نمی توان معامله پیش فروش با آن انجام داد بلکه باید قدم به قدم و نقطه به نقطه با آن کار کرد.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه بیان داشت: آمریکایی ها نمی خواهند کام ملت، دولت و حکومت ما از مسئله رفع تحریم ها شیرین شود و هر چند وقت یک بار زهری را می ریزند پس ما باید حواسمان جمع باشد و از خود سوال کنیم که دنبال چه ایرانی هستیم، ایرانی که به غرب اعتماد می کند و می خواهد در اقتصاد غرب مندرج شود یا ایرانی که واقع بینانه می خواهد روی پای خود بایستد و غرب به خاطر ناتوانمندی در اوضاع ایران شروع به کنار آمدن با آن می کند.
وی در ادامه اظهارات خود درباره نامه وزیر امور خارجه کشورمان به دبیرکل سازمان ملل درباره آزاد شدن دارایی های مسدود ایران اظهار داشت: در سال 96 طرحی در کنگره آمریکا مطرح شد که به دولت اجازه می دهد که بتواند به شکایت شهروندان آمریکایی سایر کشورها را مورد محاکمه قرار دهد و امکانات آنها را ضبط کند.
لاریجانی تاکید کرد: این طرح مسئله ای است که منشور سازمان ملل که در آن مصونیت کشورهای مستقل را مطرح کرده و عدم اجرا و قابلیت اجرا و نفوذ قوانین یک کشور در مورد کشور دیگر را زیر پا می گذارد.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه اظهار داشت: نامه ای که ما به سازمان ملل نوشتیم اگر طرح یک تقاضای جدید باشد طبیعتا آمریکایی ها نیز می توانند بگویند که لازم نمی بینند به ما پاسخ دهند اما اگر ما طرح کنیم که این تخلف از برجام است از آنجایی که مکانیزمی در برجام دیده شده در آن صورت سازمان ملل مجبور به رسیدگی به آن است.
وی یادآور شد: در نامه ای که ما نوشتیم یک تقاضا از سازمان ملل کردیم که این یک تقاضای حاشیه ای است و سازمان ملل هم عنوان کرده که اگر آمریکا موافقت کند موضوع را رسیدگی می کند.
لاریجانی با بیان اینکه سازمان ملل در رسیدگی به این مسئله سمتی ندارد گفت: مگر اینکه سازمان ملل بخواهد از ارتباطات خوب خود استفاده و در رابطه با حل این موضوع پا درمیانی کند.
لاریجانی در ادامه برنامه با اشاره به مصاحبه اخیر اوباما با چارلی رز گفت: اوباما طی این مصاحبه اعلام کرده بود که احساس می کند در ایران طرفداران و مخالفان برجام به دو گروه تقسیم شده اند و لذا در این راستا آن ها می خواهند اقداماتی را انجام دهند.
وی با اشاره به این که اکنون دوره اجرای برجام است و نباید راجع به آن بحث و تبادل نظر کرد افزود: باید در محیط های آکادمیک پیرامون برجام بحث کرد و دید که چه عواملی سبب ایجاد این توافق شده است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به این که کسانی که موافق برجام هستند نباید این موضوع را به مسئله ناموسی تبدیل کنند اظهار داشت: بنده از دولت روحانی حمایت می کنم زیرا این دولت تلاش های زیادی را در راستای برجام انجام داده است.
لاریجانی با بیان این که تحریم ها تجاوز به حقوق ملت است گفت: تجاوز به حقوق ملت را نمی توان نعمت قلمداد کرد لذا در هر شرایطی راهی برای برون رفت موجود است.
وی ادامه داد: اگر کسی می گوید برجام را بر اساس استیصال باید بپذیریم این گفته مخدوش است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به این که ایران کشوری نفتی است نه نفت خام فروش اظهار داشت: باید توجه کرد که می خواهیم به چه چیزهایی اعتراض کنیم.
در باغ سبز غربی را در بازسازی اقتصادی را نباید هرگز باور کرد
لاریجانی با تاکید بر این که کشور نباید بر اساس برجام به موافقان و مخالفان تقسیم شود افزود: در باغ سبز غربی را در بازسازی اقتصادی را نباید هرگز باور کرد.
وی با اشاره به این که ایران باید بر روی پای خود بیاستد و همواره قوی باشد تصریح کرد: نباید موافقان و مخالفان برجام به مباحث مرتبط با این موضوع دامن بزنند زیرا در این صورت دزد به فراموشی سپرده می شود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به این که باید به بررسی نقاط قوت و ضعف این موضوع پرداخت اظهار داشت: مسئل باید در زمان خود و در عرصه سیاسی مورد بحث و تبادل نظر قرار بگیرد.
لاریجانی با اشاره به این که دستگاه قضایی بر اساس قدرت رسیدگی ها لازم را انجام می دهد ادامه داد: دشمن افغانی ها را تحریک می کند این در حالی است که ما 30 سال مهمان دار افغانی ها بوده ایم و مانند برخی کشورها با آن ها رفتار نکرده ایم و لذا آن ها را در شرایط سخت در کنار خود همراهی کرده ایم.
وی با اشاره به این که دشمن در هر نقطه ای کمین کرده است افزود: مسائل مرتبط با موضوعات سیاسی بسیار حساس است لذا باید با دقت روی مسائل اینچنینی بپردازیم.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که بدعهدی های طرف مقابل را چگونه ارزیابی می کنید اظهار داشت: ما تعهدات عظیمی در رابطه با برجام انجام داده ایم به طوری که انتظار داشتیم طرف مقابل هم همانند ما عمل کند.
مکانیزم بازنگری در برجام موجود است
لاریجانی با اشاره به این که مکانیزم بازنگری در برجام موجود است گفت: نمی توان برجام را یکطرفه پیش برد.
وی با اشاره به این که برجام چه شکست بخورد و چه شکست نخورد دولت در این رابطه موفق عمل کرده است ادامه داد: باید بسیار دقیق باشیم و حتی نباید از 1 میلی متر صرف نظر کنیم.
باید مقابل هر گونه تفسیر من درآوری آمریکا بیایستیم
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به این که مذاکره کنندگان هسته ای با روحیه ای مضاعفی وارد گفتگو شدند اظهار داشت: باید مقابل هر گونه تفسیر من درآوردی آمریکا بیایستیم. و باید با تفسیر خود عمل کنیم.
لاریجانی با اشاره به ایجاد گشایش هایی در تحرکات دیپلماتیک گفت: نباید خود را با مسائل جزئی و کم راضی کرد.
وی با اشاره به این که با برجام رابطه ایران با آمریکا خوب نمی شود گفت: آمریکا باید به تعهدات خود عمل کند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به سوال دیگری پیرامون آزادی سیامک نبوی در آمریکا افزود: آزاد شدن زندانیان ربطی به برجام ندارد لذا تبادل و جا به جایی زندانیان در همه جای دنیا رایج است.
به گزارش حقوق بشری علیه ایران پاسخ خواهیم داد
لاریجانی با اشاره به گزارش هشتاد صفحه ای منتشر شده پیرامون موضوعات حقوق بشری گفت: 80 صفحه منتشر شده راجع به حقوق بشر در ایران است لذا این گزارش از اساس غلط است و پاسخ لازم را در این رابطه خواهیم داد.
وی با اشاره به این که دولت آمریکا که امروزه خود را مدافع حقوق بشر می داند باید در رفتارهای خود تجدید نظر کند گفت: پاسخ های لازم پیرامون این گزارش را تهیه کرده ایم و آن را منتشر خواهیم کرد بنابراین بحث های زیادی را به این بهانه برای دنیا بازخواهیم کرد.
مشارکت مردم در انتخابات علامت بلوغ سیاسی است
این تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که ترکیب مجلس دهم را چگونه ارزیابی می کنید افزود: مردم ایران شکوه زیادی را در بلوغ سیاسی به نمایش گذاشتند به طوری که مشارکت مردم علامت بلوغ سیاسی است.
لاریجانی با اشاره به این که مشارکت مردم در انتخابات چشم گیر بود ادامه داد: انتخابات ایران واقعی است زیرا این امر را به خوبی نشان داده اند.
وی با اشاره به این که در مجلس کار دولت سخت تر می شود گفت: زیرا در مجلس قبل فراکسیون رهروان تعامل خوبی را با دولت داشتند این در حالی است که مجلس دوره جدید این فراکسیون بزرگ را ندارد پس دولت باید وقت بیشتری را در مجلس بگذراند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به این که به رهبران آمریکا توصیه نمی کنم دزدی خیابانی را تمرین کنند افزود: بحث رفع مصونیت کشورها دنیا را به جنگل تبدیل می کند لذا بعید می دانم که بسیاری از کشورها موافق مرزهای بین المللی باشند.
امین زاده معاون حقوقی رئیس جمهور طی گفتگوی زنده تلفنی با اشاره به این که در رابطه با این موضوع گزارشی را به هیئت دولت تقدیم خواهیم کرد گفت: آمریکا در بخش هزار و 604 قانون مصونیتش به دولت های خارجی مصونیت می دهد این د رحالی است که به تدریج آن را محدود می کند.
وی با اشاره به این که آمریکا ابتدا روابط تجاری خارجی خود را محدود می کند ادامه داد: ایران موضوع را در دیوان دادگستری بین المللی دنبال خواهد کرد و شکایت خود را به این دیوان اعلام خواهد کرد.
امین زاده با اشاره به این که اصل در استقلال بانک مرکزی از سوی دولت ها است بانک های خصوصی و دولتی امانت دار سپرده های مردم هستند لذا دولت آمریکا نباید دست به اموالی که متعلق به خود نیست بزند.